Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Samsun'da yaptığı konuşma ve bazı gazetelerde yer alan haberlerle ilgili basın toplantısı düzenleyen CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Başbakan bize zaman zaman 'ellerinde belge varsa niçin savcıya vermediler' diyor. Bunu söyleyen bir başbakan, 'Bunlarda her türlü suistimal var. En sonunda bana onları da açıklatacaklar' diyen bir başbakanla çelişmiyor mu ? Bir başbakan söylediği sözün ardında durmalı. Ama şantajla bir yere varılamayacağını sayın Başbakan da sanırım iyi biliyor" diye konuştu.

CHP'nin İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi'nde CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili adayı Gürsel Tekin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter adayı Prof. Dr. Alper Ünlü ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Kemal Kılıçdaroğlu, özellikle Başbakan'ın Samsun'da yaptığı konuşmasında söylediklerine cevap verdi.

İstanbul'da 250 milyar dolar rant sağlandığını ilk kez kendisinin değil Ali Müfit Gürtuna'nın söylediğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Başbakan, 250 milyar dolarlık rantın oluştuğunu benim söylememle duyduysa bundan mutlu olurum. Ama ben söylemin Ali Müfit Gürtuna'ya ait olduğunu söyledim. Sayın Başbakan ve sayın Kadir Topbaş'ın da buna yanıt vermediğini söylemiştim. Ya birileri korkup konuşma metninin tamamını sayın başbakana vermiyor? Ya da Ali Müfit Gürtuna'nın konuşmasından korktuğu için adını anmaktan korkuyor. Biz özellikle kendisinden sonra büyükşehir belediye başkanlığı yapmış birinin böyle bir söyleminin çok önemli olduğuna vurgu yaptık. Sayın başbakanın bilmesini isterim."

"Kuruşuna kadar hesap veririm"

Bir gazetede yer alan SSK'yı zarara uğrattığı ve tanıdıklarına davetiye usulü ihaleyi verdiği iddialarını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Birinci nokta şu, sosyal sigortacılıkta kar zarar hesabı olmaz. İkinci nokta, Sosyal Sigortalar Kurumu'nda ilk açık 1976 yılında çıkmıştır. Maalesef haberi yapanların bundan haberi yok. Üçüncü nokta, belli bölgelerde zaten davetiye usulüyle ihaleye çıkmak zaten zorunluydu. Çünkü o konuda çıkmış tebliğler yayınlar var. İsteseniz de ihale usulüyle ihaleye çıkamıyordunuz, davetiye usulüyle yapmak zorundaydınız. Doğu ve Güneydoğu'daki ihalelerle ilgili olarak" dedi.

Bugüne kadar genel müdürlüğü yaptığı dönemin hiçbir genel müdürün incelenmediği kadar incelendiğini belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi: Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu.
Bir tek rapor göstersinler, şu ihalede şu kadar yolsuzluk oldu diye. Bakın onlarca rapor var. Yüzlerce benimle ilgili araştırma soruşturmalar var. Ama bir tek Allah'ın kulu çıkıp bugüne kadar Kemal Kılıçdaroğlu şu yolsuzluğu yapmıştır diyememiştir. Sayın Necati Çelik'in dönemi dahil olmak üzere. Çünkü en çok soruşturmayı incelemeyi o dönemde geçirdim. Bütün bakanlık raporları var. Ben bu kadar açık ve net konuşuyorum. Çünkü kendime güveniyorum. Kim ne söylüyorsa kuruşuna kadar hesabını vermeye hazırım. Ben şunu da söylüyorum. Olabilir, bir yerde yolsuzluk oldu. Bana şikayet gelip de işleme koymadığım bir yolsuzluk dosyası varsa, söz veriyorum bu yarışı hemen bırakacağım.

Başbakanın kulakları var duymaz

Sayın Başbakan projemiz olmadığını söylüyor. Kulakları var duymaz, gözleri var görmez dili var konuşmaz. Doğruları konuşmaz anlamında söylüyorum. Sayın başbakana söylüyorum, duymuyorsa duysun. 5 yılda 80 km metro yapacağımızı söyledik. 5 yılda istanbul'da yoksulluğu tarihe gömeceğimizi söyledik. Temel hedefimizin her hanede bir sigortalı çalışması olduğunu belirttik. Bizim hedeflerimiz, projelerimiz var. Sayın başbakana ayrıca projelerimizi içeren bir broşürü göndereceğiz. Böylece hem görme hem okuma olanağına kavuşmuş olacak.

O arsa için bağış toplandı iddiası

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ise, Eyüp'de TFF'ye bağışlanan arazi ile ilgili, "Burası ilk kez AKP binası için alındı. 100'e yakın işadamı toplandı. Bu işadamlarından bağışlar toplandı. Şu an milletvekili olan AKP'nin İstanbul eski İl Başkanı cevap vermezse hangi işadamlarından para toplandığını da bilahare açıklayacağım" dedi. Başbakan'ı korku sardığını belirten Tekin, "İstanbul korkusu sarmış. Çünkü beslendikleri kaynak İstanbul. Sayın Kılıçdaroğlu gelirse bu kaynakları kesecek ortada kalacağız korkusu. Biz dar alanda mı siyaset yapıyoruz? Dün sayın başbakanın çok övündüğü Sultanbeyli'ni gördünüz. İstiyorlarsa sayın Topbaş'la dolaşalım. Gerekiyorsa, sayın Başbakan gelsin birlikte dolaşalım. Dar alanda siyaseti onlar yapıyorlar. Sayın Topbaş geçen hafta gittiği yerde nasıl bir tepki gördüğünü gördünüz.

Plan değişikliği yetkisi Büyükşehir'de

Tekin, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen'in adının CHP- AKP rant ittifakı iddialarına karışmasıyla ilgili "2005 yılı yerel yönetimler Yasası'ndan sonra plan değişikliği sadece Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Bunun altını çizerek söylüyorum. Yani kendilerine suç ortağı aramasınlar. İkinci bir haber, bugün Eyüp'teki arsayla ilgili işi CHP de biliyordu. Oy vermişler. Maksat burada suç ortağı aramaksa, bu suçu itiraf etmek demektir. Sayın Topbaş bunu itiraf ediyorsa, burada bizim de eksiklerimiz varsa özür dileriz. Ama bununla ilgili arsa aleyhine CHP olarak dava açmışız, önümüzdeki günlerde bunu da tüm belgelerle sunacağız" diye konuştu.


VATAN