Bağırsak sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz için oldukça önemli olan probiyotikler, son yıllarda popülerlikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle çalışma hayatındaki bireyler, iş stresi ve düzensiz beslenme nedeniyle probiyotik takviyelerine sıkça başvuruyor. Fakat uzmanlar, kontrolsüz probiyotik kullanımının ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİYOR

Milyon dolarlık bir endüstri haline gelen probiyotikler, özellikle orta ve üst gelir grubundaki bireyler tarafından yoğun ilgi görüyor. Fakat bilim insanları, hekim tavsiyesi olmadan probiyotik kullanımının başta bağırsak sorunları olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bilinçsiz tüketimin zararlarına dikkat çeken uzmanlar, bu ürünlerin sadece fayda sağlamakla kalmayıp zarar da verebileceğini vurguluyor.

Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, probiyotiklerin popülerliğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor: "Probiyotikler şu anda oldukça popüler ve ihtiyacı olan kişilere faydalı. Ancak son yıllarda ihtiyacı olmayan hastalarda da çok ciddi probiyotik kullanımı görüyoruz. Bu grup takviyeler ticari bir meta olurken, kendilerine ticari alan oluşturan hekim ve diyetisyenler de ortaya çıktı."

Kanser Hastasına Müjde! Mahkeme, SGK'yı Pahalı İlacı Karşılamaya Zorladı Kanser Hastasına Müjde! Mahkeme, SGK'yı Pahalı İlacı Karşılamaya Zorladı

Bu durum, probiyotik kullanımının sağlıkla ilgili ciddi riskleri olduğunu ve bilinçli tüketimin önemini bir kez daha ön plana çıkarıyor. Bu ürünlerin kontrollerinin yeteri kadar yapılmaması ve denetimlerinin yetersiz olması da sağlık açısından güvensiz bir ortam oluşturuyor.

İNSAN VÜCUDUNDAKİ HÜCRE SAYISINDAN DAHA FAZLA BAKTERİ VAR!

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, probiyotikler ile ilgili çok ciddi çalışmalar olduğunu ve yapılan çalışmaların hızla ilerlediğini belirterek, bağırsaklarda insan vücudundaki hücrelerden daha fazla bakteri bulunduğuna dikkat çekiyor. Erk, takviye kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, bu tür ürünlerin gerekli olmadıkça tercih edilmemesi gerektiğini de ekliyor. Bunun yerine yoğurt, kefir, turşu, zeytin, peynir gibi doğal probiyotik kaynaklarının tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Editör: İsa Aslantaş