İçişleri Bakanı Beşir Atalay, seçim öncesi gerginlik oluşturmak amacıyla bazı kişi ve kurumlar tarafından yapılması muhtemel provokasyonlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Beşir Atalay, Gaziantep'te 2009 Bölge Valiler Toplantısı'nda; Gaziantep, Adana, Adıyaman, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Karaman, Kilis ve Osmaniye illerinin Vali, İl Jandarma Alay Komutanları ile İl Emniyet Müdürleri ile bir araya geldi.

Toplantının ilk bölümü basına açık yapıldı. Bakan Atalay, yaptığı konuşmada, seçim öncesi gerginlik oluşturmak amacıyla bazı kişi ve kurumlar tarafından yapılması muhtemel provokasyonlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BeşirAtalay, özellikle miting alanı girişlerinin denetiminin çok büyük önem arz ettiğine dikkat çekti. Bu süreçte halkın huzurunu bozmaya başlayan girişimlere meydan vermemek için istihbarat çalışmalarına da özel bir ağırlık verilerek bu alanda gerekli güvenlik tedbirlerinin alınacağını kaydeden Atalay, "Bu süreçte bürolarımız oluşuyor, hem Jandarma Genel Komutanlığı hem de Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hareket merkezlerimiz var. İçişleri Bakanlığı bünyesinde de müsteşar yardımcısı başkanlığında seçimler için bir büro oluşturuldu. İllerimizde emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlığı bünyesinde seçim hareket merkezleri oluşturuluyor. Seçim günü bütün bu mekanizmalar gerektiğinde haberleşecekler." diye konuştu.

Seçimlerde idarenin tarafsızlığının önemine dikkat çeken Atalay, bu konunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Hiçbir aday ve hiçbir siyasi partinin idareyi taraflı davranmakla suçlamaması gerektiğini kaydeden Atalay, şöyle konuştu; "Bu seçimlerin en önemli unsurlarından birisidir. İllerde alınacak emniyet tedbirlerinde emniyet ve jandarma güçlerimiz koordineli bir şekilde hareket edecek. Konu ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yapacaklar. Ayrıca seçim sürecinin huzur ve güven ortamında tamamlanması için il ve ilçe seçim kurulları başta olmak üzere siyasi parti yetkilileri, adaylar ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışacaklardır. Bu seçimler çok tarafları ilgilendiriyor, bir defa yargı var, il ve ilçe seçim kurulları var. Birçok adayımız var, partilerimiz var. İdare mümkün olabildiğince bu seçim ortamında hepsi ile bir diyalog içinde alacağı tedbirleri görüşerek alacağı tedbirleri görüşerek birlikte karar alarak yürütecek. Alınan kararlar daha başarılı yürüyecektir. Bunun yanında Başbakanlığın konu ile ilgili genelgesi doğrultusunda il ve ilçe seçim kurullarına her türlü araç ve gereç ile personel desteği sağlanacaktır. Güvenlik tedbirlerinin uygulanmasında seçme ve seçilme hakkını zedeleyecek ve idarenin tarafsızlığına gölge düşürebilecek hareketlerden kesinlikle kaçınılacak."

Vatandaşların siyasi tercihlerini engellemek amacıyla yapılabilecek korku ve baskıları bertaraf edecek tedbirlerin güvenlik birimleri tarafından alınacağını söyleyen Atalay, seçim sebebiyle haberleşme ve ulaşım tesisleri parti binaları ve seçim büroları gibi hassas noktaların tespit edilip koruma tedbirlerinin artırılacağını vurguladı.

Siyasi parti genel başkanlarının, katılacakları toplantı ve gezilerde güvenliklerinin alınması için gerekli tedbirlerin dikkatle planlanacağını ve uygulanacağını dile getiren Atalay, "Özellikle mitinglerle ilgili güvenlik tedbirleri çok büyük önem arz ediyor. Seçimi izlemek üzere ülkemize gelecek yabancı temsilcilere gerekli ilgi gösterilecek ve olumsuz kanaatler oluşmasının önüne geçilecektir. Bizim bütün bu tedbirlerdeki amacımız, siyasi partilerin ve adayların herhangi bir baskıya ve kısıtlamaya maruz kalmadan kanunlar çerçevesinde propaganda ve benzeri çalışmalarını rahatça yapmaları. Bu çok önemli, seçim dediğinizde seçime katılan partiler ve adaylar hiçbir kısıtlamaya yer vermeden kanunlar ve konulan kurallar çerçevesinde çalışmalarını yapacaklardır. Bu ortam ne kadar rahat olursa demokratik süreç o kadar verimli işliyor. İkincisi, bütün seçmenlerin oylarını rahat kullanmaları için gerekli orta sağlanmış olacaktır. Bu çalışmaları siyasi parti adayları yapacak, mesajlarını verecek. Bu çalışmaların sonunda vatandaşlar sandık başına gidecek. Bu oy kullanma işlemleri baskılardan öte kendi öz iradeleri olmalıdır. Bir boyutu da bu çalışmalar sürerken vatandaşın gereksiz rahatsız edilmemelidir. Bundan kastımız, seçim konvoyları, propaganda araçları ve diğer seçim materyalleri nedeniyle oluşacak, gürültü ve görüntü kirliliğini önlemek amacıyla gerekli tedbirler alınacak. Afiş, pankart, flama asılması ile ilgili uygulamalarda 298 Sayılı Yasa hükümleri ve YSK kararları doğrultusunda hareket edilerek seçim kurulu başkanlıkları, siyasi parti yetkilileri ve adaylarla sürekli işbirliği içinde bulunulacaktır." diye konuştu.

Trafik kazalarına sebep olacağı için afiş ve flamaların ana yollar ve kavşaklara asılmayacağını kaydeden Atalay, şöyle konuştu; "Bunun yerine sabit reklam yerlerine reklam verilecektir. Bizim istirhamımız, siyasi parti temsilcilerle bu kirliliğin ortadan kaldırılması için gayret gösterilmelidir. Bu süreçte flama ve bayrak yarışına giriliyor, buda gereksiz yere partililer arasında sürtüşmelere kavgalara dönüşüyor. En önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkılıyor. Bütün partilerimiz bu yönde ikna edilsin. Bu çok fazla enerji kaybı, bunun yerine farklı iletişim kanalları mesajlar ulaştırılabilinir. Günümüzde çok fazla iletişim kanalı var. Onları kullanabilirler. Bir boyut daha var. Seçim günü diğer hizmetlerin aksamaması için ilave tedbirler var. Bunları hepimiz biliyoruz. Seçim günü büyük bir hareketlilik yaşanacağı için seçim günlerine doğru itfaiye hastane, elektrik dağıtım kurumları ve haberleşme hizmetlerine daha bir özen gösterilmelidir. Daha fazla elaman çalıştırılmalıdır. Ekipler oluşturulmalı ve güvenlik ekipleri ile irtibatlı olmalıdır. Seçim öncesi ve seçim sonrası için titiz tedbirlerin alınması gerekiyor."

Atalay, toplantının basına kapalı bölümünde, valiler, emniyet müdürleri ve il jandarma alay komutanları ile seçim güvenliği ile ilgili çalışmalarda sorun ve ihtiyaçlar konusunda daha detaylı görüş alışverişinde bulundu. (CİHAN)