TBMM Başkan Vekili MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, Türkiye'de Amerika istemedikçe bir darbenin yapılamayacağını söyledi.

Çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş'a gelen Akşener, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'ın tartışmalara neden olan 'fişleme' ile ilgili sözlerine ilişkin bir soruyu cevaplandıran Akşener, İçişleri Bakanlığı dönemindeki Batı Çalışma Grubu'nu hatırlatarak, "Bu grubun bütün illerde gönderdiği yazılarla çeşitli kriterler ölçüsünde insanlar hakkında bilgi istendiği, bilgi notu hazırlandığını biliyoruz. Yani bunun adı bir diğer tarifi de fişlemektir. Bu tür şeyler hep olagelmiştir. Bu tür yanlışlıkların olmaması gerekir." dedi.

Fişleme konusunun bugünlerde farklı bir boyutta tartışılmasının nedeni üzerinde duran Akşener, "Dünden beri olagelen bu hadiselerin sona ereceği, erdiği bir Türkiye'nin hazırlanması için hareket ettiğini söyleyen bir siyasi partinin iktidarda olduğunu, ancak Doğan'ın konuşmasının bu iddiayı çökerttiğini savundu. Akşener, "Çünkü 'dün biz fişlendik, şimdi biz fişliyoruz.' cümlesinin devamı da var. Diyor ki 'Biz gidersek Ergenekoncular gelir, halkın canına okur. Yani bir korkutma, hizmete yönelik oy isteme yerine daha soyut bir kavram üzerinden oy isteyen bir ikinci cümle. Onun üzerinde konuştuğunuz zaman o çok ilginç. Dolayısıyla bunlar Türkiye'de olmuştur. Doğru değildir. Ben bunların yanlış olduğuna inandığım için bakanlık dönemimde, gereğini yapmıştım. Ama kendim de insan fişlemeye kalkışmamıştım. Bunların ortadan kalkması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Balyoz darbe planına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Akşener, Türkiye'de Amerika istemediği sürece darbe yapılamayacağını iddia etti. Yaşanan silsileye bakıldığında Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün darbe teşebbüsüne iştirak etmemiş bulunduğunu kaydeden Akşener sözlerini şöyle sürdürdü: "Hilmi Özkök sübut bulmamış bu suça iştirak etmemiş bulunuyor iddialar ışığında ama görevini savsaklamıştır. İçişleri Bakanı olarak Batı Çalışma Grubu'nu illegal bir örgütlenme olarak yani hukuki dayanağı olmayan bir örgüt olarak karşıma getirdiklerinde sümen altı etmedim. Çünkü o zaman görevi savsaklamaktan, bir adım ötesi görevi kötüye kullanmaktan yargılanmak durumunda kalacaktım ki doğrusu da budur. Bir illegal hukuk dışı bir yapılanma var siz onun peşine düşeceksiniz. Birincisi bu. İkincisi Büyükanıt'ın verdiği e muhtıra. O da ortada duruyor. Ama belinde silah olduğu dönemde bu insanların hiçbiriyle ilgili bütün bu fısıltılar yapılmışken hiç bir şey yok, belinden silah çıkmış pijamalar terlikler, soruşturuluyor. Amenna bir şey demiyoruz. Ama benim söyleyeceğim şu; Türkiye'de ABD'nin onayladığı darbeleri yapan, onların onayladığı paşalar serbest. Asıl darbeci paşalar serbest. Sübut bulmadan hayal halinde yani kâğıtlara planlara dökülmüş olan ama ABD'den yeşil ışık almadığı için darbe teşebbüssüne girişememiş emekli paşalar soruşturmaya uğruyor." (CİHAN)