Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kahramanmaraş milletvekili Veysi Kaynak, bugün saat 13.00’da NTV, saat 15.00’da ise CNN Türk Televizyonlarının haber bültenlerine meclisten canlı olarak katılarak TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanacak olan Türk Ceza ile Kadastro Kanunlarında yapılması istenen değişiklikleri içeren kanun teklifi hakkında bilgiler verecek.

Gazeteci Mustafa Şirin’in telefonla görüştüğü ve AK Parti’nin hukukçu kurmayları arasında Türkiye çapında tanınan bir isim haline gelen Veysi Kaynak, komisyonlarda hararetli tartışmalara yol açan ve kamuoyunda ‘şezlong yasası’ olarak bilinen kanun teklifi ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Bilindiği gibi özellikle Antalya gibi turistik sahil şeritlerindeki oteller plajlara koydukları şezlonglar için devlete belli bir para ödüyorlardı. Ancak Türk Ceza Yasası’nda 2004 yılında yapılan değişiklikle bu durum kamu mallarına zarar kapsamında değerlendirilince ihlali halinde hapis cezalarını öngören maddeler yürürlüğe girdi. Milli Emlak’taki bazı müfettişlerin suç duyuruları ile de yaklaşık 7 bin dava açılınca otel sahipleri ve diğer ilgililer hakkında hapis cezaları verilmiş oldu. Bunun düzeltilebilmesi için değişiklik teklifini ben ve arkadaşım Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu vermiştik. Antalya’nın diğer muhalefet milletvekillerinin de bu yönde kanun teklifleri bulunuyordu. Kanun teklifimiz bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.”

TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmeye başlanacak bir diğer konunun ise Kadastro Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik olduğu bilgisini veren Kaynak, bu konuda ise şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi bir yerde Kadastro uygulaması yapılınca tapu verilir. Ancak son düzenlemeler ile kadastro uygulamalarında şahıslar için itirazlara yönelik olarak 10 yıllık bir zaman dilimine hükmedilirken, devletin itiraz ve hakları için ise bu zamanaşımının süresi ise sınırsız. Yani; bir arsa ya da evi aldınız belki de 40-50 yıl sonra devlet size dava açarak hak iddia edecek. Uygulamada ve devlet ile birey arasındaki ilişkilerde büyük sıkıntılara yol açabilecek bu durumu önleyebilmek adına verdiğimiz kanun teklifinde ise; zamanaşımı süresinin devlet için de 10 yılla sınırlandırılmasını hükme bağlanıyor. Aynı zamanda; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de bununla ilgili olarak ülkemiz aleyhinde 13 dava bulunuyor. Sonuç itibarı ile; hukuk uygulamalarındaki aksaklık, eksiklik ve haklı taleplerin giderilebilmesi adına hükümet olarak çalışmalarımız sürüyor.” (www.kanal46.com)