Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan "Her Türlü Şiddet, kötü muamele ve işkence ile ceza ve tutukevleri ile ilgili sorunların incelenmesi" amacıyla kurulan alt komisyon, cezaevlerinde incelemelerde bulunacak. Alt komisyon Başkanı AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım "cezaevlerini yerinde inceleyeceğiz, varsa haksızlık ve hukuksuzlukların giderilmesini temin edeceğiz" dedi.

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde cezaevleri ve tutukevlerindeki sorunların incelemesi amacıyla kurulan alt komisyon, AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım başkanlığında toplandı. Toplantıya alt komisyon üyeleri AKP Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu, AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ile Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Kenan İpek, Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hakkı Kadakal ve Daire Başkanı Necati Nursal katıldı.

Alt komisyon Başkanı Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, cezaevlerinden çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek "F tipi cezaevlerinin tecride yol açtığı, ortak etkinliklerle ilgili hükümlerin uygulanmadığı, hükümlü ve tutukluların ziyaretçilerle görüşmelerinin keyfi disiplin cezalarıyla engellendiği, ziyaretçilerle görüştürülmedikleri, ziyaretçilerin üst aramaları sırasında rahatsız edildikleri, yemeklerin kötü olduğu, sağlık koşullarının yetersizliği veya tedavi için yeterli çaba gösterilmediği, mahkemeye ve başka cezaevlerine nakledilirken kötü muamele yapıldığı, telefonla konuşma haklarının kullandırılmadığı ve cezaevi kapasitelerinin yetersizliği bu şikayetlerden en yoğun olanları" dedi.

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Kenan İpek ve diğer yetkililerin komisyon üyelerinin cezaevlerine ilişkin sorularını yanıtladığını belirten Yıldırım "Bilgilendirmede, cezaevlerinde tarihin en yüksek tutuklu ve hükümlü rakamlarına ulaşıldığı kaydedildi. Şu andaki infaz uygulamaları ile AB'ye örnek teşkil edildiği vurgulandı. Cezaevlerindeki tutuklu sayılarının artışının altında son bir yılda kolluk kuvvetlerinin yaptığı çalışmaların hayli başarıya ulaşmasının yattığı vurgulandı" dedi.

Komisyon toplantısında milletvekillerinin en fazla şikayet alan bazı cezaevlerinin ziyaret edilmesi önerisinde bulunduğunu kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"Cezaevlerinde inceleme yapılması taraftarıyım. Bu inceleme haberli mi olur habersiz, aniden mi olur orasına biz karar vereceğiz. Bizim için önemli olan her alanda insan hakları ihlallerine meydan verilmeden en iyi hizmetin verilmesidir. Konuyu incelerken olumlu ve olumsuz yönlerini ele alacağımız objektif bir araştırma yapıyoruz. Bu toplantımızda ilgili taraflardan yönetimi dinledik. Verdikleri bilgilere teşekkür ediyorum. Hayli kapsamlı bir bilgilendirme oldu. Cezaevlerini ziyaret edeceğiz. Yerinde inceleyeceğiz. Varsa haksızlık ve hukuksuzlukların giderilmesini temin edeceğiz." (ANKA)
Editör: TE Bilisim