1999 ve 2009 yerel seçimlerinde MHP’den Kahramanmaraş Belediye Başkan adayı olan eğitimci Mustafa Daşçı’nın asansörcü-müteahhit-işadamı kardeşi Zekeriya Daşçı’nın MHP’den istifa ederek AK Parti’ye katıldığını açıklaması ve AK Parti milletvekili Dr. Cafer Tatlıbal ile parti il-ilçe teşkilatının toplu olarak Daşçı’yı işyerinde ziyaret etmesine tepkiler yükseliyor.

AK Parti, bu geçişi ‘yılın transferi’ olarak yansıtmaya çalışırken, MHP Kahramanmaraş İl Başkanı Mustafa Bastırmacı’nın; “Bizde kaydı yok ki istifa etsin” şeklindeki sözleri de gündeme damgasını vurmuştu.

Köşe yazıları Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi’nde yayımlanan ve İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a ‘çok’ yakınlığı ile bilinen Yener Atlı da bugünkü köşe yazısında geçiş olayının çok abartıldığını öne sürerek;

“Bir kere bu transfer ticari boyuttan dolayı gerçekleşmişse, böylesine tantanalı bir transfer hiç de “akıllı” bir politika değildir. İkincisi Daşcı eski bir milletvekili, meclis üyesi ya da parti başkanı falan değil. Yani Namık Kemal Mahallesinde Ak Parti’ye üye olacak sıradan vatandaştan bir farklı yönü yok. İktidar partisi bu işi neden bu kadar büyüttü anlaşılır gibi değil! Tam bir komedi! Şimdi soruyorum: Ak Parti’nin buna ihtiyacı mı vardı Fatih Başkanım?” diye sordu.

İşte usta kalemin Kahramanmaraş ve Ankara kulislerinde büyük yankı yapması beklenen köşe yazısı:

“DAŞCI’NIN TRANSFERİ İLE SİYASİ VE TİCARİ ETİK


GEÇTİĞİMİZ hafta içinde gazetelerin mutfağına bir haber düştü: “MHP Belediye Başkan adayı Mustafa Daşcı’nın kardeşi Zekeriya Daşcı, iktidara övgü methiyeleri düzerek MHP’den istifa edip, Ak Parti’ye katıldı…”

Hemen ardından MHP İl Başkanlığından bir açıklama geldi: “Zekeriya Daşcı MHP üyesi değil ki istifa etsin…”

Aha o da ne?


Ham haberi okuyunca tam bir “Al sana bir kaya, nerene dayarsan daya” hallerine girdim.

Böylelikle MHP’de her dönemin “potansiyel aday” ailesini de kaybetmiş oldu!

Sonraki günlerde gelişmeleri izlemeye devam ettim, zaman zaman da midem kalktı.

Ak Parti İl ve Merkez İlçe yönetimi bu inşaatçı işadamına işyerinde bir “hayırlı olsun” ziyaretinde bulunmuş. Bu ziyaret Ak Parti tarafından basına özetle şu şekilde servis edildi:

“Önceki gün ani çıkışıyla çizgisini kendine yakın hissettiğini belirterek Ak Parti saflarına katılan işadamı Zekeriya Daşcı’ya Ak Parti Milletvekili Tatlıbal, İl Başkanı Erkoç, Merkez İlçe Başkanı Okay ve bir gurup Ak Partili üye hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Zedaş İnşaatta geçen ziyarette, Başbakan Erdoğan’ın politikalarını her zaman beğeniyle izlediklerini belirten İşadamı Zekeriya Daşcı; “bu sayede gönlümüzdeki sevgi dışa vurmuş oldu, bu politikalarla ilgili kafamızı kuma gömemezdik. Biz fakirine, fukarasına bakan bir başbakanın yardımcısı olacağız, onun için bir nefer olarak her zaman çalışacağız. Gönlümüz Ak Partideydi, bu nedenle de tarafımızı belirlemek zorundaydık. Herkes seçime katılmamız nedeniyle MHP’li olarak biliyordu ama biz tarafımızı belirledik, gönlümüzün Ak Partide olduğunu açıkça ifade ettik. İlerleyen günlerde bir tören düzenleyeceğiz ve toplu geçiş yapacağız.” dedi.”


Bu kadarına da “pes” dedirtecek zeytinyağlı bir açıklama!

Şimdi bu katılımın Ak Parti açısından bir sakıncası elbette yoktur ve bu partinin bir üye daha kazanması da son derece doğaldır. Bunu eleştirmiyoruz. Ancak benim merak ettiğim şu oldu: Ak Parti il başkanlığı acaba bu beyefendinin partilerine üye olmasına neden bu kadar sevindirik oldu?

Tam bir komedi!

Şimdi soruyorum: Ak Parti’nin buna ihtiyacı mı vardı Fatih Başkanım?

TRANSFERİN ARDINDAKİ GERÇEKLER


KENTİN tanınmış müteahhitlerinden Zekeriya Daşcı’nın tantanalı bir şekilde Ak Parti’ye üye olması, kulislerde çok değişik yorum ve iddiaları da beraberinde getirdi.

Bir kere bu transfer ticari boyuttan dolayı gerçekleşmişse, böylesine tantanalı bir transfer hiç de “akıllı” bir politika değildir.

İkincisi Daşcı eski bir milletvekili, meclis üyesi ya da parti başkanı falan değil. Yani Namık Kemal Mahallesinde Ak Parti’ye üye olacak sıradan vatandaştan bir farklı yönü yok. İktidar partisi bu işi neden bu kadar büyüttü anlaşılır gibi değil!

Hiç ihtimal vermek istemiyorum ama aklıma şu dört soru geliyor:

1- Daşcı ailesi iki dönemdir MHP’de önemli sayılacak miktarlarda paralar harcadı. Acaba biraz da Ak Parti’ye harcamayı, bu kez Mustafa Poyraz’ın yerine kardeşini mi aday göstermeyi düşünüyor?

2- Ticari işlerinin maliye ve belediye ile problemleri var iktidar partisinden yana olduğunu maliye memurları ile belediyecilere mi duyurmak istiyor?

3- Daşcı’nın şirketinin yaptırdığı inşaatlarda sanki metrekare yanlışları yapılıyor da bu ortaya çıkınca mı bu kararı aldı?

4- Yaptığı inşaatların projelerinde gösterilen beton sınıfı c25 yazarken, bunun yerine daha az maliyetli c20 beton dökülüyor mu, bunun teknik analizlerini yaptırabilir mi?


Başbakan Erdoğan’ın deyimiyle “bu şarkı burada bitmeyecek” gibi! Soruların devamı çok…

Çok yakında bu konu ile alakalı olarak belgeli bilgileri merak eden okurlara sunacağız. Bu soruların belgeli bilgilerine bu sütunlardan devam edemezsek, başka mecralarda da okurla yine buluşacağız. Ancak, azıcık sabır!

Ancak şunu da özellikle belirtelim ki: Zekeriya Daşcı Bey eğer arzu ederse cevap hakkına saygı gereği yollayacağı açıklamayı da sütunlarımıza alacağız. Yeter ki açıklamasını aracı aracılığıyla değil, bizzat kendisi ya da avukatı yapsın.” (Kaynak: Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi / www.kanal46.com)