TBMM İdare Amiri ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Hükümetin Güneydoğu için hazırlayacağı paketin Kürt sorununu çözmeyeceğini söyledi.

DTP'li Sakık, Meclis'te 14 Mart Tıp Bayranı nedeniyle düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sakık, bir soru üzerine, Kürt sorunun sadece ekonomik boyutuyla çözülmeyeceğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu sorunun sadece ekonomik boyutuyla çözüleceğini düşünüyorlarsa geçmişten bugüne kadar birçok paket açıldı ama sorun çözülmedi. Bundan sonra sorunu bir bütün olarak masaya yatırabilirsek çözülür. Biz paketi önemsiyoruz. Ekonomik boyutu var ama siyasal boyutu ile nasıl bir paket sunacağını bekliyoruz. Bu işin yurt dışındaki açıklamalarla olmayacağını Başbakan da biliyor. Parlamento'da bunu konuşmalıyız. Bu paket Parlamento'da açılmalı."

-BÜTÜN HALKLARI KUCAKLAYACAK ANAYASA-

Sakık, bir başka soruya ise, bütün halkların kültürlerini güvence altına alacak bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Sakık, “Yasa ve Anayasa düzeyinde bütün kimliklerin özgürce yaşamasının güvence altına alınmasını sürekli seslendiriyoruz. 1921 Anayasası da referans kaynağı olabilir ama bu Anayasa'da Türkler ve Kürtler var. Bu ülkede salt Türkler ve Kürtler yaşamıyor. Bunun dışındaki halklar da yaşıyor. Bütün halkları kucaklayacak. Bütün halkların kültürlerini güvence altına alacak bir yeni Anayasa'ya ihtiyaç var” diye konuştu.Sadece 1921 Anayasası'nı referans almadıklarını kaydeden Sakık, konuşmasına şöyle devam etti:

“O çok gerilerde kaldı. Orada sadece Türkler ve Kürtler vardır. Bugün bizim söylediğimiz Türkiye'de yaşayan bütün farklılıkları güvence altına alacak bir Anayasa olmalıdır. Sürekli ne isteniyor diyor. Başbakan, artık Türkiye halkı referandumla tanışmalıdır diyor. Bölge halkına referandumla 'ne istiyorlar' diye sormalı. O zaman sorun kendiliğinden ortaya çıkar.“

“Sizin çözümünüz federasyon mu?“ şeklindeki bir soruya da Sakık, “Hayır federasyon değil. Ülkenin bütünlüğü içinde herkesin kendisini özgürce tanımlayacağı, özgürce ifade edebileceği bir siyasal ortamın yaratılmasını düşünüyoruz ama kimse federasyondan da, özerklikten de korkmamalıdır. Eğer korkuluyorsa halka gidip bir referandum yapılabilir. Ülkenin bütünlüğü içinde Kürt sorununun çözümünü istiyoruz. Projemiz bu. Sorabilir, ne istiyorsunuz. Herkes kendi kimliğiyle özgürce bu vatanda yaşamak istiyor. Ben eminim ki referandumda da bu çıkacak. Yani üniter yapıda Kürt sorunu çözülür” yanıtını verdi. verdi.