Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Belediye başkanı 5 yıllık süreyle seçilir. Milletvekili, belediye başkanlığı süresini niye kısıtlasın?” dedi.


CHP lideri Kılıçdaroğlu, Tokat programında 5 ilçede halka hitap etti. Erbaa, Niksar ilçelerinde halkla hitap eden Kılıçdaroğlu, Tokat merkezde partisinin binasında yaptığı basın açıklamasının ardından Pazar, Turhal ve Zile ilçelerinde parti otobüsünün üzerine çıkarak konuşma yaptı. Pazar ilçesinde MHP’li Belediye Başkanı Adnan Özmen ve vatandaşlarla sohbet eden Kılıçdaroğlu, burada çay içti. Başkan Özmen'in, yerel seçimlerin erkene alınmasına karşı olduğunu söylemesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Milletvekili seçimini öne alabilirsin. Niye, milletvekilleri oy kullanacak. Der ki, ‘ben milletvekiliyim, seçimi öne alacağım.’ Belediye başkanını seçen halk. Anayasa'da diyor ki, ‘Belediye başkanı 5 yıllık süreyle seçilir.’ Milletvekili, belediye başkanlığı süresini niye kısıtlasın? Baktığınız zaman demokratik ölçüler içinde de bu doğru değil. Erkene alınma da yok zaten. Efendim neymiş, kış şartları olurmuş. Bugüne kadar kışın yapıldı zaten. Normal zamanda yapıldı, kimse şikayet etmedi. Bir sefere mahsus öne çekiyorlar. Olmaz böyle. Bir kişinin beklentilerine, politik ihtilaslarına göre anayasa değişmez. Anayasa bu milletin anayasasıdır. Herkesin görüşünün alınması lazım” diye konuştu.


“SİLİVRİ TOPLAMA KAMPI”


Pazar’dan gelişinde Turhal ilçesi girişinde karşılanan Kılıçdaroğlu, belediye önündeki alanda konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin yeni bir iklime barışa, dostluğa ihtiyacı olduğunu söyledi. Silivri’yi toplama kampına benzeten Kılıçdaroğlu, “Siz burada korsan miting yapıyorsunuz. Ben sizi buradan Silivri’ye gönderiyim mi? Silivri toplama kampını biliyorsunuz. Yazarlar, gazeteciler, öğrenciler herkes orada. Kim AKP’ye muhalefet yaptı, herkes orada. Bir tane değil, bin tane kamp yapsan CHP’nin sesini kimse kesemeyecek” dedi.


“HER BİR BENZİN İSTASYONU AYRI BİR VERGİ DAİRESİ”


Turhal’da yaptığı konuşmanın ardından partililerin tezahüratları arasında Zile ilçesine geçen Kılıçdaroğlu, Zile Adliye Sarayı önündeki alanda halka hitap etti. Kılıçdaroğlu, son yapılan zamlara “ahlaksız zamlar” dediğini hatırlatarak, “Neden dedim biliyor musunuz? Doğalgaz fiyatı dünyada düşerken, AKP hükümeti doğalgaza yüzde 34 zam yaptı. Dünyada doğalgaz düşecek, sen zam yapacaksın. Petrolün fiyatı düşecek, sen zam yapacaksın. Vergi ödemek için eskiden insanlar vergi dairesine giderdi. Şimdi gitmenize gerek yok, her bir benzin istasyonu ayrı bir vergi dairesi” ifadelerini kullandı.


Partililerin açtığı “Afyon doğal afet değil, cinayettir" yazılı pankarta dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:


“Afyon'da patlama oldu, 25 yurttaşımız, askerimiz hayatını kaybetti. Şimdi ne diyorlar. ‘Efendim o doğal afetmiş, sel gelmiş’. Böyle bir anlayış olabilir mi? Uludere'de 34 yurttaşımız öldürüldü. Kimin öldürdüğü belli mi? İstihbarat nereden geldi belli mi? Sizden isteğim, her vatandaşımız şapkasını alıp önüne düşünsün. Sorunlar çözümsüz değil, yeter ki kararlı olalım.”


Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından Ankara’ya hareket etti. İHA