Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile aynı şeyleri söylediklerini belirterek, "Sayın Gül ile beni birbirimize düşüremezler. Boşuna yoruluyorlar, yorulmayın" dedi.


Başbakan Erdoğan, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Moldova Başbakanı Vladimir Filat'la Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, "çift başlı yönetim" tartışmalarıyla ilgili soru üzerine, gerek Cumhurbaşkanı'nın, gerekse kendisinin aynı şeyleri söylediklerini belirterek, "Sayın Gül ile beni birbirimize düşüremezler. Boşuna yoruluyorlar, yorulmayın" diye konuştu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, 'Bu sistemde cumhurbaşkanı ile başbakan çatışır' sözlerine değinen Erdoğan, "Bizim aslında bildiğiniz gibi bir tezimiz var. Bu tez; başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanı tezimizdir. Bunların her üçünden birinin tercih edilmesi, halkımızın iradesini ortaya koymak suretiyle başkan, yarı başkan veya partili cumhurbaşkanını seçmesi, bu ülkede bazı sıkıntıları ortadan kaldırır" dedi.


Aynı soruyla ilgili görüşlerini dile getiren Moldova Başbakanı Filat ise, bugün Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan ile uzun uzun görüştüğünü hatırlatarak, "Bu görüşmelerden anladığım kadarıyla sizin ülkenizde her şey yolunda. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kutlamak isterim. Bazen iç istikrarsızlık, dış baskıdan çok daha tehlikelidir. İstikrarı muhafaza etmek herkesin görevi. İstikrara dayalı olarak gelişebiliriz ve inşa ettiklerimizi yıkmayız" dedi.


Erdoğan, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, 'Eylemlerimiz radikalleşecek' sözlerinin hatırlatılması üzerine bir siyasi partinin genel başkanının bu tür açıklamalarını anlamakta artık zorlanmadığını belirterek, "Adeta bölücü terör örgütünün uzantısı insan diliyle konuşuyorlar. Zaten ülkemizde çocuklarımızın, gençlerimizin okuduğu okulları tehdit edecek kadar ileri gittiler. Bunlar ne demokrasiden, ne özgürlükten nasiplerini almamışlar" diye konuştu.


Erdoğan, PKK militanları ile kucaklaşan BDP'li 10 vekil hakkındaki fezlekenin Meclis'e gelmesi halinde nasıl bir adım atacaklarının sorulması üzerine, fezleke önlerine geldiğinde içeriğine bakacaklarını ve gereğini de yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, "Demokratik parlamenter sistem içinde kurallar neyse bu kurallara göre çalışırız. İnsani olmayan her tavra o şekilde cevap veririz" dedi. İHA