Başbakan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına gelen en büyük talihsizlik olduğunu öne sürdü. “Bir değil, iki değil, ayak üstü on yalanı arka arkaya sıralıyor” diyen Erdoğan “Hayal ürünüdür” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başına gelen en büyük talihsizlik olduğunu söylerek, “Ayak üstü on yalanı arka arkaya sıralıyor” dedi. CHP’nin dış politikasını eleştiren Erdoğan, İsrail’e yaltaklanmak yerine Mavi Marmara olayını eleştirmesini istedi.

Erdoğan, partisince Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda ve İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitinglerde şu mesajları verdi:

YALTAKLANMAK YERİNE: İsrail’e Telaviv’e her fırsatta selam gönderen Kılıçdaroğlu, şimdi o selamların karşılığını alıyor. Biz olsaydık ‘Mavi Marmara’ya göndermezdik’, İsrail’le ilişkilerin bozulmasına izin vermezdik’ diyor. Belli ki CHP Genel Başkanı birilerinin gözüne girmeyi başarmış. Mavi Marmara Gazze’deki çocuklara mama, oyuncak götürüyordu. Cesareti varsa, İsrail’e yaltaklanmak yerine Akdeniz’deki korsanlığı eleştirir.

HANGİSİNİ DÜZELTECEKSİN: Çok açık söylüyorum CHP’nin genel başkanı, CHP’nin başına bugüne kadar gelmiş en büyük taliksizliktir. CHP’nin genel başkanı sanaldır, yurt içi, yurt dışındaki çetelerin aleni bir projesidir. CHP’nin yandaş yazarları, bir yıldır genel başkanı yere göğe sığdıramıyorlar. Onlar da büyük hayal kırıklığı yaşıyorlar ama bir türlü itiraf edemiyorlar. Yandaş yazarlar CHP Genel Başkanının arkasını toplamaktan yoruldu. Hangi çarkını, hangi yalanını, hangi istismarı düzelteceksiniz? Bir değil, iki değil, ayak üstü on yalanı arka arkaya sıralıyor.

KARTON KAPLAN: Bu MHP Genel Başkanı acaba neden susuyor? Milliyetçi ya acaba The Economist’in makalesine ne diyor? Acaba Kılıçdaroğlu’nun Hakkari’deki Türk bayrağının olmadığı mitinge ne diyor? Oradaki özerklik vaatlerine ne diyor? Dikkat edin günlerdir ne CHP’ye ne BDP’ye tek kelime söyleyemiyor. MHP Genel Başkanı, AK Parti karşısında kartondan kaplan oluyor. Ama CHP, BDP karşısında kuzuya dönüyor.

ANAYASA SÖZÜ: 12 Haziran sonrası bizim en büyük projemiz yeni bir anayasa. Şu andaki anayasanın dilini ben anlamıyorum, tercüman gerekiyor. Tercümansız bir anayasaya ihtiyacımız var. Biz anayasayı okurken avukat mı tutacağız. İşte bunlar şimdi kalkıyor millet anayasasını yapacak, o anayasa yapılırken uluslararası ilişkiler, ekonomisti, siyaset bilimcisi, psikologları, kim olursa hepsi yer alacak, STK’lar bunda yer alacak. En sonunda anayasa hukukçuları bu işin teknik yolunu ele alacaklar. Biz bu anayasayı kendi başımıza yapmayacağız. Toplumun her kesimiyle uzlaşma içinde bir anayasa hazırlayacağız. Kolektif bir akıl oluşturacağız. Bu kolektif akılla bunu kuracağız.

HAKARETLE GELMEDİK: İzmir’e “hakaretle değil” okullar, hastaneler, adalet sarayları, barajlar, çevreyolları ve yatırımlarla geldik. İzmir demokrasinin beşiği yüz binlerce ilgi İzmir’de bunu gösteriyor.

İZLENİM

‘12 Haziran’da kulağım İzmir’de’

Bir milyon 200 bin İzmirli’ye tek tek telefonla ulaşarak, İzmir Gündoğdu mitingine davet eden Başbakan Erdoğan, İzmir’den beklediği yanıtı meydanda aldı. Mitingin yapıldığı Gündoğdu Alanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar tıklım tıklım insan seli aktı. ‘Bürgü’ adı verilen, Aydın -Menderes, Tire -Ödemiş civarlarında sıkça kullanılan Ege puşisini omuzlarına atarak İzmirliler’in karşısına çıkan Erdoğan, gördüğü kalabalık karşısında duygularını “ İzmir bugün bir başka muhteşem” diyerek ifade etti.

‘Aman yarabbim bu ne pisliktir’

Gündoğdu Meydanı, çevre il ve ilçelerden 6 binin üzerinde gelen araçlarla da taşınan, 200 bin kişilik bir kalabalığa evsahipliği yaptı. Yaklaşık 1.5 saat mitinge geç başlayan Erdoğan, konuşmasında genel siyasetten daha çok yerel siyasete zaman ayırdı ve belediyelere ağır eleştirilerde bulundu. Erdoğan, İzmir’de hiçbir belediyecilik icraatı yapılmadığını vurgulayarak “Havaalanından gelirken aman yarabbim o ne pisliktir bu ne kokudur. Affedersiniz dereleri temizleyemiyor. Kaçak yapıların kanalizasyonların aktığı yerler İzmir’e layık değil” diye yüklendi.

Projeleri yeniden anlattı

Daha önce bir kısmını kendisinin bir kısmını Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın açıkladığı İzmir projelerini yeniden İzmirliler’e aktaran Başbakan, İzmir’i kesinlikle Akdeniz’in ticaret turizm yıldızı yapacağız diye konuştu.

Başbakan’ın “12 Haziran’da benim kulağım sadece İzmir’de olacak. Çünkü İzmir’i Türkiye’nin birçok kentiyle kapı komşusu yapmaya kararlıyız” ifadeleri AK Parti’nin İzmir’e yönelik diğer kentlerden farklı politikasını da netleştiriyordu.

(MİLLİYET)