Anayasa değişikliğine ilişkin taslak paketini destekleyen bir deklarasyon (bildirge) yayınladıkları için MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sert bir dille eleştirdiği isimlerden birisi olan Ökkeş Şendiller'den aynı sertlikte cevap geldi.

BBP eski Genel Başkan Yardımcısı Şendiller, Devlet Bahçeli'nin söylediklerinin çok ağır olduğunu belirterek ifadelerini kendisine aynen iade ettiğini söyledi.

12 Eylül darbesinin ardından cezaevinde işkencelere maruz kalan Ülkücülerin anayasa paketini desteklemesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'Biz, kendine eski ülkücü veya eski MHP'li diyerek, gittikleri yerin bir türlü yenisi olamayıp, itibarını bile hala bu kutlu hareketin eskisi ve müsveddesi olmakla övünenlerin tuzaklarına düşemeyiz.' demişti. Söz konusu deklarasyona imza atanlardan Ökkeş Şendiller, Ankara’da dün bir açıklama yaptı.

Bahçeli'nin böyle bir açıklama yapmasını yadırgadığını belirten Şendiller, 'Müsvedde ifadesini Devlet Bahçeli'ye aynen iade ediyorum. Bizim ülkücülüğümüz iman ve yürek meselesidir. Dolayısıyla ülkücülüğümüzü kimsenin eline bırakmayacak kadar şahsiyetli insanlarız.' dedi.

Devlet Bahçeli'nin deklarasyonu okumadığını ve imzalayan isimlere bakmadığını ileri süren Şendiller, deklarasyonda eski ülkücü eski MHP'li ifadelerinin olmadığını da hatırlattı. Şendiler, 'Sayın Bahçeli kendisini ülkücülerin ve MHP'lilerin tescil makamında görme alışkanlığından bir an önce vazgeçmelidir.' şeklinde konuştu.

Şendiller ayrıca deklarasyon yayınlamalarındaki ana sebebin 12 Eylül darbesine ve diğer darbelere tepkilerini ortaya koymak olduğunu hatırlattı ve sivil anayasa taleplerini dile getirerek sözlerinin arkasında olduğunu vurguladı.

“BİZİM AMACIMIZ; BİR 12 EYLÜL DARBESİNE VE DARBELERE TEPKİ KOYMAKTI”

Ankara’dan dün akşamüzeri karayolu ile memleketi Kahramanmaraş’a gelen Ökkeş Şendiller, kendisine ait irtibat bürosunda DHA’ya yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

“Bildiğiniz gibi geçen hafta 40’a yakın arkadaşımızla yeni anayasa düzenlemeleri ile ilgili bir deklarasyon yayınladık. Adı da 12 Eylül Mağduru Ülkücüler olarak kamuoyuna yansıdı. Buradaki işin özü; talebimiz şuydu; bir 12 Eylül darbesine, darbelere tepki koymaktı. Ve darbelerin hazırladığı anayasadan Türkiye’yi kurtarıp bir sivil anayasa talep etmekti. Bizim maksadımız buydu. Fakat Devlet bey, şahsına ve temsil ettiği makama yakışmayacak şekilde ‘müsvedde’, ‘zavallılar’ gibi ifadeler kullanarak çok ağır eleştirilerde bulundu.

Biz gerçekten Devlet beyin niye böyle bir tepki koyduğunu anlamış değiliz. Ancak bizim ülkücülüğümüz öyle eski ülkücü falan değil, biz eskimeyen ülkücüleriz. Ülkücülüğü bir iman ve yürek meselesi olarak biliriz, idam sehpaları dahil her şartta onun gereğini yerine getiren insanlarız. Durum böyle olunca; öncelikle hiç kimse kendini ülkücülüğün tescil makamı olarak görmemelidir. Sayın Bahçeli’ye ahlakım ölçüsünde ancak şunu söyleyebilirim: Bu lafları kendisine iade ediyoruz. Ve biz bu lafları hak edecek insanlar değiliz. Eğer Bahçeli’nin kafasından geçen; bizim sanki AKP’nin hazırladığı anayasa taslağına destek vermek gibi yorum çıkarıyorsa bu doğru değildir. Biz hazırladığımız deklarasyonda açık açık ifade ettik.

Bu tavrımız ne kimseye karşı ne de kimsenin yanında olmak değil. Biz sadece 12 Eylül zulmünü hücrelerine kadar yaşamış insanlar olarak sivil bir anayasa talebini dile getirdik. Bunu da kamuoyumuz yakından bilmektedir. Dolayısı ile; Sayın Bahçeli’ye aslında ‘zavallılık’ ve ‘müsvedde’ ifadesinin karşılığını en rahat verebilecek durumdayız ama biz MHP’nin tabanına ve oradaki ülküdaşlarımıza olan saygımızdan dolayı bunları ifade etmiyoruz. Ama ülkücülere bu sert tavır gösterenlerin daha önce ülkücülere katil diyenlerin karşısında el pençe divan durduklarını da kamuoyu bilmektedir.” (www.kanal46.com)