Mısır, Tunus ve Libya ziyaretinde yüksek koruma sağlanan Başbakan Erdoğan'ı MİT ve Genelkurmay uydudan izleyecek.


"Arap Baharı" yaşayan ülkelere ziyaretini bugün başlatacak olan Başbakan Tayyip Erdoğan için istikrarın tam olarak sağlanamadığı Mısır, Tunus ve Libya'da en üst düzey güvenlik önlemleri alındı.


Korumalar, CAT timleri, arama köpekleri, elektronik denetim sistemlerinden oluşan koruma ordusu, Erdoğan'ın seyahati başlamadan önce üç ülkeye gönderildi.


ÇİPLİ KORUMA




Başbakan Erdoğan’ın pantalon kemerine çip takılacak. Bu çip yardımıyla uydudan takip edilecek. Erdoğan’ın gezisine eşlik eden 200 korumada da bu çiplerden bulunacak.


Ayrıca Erdoğan’ın yakın korumalarına 10 keskin nişancı eşlik edecek.


Genelkurmay Harekât Başkanlığı, Başbakan Erdoğan’ın her adımını izlerken korumalarına detaylı bilgi aktaracak. Başbakan’ın gezisi boyunca oluşturulan masanın başında bir korgeneral hazır bulunacak.


Gelişmeler Genelkurmay İkinci Başkanı aracılığıyla doğrudan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e iletilecek.


Üç ana jet üssündeki savaş uçakları “acil müdahale” için hazır bekletilecek. Erdoğan’ın konuşmasının başlamasıyla jetler hava sahası sınırlarında sortiler yapacak.


İstihbarat birimlerinin, özellikle Mısır'da Erdoğan için yapılması planlanan görkemli karşılama için önlemleri artırdığı öğrenildi. Gece yarısı Kahire'deki havaalanına inmesi beklenen Erdoğan'ın korumaları, karşılamada teyakkuzda olacak.


Bakanlar, üst düzey bürokratlar, işadamları ve gazetecilerden oluşan kalabalık bir heyetle ilk olarak Mısır'a gidecek olan Erdoğan, ardından Tunus ve Libya'yı ziyaret edecek.


Erdoğan'ın bu ülkelere Türkiye'nin verdiği desteği vurgulayacağı gezi ile ilgili Başbakanlık'tan yapılan açıklamada "çeşitli alanlarda gerçekleştirilebilecek işbirliği imkânları ele alınacaktır" denildi.


Başbakanlık kaynakları Mısır'a yapılan geziye özel bir önem atfediyor. İki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi tesisine ilişkin Ortak Siyasi Bildirge imzalanacak. Bu bildirge, İsrail- Türkiye geriliminde Doğu Akdeniz'de yeni bir denklem kurulması anlamına gelecek.

ABBAS'LA GÖRÜŞECEK


Erdoğan, yarın Kahire'de olması beklenen Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ile görüşecek. 14 Eylül'de Tunus'a geçecek olan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Vekili Fuad El Mebazza, Başbakan El Baci Kaid El Sebsi ile görüşecek. Erdoğan, 15 Eylül'de ise Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile bir araya gelecek. 

Editör: TE Bilisim