TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili, Prof. Dr. Mehmet Sağlam, bu sabah TV 8 Ankara Temsilcisi Erkan Tan’ın sunduğu, Erkan Tan ile Başkent’ten programının konuğu oldu.

“Hayırcılardan hayır gelmez!”

Sağlam, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Hayırda hayır vardır’ sözüne karşılık, “hayırcılardan hayır gelmez” diyerek anayasa paketinin, ülke için demokratik bir nitelik taşıdığını ve ülkeyi ileriye götürecek bir adım olduğunu ifade etti.

“Konumuz işsizlik değil; Anayasa”

Mehmet Sağlam; “Muhalif Partiler, Türkiye’nin gündeminin işsizlik , eğitim, maden, olduğunu söylüyorlar. Biz bu sorunları inkar etmiyoruz; ancak şu andaki temel konumuz anayasadır. Ayrıca, kanser hastalığını gündeme getiriyorlar. Zaten kanser araştırması için bir komisyon oluşturulmuş durumdadır. O yüzden oylamaya sunulacak olan anayasa bu soruna çare bulacak mı diye gelen soruları yersiz buluyorum. Bu şuna benzer; nükleer santral kurmak isteniyor ama bu eğitime çare olacak mı diye eleştiriler geliyor. Konumuzun ne olduğu iyi anlaşılmalı!” sözlerini kaydetti.

“Muhalefet, kanun çıksın diye değil; çıkmasın diye çaba gösteriyor”

“CHP Meclis’teki anayasa paketi oylamasına katılmadı. Bu milletvekili fonksiyonuna aykırıdır. MHP ise oylamada büyük ölçüde hayır demiştir. İşte bu 12 Eylül’de en çok zarar gören iki kesimin yaklaşımıdır. İdeolojik faaliyetlerinden dolayı zamanında bunlar yargılandı. Bizim amacımız ara dönem anayasasını demokratik hale getirebilmektir. Ama bu çabamızda muhalefetin hiçbir desteğini göremedik”dedi.

“Art niyet aramak art niyetliliktir.”

“Anayasa mahkemesi yapılacak olan yeni anayasa paketindeki kararları yetkisini aşarak esastan incelemesine karşın anayasanın toplu bir şekilde kamu oyuna sunulmasında; yani referanduma götürülmesinde bir sakınca görmemiştir. Paketteki birinci maddede şehitlere, yetimlere, çocuklara, yaşlılara, engellilere karşı pozitif ayrımcılık yapılması yer almaktadır. Bu maddeye kim hayır diyebilir? Kimse bu maddelerin ülkeyi geriye götüreceğini veya antidemokratik olduğunu söyleyemez.”

“Daha demokratik ve bağımsız bir HSYK.”

HSYK’nin yapısında meydana gelecek değişiklikler hakkında konuşan Sağlam; “HSYK’de şu anda 7 kişi var. 3 tanesini Yüce Yargıtay seçerken diğer ikisini de Danıştay seçmektedir. Adalet Bakanı ve Müsteşarı da bu yedinin içerisinde bulunmaktadır. Yeni tasarıyla birlikte HSYK üye sayısı 22’ye çıkacaktır. Bunlara ilave olarak 22 üyenin 10 üyesi 1. sınıf yargıç ve savcılar arasından atanacaktır. Gelecek olan diğer bir farklılık ise, Adalet Bakanının yeni kurulda oy hakkının olmamasıdır. Bu değişikliklerle kurulun daha geniş bir tabana yayılarak daha bağımsız ve tarafsız olması sağlanacaktır” dedi.

“Paketi eleştirenlerle röportaj yapılıyor.”

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde iki dönem yargıçlık yapmış bir arkadaşımız var. O arkadaşımızla çeşitli röportajlar yapılmıştır. Kendisi bu maddeleri eleştirmesiyle gündeme oturmuştur. AİHM’de şu anda görev yapan bir hanım arkadaşımız ise paketteki maddelerin tamamının Avrupa’da da uygulandığını ve öne sürülen bu maddelerin eskiye oranla çok daha ilerici nitelikte olduğunu belirtmiştir. Bu ifadelerin ardından kendisiyle bir daha röportaj yapılmamıştır. Ancak maddeleri eleştiren o arkadaşımıza bir çok kez söz hakkı tanınmıştır” sözlerini kaydetti.

