TBMM’de İsrail’i kınama deklarasyonu üzerinde partiler anlaşamayınca kriz çıktı. Görüşmelerin ardından kriz çözüldü ve deklarasyon imzalandı.

İktidar ve muhalefet, İsrail’e yönelik TBMM’nin tepkisini dile getirmek amacıyla bugün Meclis’te bir araya geldi, ortak bir metin üzerinde uzlaşmaya çalıştı. Önce krize neden olan deklarasyon bir süre sonra AKP'nin imzasıyla tamamlandı.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, AKP'nin son anda karar değiştirmesini "Korktular ve imzaladılar" sözleriyle özetledi. Anadol, "Kamuoyunun ve muhalefetin baskısından korktular imzaladılar" diye konuştu.

Ortak deklarasyon daha sonra TBMM'de okundu.

KRİZ NASIL YAŞANDI?

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in başkanlığındaki toplantıya, Ak Parti adına Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, MHP adına Genel Başkan Yardımcısı ve emekli Büyükelçi Deniz Bölükbaşı, CHP adına yine Emekli Büyükelçi Onur Öymen, BDP adına ise Sabahat Tuncel katıldı.

Yaklaşık üç saat süren toplantı sonunda katılımcıların tümü bir metin üzerinde anlaştı. Metinde, TBMM hükümete bir çağrıda bulunuyordu. Çağrıda, “İsrail’le ilişkilerde, bu ülkenin saldırganlığının kınanması için ekonomik, siyasi ve askeri tedbirler alınması” da yer alıyordu.

KRİZ, İMZA AŞAMASINDA ÇIKTI ANCAK ÇÖZÜLDÜ

Metin üzerinde mutabakata varılmasının ardında, TBMM Başkanı Şahin, Meclis’te grubu bulunan partilerin Grup Başkan Vekillerini metne imza atmaları için çağırdı.

Bu çerçevede, MHP adına Oktay Vural, CHP adına Kemal Anadol, BDP adına da Ayla Akat Ata katıldılar. Ancak Ak Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, bu metni partisi adına imzalayamayacağını söyledi. Bunun üzerine, kriz patladı.

CHP’li TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu tepki göstererek, Ak Parti’ye duruşunu gözden geçirmesi için 20 dakika süre verdi. Yapılan görüşmelerin ardından AKP'li Suat Kılıç'ın metne imza atmasıyla kriz çözüldü.

BÖLÜKBAŞI: BÖYLE GAYRI CİDDİLİK OLMAZ

Toplantıda AK Partili temsilcinin metne mutabakatını verdiğini, üstelik bu metnin Başbakan recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü konuşmasında İsrail’e yaptığı sert eleştirilerin çok gerisinde olduğunu vurgulayan MHP’li Bölükbaşı, iktidar partisine tepkisini “böyle gayrı ciddilik olmaz” diyerek dile getirdi. Bölükbaşı, yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan’ın İsrail’i “korsan, haydut” gibi ifadelerle nitelendirdiğini, çok sert ifadeler kullandığını hatırlatarak, “Başbakan dünkü konuşmasında çıtayı çok yükseğe koymuştu. Ancak ortaya çıktı ki, iktidar partisi İsrail’e yönelik çıkışları, yaptırımları kağıt üzerinde tutacak. Eyleme geçirmeyecek” dedi. Bölükbaşı, “Türkiye’nin en büyük talihsizliği, böyle bir Başbakan’a sahip olmasıdır” diye konuştu.

ANADOL: SKANDAL

CHP’li Anadol ise tepkisini, “bu bir skandaldır. Başka da bir şey demiyorum” diyerek dile getirdi.

OKTAY VURAL: YADIRGIYORUZ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ak Parti'den metne imza atmalarını beklediğini söyleyerek, ''AK Parti'nin metni imzalamamasını yadırgıyoruz. Ak Parti metni imzalamalı ve deklarasyon yayınlanmalı'' dedi.