Prag'da yürüyüşe çıkan bir kadının tesadüfen bulduğu muazzam bir gümüş hazine, Orta Çağ tarihi ve ekonomisi için paha biçilemez bir keşif olarak nitelendiriliyor. Çek Cumhuriyeti Bilimler Akademisi uzmanları tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 2.150'den fazla gümüş sikkeden oluşan bu hazine, "büyük ikramiyeyi kazanmaya eşdeğer" ve "sıradan bir insan için hayal bile edilemeyecek" kadar büyük bir değere sahip.

SON ON YILIN EN ÖNEMLİ KEŞİFLERİNDEN BİRİ

Son on yılın en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul edilen bu hazine, şanslı bulan kişiye toplam değerin yaklaşık %10'unu ödül olarak kazandıracak. Peki bu hazine kime aitti ve 900 yıl boyunca nasıl gizlenmeyi başardı?

Çöpçüler Kralı filmi gerçek oldu: Çok konuşan kaynanasını balkondan aşağıya attı Çöpçüler Kralı filmi gerçek oldu: Çok konuşan kaynanasını balkondan aşağıya attı

HAZİNENİN GİZEMLİ KÖKENİ

Uzmanlar, hazinenin asker maaşları veya savaş ganimeti olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Bu teori, Premysl hanedanlığı dönemindeki taht kavgaları ile de örtüşüyor. Hazine, muhtemelen 12. yüzyılın ilk çeyreğinde iç siyasi istikrarsızlık döneminde saklanmış olabilir.

ERKEN ORTA ÇAĞ'IN EN BÜYÜK SİKKE KOLEKSİYONU

Hazinenin en önemli özelliği ise, bölgede şimdiye kadar bulunan en büyük erken ortaçağ sikke koleksiyonu olması. Uzmanlar, sikkeler üzerinde yapılacak detaylı analizlerle, kimin bastığını ve nerede basıldığını da ortaya çıkarabilecekler.

ORTA ÇAĞ'A PENCERE AÇIYOR

Keşif, Orta Çağ'da Avrupa'daki gümüş üretiminin önemli bir kısmını karşılayan bu bölgenin tarihi ve ekonomisi hakkında da önemli bilgiler vermesi açısından büyük önem taşıyor. Bu olağanüstü bulgu, Avrupa'nın geçmişine dair yeni bakış açıları sunarak, Orta Çağ'ın gizemli dünyasına bir pencere açıyor.

Editör: İsa Aslantaş