“Verilen hak suiistimal ediliyor.”

Meclis’teki oylamaya katılmayan milletvekillerini eleştiren Sağlam;” Milletvekillerinin görevi, grup halinde bir ürün ortaya çıkarmaktır. Milletvekili eleştirir, ülkenin geleceği için çaba gösterir, daha sonrasında evet veya hayır der. Sürekli olarak oylamaya katılmamak gibi bir hakları olamaz çünkü biz görevimiz karşılığında maaş alıyoruz. Verilen hak suiistimal edildi. Muhalefet hiçbir konuda yardımcı olmuyor. Kanunu sadece eleştirmekle kalıyorlar. Çıkan hiçbir kararda böyle çıksın diye bir yaklaşım yok. Hiç çıkmasın yaklaşımı var” dedi.

“Ak Parti yapıyor diye kıskanıyorlar.”

“Bu değişikliklerin iktidarın döneminde olmasını istemiyorlar. Şimdi olmayacaksa ne zaman yapılacak bunlar. Zaman geçiyor.” diyen Sağlam, “en basiti kurmak istediğimiz üniversite projelerine bile iç tüzüğün verdiği yetkiyle engel olmaya çalışıyorlar. Bu projenin nesini geciktirmek istiyorlar anlayamıyorum. Bu sivil bir anayasadır. Memur ve işçilerin sendika haklarından yararlanmalarını istiyoruz. Kanunun çıkmaması için ne lazımsa kullanıyorlar, biz muhalefette bunu gördük. Hayır diyebilecekleri hiçbir madde yok!” dedi.

“Karın doyurmak için anayasa yapılmaz.”

“Toplumdan anayasayla ilgili ‘işsizliğe çare olacak mı, karnımızı doyuracak mı’ şeklinde gelen sorulara Sağlam “ anayasa karın doyurmak için yapılmaz. Devleti daha iyi yönetebilmek için yapılır. Karın doyurmak konusunda ekonomik gelişmelere bakmak gerekir. Dünyada şu anda ekonomik gelişme de 16. sıradayız. Son 3 ayda Çin’den sonra en büyük ekonomik gelişmeyi yaşayan ülkeyiz. Bu pakette insanların sorması gereken devletimizin işlemesini daha ‘kolaylaştıracak mı, daha ileriye götürecek mi? olmalıdır” dedi.

“Halk anlamaz demek halkı tanımamaktır.”

Referandumla ilgili halkın yeterli bilgiye sahip olmadığını söyleyenlere Sağlam; “Bu millet anayasadan ne anlar ifadesi halkı yeterince tanımadıklarını gösterir” dedi. Seçim zamanlarına baktığımızda halkın bu olayı ne kadar anlayıp anlamadığı ortaya çıkıyor”.

“1961 ve 1982 Anayasaları da aynı şekilde oylanmıştı.”

“Anayasa paketindeki maddelerin tek tek oylanmasını öneren kesime cevap olarak bu uygulamayı gerçekleştirmek çok zordur. Dünyada referanduma giden en küçük ülkelerdeki maddelerde bile çeşitlilik olması doğaldır. Orada bile toplu oylama görülmektedir. Günümüze kadar uygulanan anayasalarda aynı şekilde oylanmıştır”

“Terörün zamanı da partisi de yoktur.”

“30 senedir ülkemizde terör hiçbir zaman sıfırlanmadı. Ama dönem dönem azalma ve artmalar oldu. Terörün ortaya çıkışının zamanı veya partisi yok. Türkiye’nin her kritik döneminde terör ortaya çıkmıştır” dedi.

“Kahramanmaraş’ta ülkücüler bence evet diyecek!!”

Mehmet Sağlam memleketi olan Kahramanmaraş’taki ülkücüler hakkında da konuşarak 12 Eylül’de işkence gören bir çok kişinin hayır demeyeceğini vurguladı.

HT