Tunceli Valiliği’nin beyaz eşya dağıtmasını “seçim rüşveti” olarak nitelendiren YSK oybirliğiyle aldığı kararda, bu şekilde yardım dağıtılmasının Anayasa’ya aykırılık oluşturduğunu ve yardımın seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğunu vurguladı. YSK suç duyurusunda da bulunacak...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Tunceli Valiliği’nin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu kaynaklarını kullanarak fakir yurttaşlara beyaz eşya ve mobilya dağıtmasını “seçim rüşveti” olarak nitelendirdi.

YSK, oybiriğiyle aldığı kararda, bu şekilde yardım dağıtılmasının Anayasa’ya aykırılık oluşturduğunu ve yardımın seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğunu vurguladı.

YSK, hafta içinde Tunceli Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı.

Kararda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu yürütücüsü vakıflar ile birlikte belediyeler de dağıttığı yardımlar nedeniyle uyarıldı.

YSK Başkanı Muammer Aydın, Tunceli Valiliği’nin dağıttığı beyaz eşya ve mobilyanın seçmenleri etkilemeye yönelik olduğu yönündeki haberleri dikkate alarak, konuyu kurulun dünkü toplantısının gündemine taşıdı. Aydın, kurula, bu tip yardımların seçim mevzuatına aykırılık taşıdığı yönünde başkanlık makamının görüşünü taşıyan bir yazı sundu.

Karar oybirliğiyle

Kurul oybirliğiyle, Tunceli Valiliği’nin yaptığı yardımın “seçim rüşveti” niteliğinde olduğunu karar altına aldı.

Kararda, Anayasa’nın seçimlerin genel yönetim ve denetimi görevini YSK’ya verdiği anımsatıldı.

Buna göre kurulun, seçimin başlangıcından bitimine kadar düzen ve dürüstlük içinde sürdürülmesini sağlamakla yükümlü olduğu vurgulandı.

Kararda, Tunceli Valiliği’nin dağıttığı yardımın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu tarafından karşılandığına atıf yapılarak, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu yürütücüsü vakıflar ile belediyeler tarafından, seçmen vatandaşlara yasada belirlenen amacı aşar nitelikte mobilya ve beyaz eşya dağıtıldığı, görsel ve yazılı basında yer alan haberlerden anlaşılmıştır. Bu yardımların, seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğu ve anayasanın 67. maddesinde öngörülen, seçimlerin serbestliği ve eşitliği ilkelerine uygun düşmediği açıktır” denildi.

Dava yolda

Kararda, “Bu bağlamda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 61. ve 63. maddelerinde yasaklanan fiilleri işleyenler hakkında aynı kanunun 151 ve devamı maddelerinde öngörülen hapis cezalarının uygulanacağı tabiidir” ifadeleri kullanıldı.
YSK’nın bu doğrultuda, hafta içinde Tunceli Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi. Buna göre başsavcılık, yardım dağıtımını organize eden kamu görevlilerini tespit ederek haklarında soruşturma açacak. Soruşturma sonunda, bu kişiler aleyhinde 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.

Belediyelere de uyarı

Kararda, özellikle kömür ve gıda yardımları nedeniyle eleştirilen belediyeler de seçmen oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunmamaları gerektiği konusunda uyarıldı. Kararda, anılan yasa hükümlerine özenle uyulmaması halinde, aksine hareket edenler hakkında başsavcılıklara suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. YSK kararının Resmi Gazete’de yayımlanacağı öğrenildi.
Toplantıda, MHP’nin seçmenlerin parmağının boyanması yönündeki önerisi de reddedildi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara Milliyet