Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, dün basında yer alan açıklamada CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ismini zikretmediğini belirterek, "Ben mahalle kabadayısı değilim. Hakikaten çok üzülüyorum" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği-2 Sempozyumu dolayısıyla Merkez Orduevi'nde katılımcılara bir resepsiyon verdi. Orgeneral Büyükanıt, gazetecilerin sorusu üzerine, Baykal ile yaşadığı polemiğe açıklık getirdi. 3 Mart'ta yapılan açıklamada söylenenin söylendiğini belirten Orgeneral Büyükanıt, polemiğe girmek istemediğini belirterek, olaydan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bugün basında yer alan açıklamaların doğru olmadığını vurgulayan Orgeneral Büyükanıt, açıklamasında Deniz Baykal'ın ismini zikretmediğini ifade ederek, "Ben hiçbirşey söylemedim. Hiç söylemediklerim çıktı. Ben mahalle kabadayısı değilim. Baykal'ın adını zikretmedim. Çok yanlış oldu. Türkiye'ye ne faydası olur. Hakikaten çok üzülüyorum" diye konuştu. Büyükanıt, Irak cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye ziyaretine ilişkin ise yorum yapmaktan kaçındı.

Gazetecilerin sempozyumdaki konuşmasında Pakistan'daki tehlikeye işaret ettiğini hatırlatması üzerine Orgeneral Büyükanıt, Pakistan konusunda sadece Türkiye'yi değil, dünya kamuoyunu uyarmak istediğini söyledi. Pakistan'da bulunduğu sırada yaşanan karikatür krizinde oradaki insanların neler yaptığını gördüğünü ifade eden Büyükanıt, "Böyle bir krizde bunu yapanlar bir atom bombası ele geçirdiklerinde neler yapmazlar" dedi.

'Bu, Pervez Müşerref'e bir destek mi?' sorusuna Büyükanıt, "Hayır, böyle birşey yok. Ben bir an önce Pakistan'ın istikrara kavuşmasını istiyorum. Nasıl olursa olsun" şeklinde konuştu.

“TERÖRİSTLERİN ELİNE NÜKLEER SİLAH GEÇMESİNDEN KORKUYORUM”

Pakistan ile ilgili ısrarlı sorula muhatap kalan Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, bölgedeki istikrarın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“İktidar o olsun bu olsun önemli değil. Önemli olan sükunetin sağlanması. (Taliban'ı kastederek) ellerine nükleer silahın geçebileceğini değerlendiriyorum. Bundan korkuyorum. Pakistan halkı kardeşimiz. Sokakta ben türküm dediğinizde o anda iş biter. (Taliban'ı kastederek) çoğunluğu Pakistan sınırında.”

“ÖNEMLİ OLAN KUZEY IRAK'I PKK'NIN GÜVENLİ BÖLGESİ OLMAKTAN ÇIKARMAKTI”

Güneş Operasyonu'na ilişkin soruları da yanıtlayan Büyükanıt, operasyonu'nun Kuzey Irak'ın PKK'ya güvenli bir bölge olmaktın çıkartılması amaçlı yapıldığını söyledi.

Operasyonun özellikle seçilmiş bir dönemde yapıldığına dikkat çeken Genelkurmay Başkanı “Dolunaydı. Hava açıktı, gece görüş gözlüklerimizi kullanabildik. Bir buçuk metre karda komutanlar da, askerler de yayan yürüdüler” dedi. Operasyon sırasında kış koşullarının bölgede etkili olduğuna dikkat çeken Büyükanıt, “Bir tane soğuktan donan olmadı. Bir tane mayın zayiatı vermedik. Donma tehlikesi geçiren askerler oldu. Bunlar çok önemli” dedi.

“EN MAHREM YERLERİNE KADAR GÖRDÜK”

Bu arada bir gazetecinin “terör örgütünün yuvalarını BBG evi gibi izlediniz mi?” sorusuna gülerek yanıtlayan Genelkurmay Başkanı, “İnanır mısınız, BBG evini hayatımda hiç izlemedim. Gazetelerden biliyorum” dedi. Gazetecinin “en mahrem yerlerine kadar gördük mü sorusuna ise “Evet en mahrem yerlerine kadar gördük. Burada önemli olan Kuzey Irak'ın PKK'ya güvenli bir bölge olmasının ortadan kaldırmaktı. Önemli olan, teröristlerin burada kalma ihtimalini ortadan kaldırmaktı” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, konuşmasının sonunda, "Güzel günlerin anısına" diyerek kadeh kaldırdı. Basın mensuplarının kısa süre görüntü almasına izin verilen resepsiyon, ardından kameralara kapalı olarak devam etti. Öte yandan, resepsiyona katılan gazetecilerin malzemeleri, uzman köpekler tarafından arandı.