Yeni bir küresel araştırma, dünyanın yarısının 75 yaşına kadar bir akıl sağlığı bozukluğu yaşayacağını gösteriyor.

ARAŞTIRMACILAR 29 ÜLKEDEN 150 BİNDEN FAZLA YETİŞKİNİ İNCELEDİ

Avustralya Queensland Üniversitesi ve Harvard Medical'den bir grup araştırmacı, 2001 ile 2022 yılları arasında 29 ülkede 150 binden fazla yetişkini kapsayan geniş çaplı bir araştırma yürüttü. Bu kapsamlı çalışmada, 85 bin 308 kadın ve 71 bin 23 erkekten alınan veriler analiz edildi.

DÜNYANIN YARISI 75 YAŞINA KADAR RUH SAĞLIĞI BOZUKLUĞU YAŞAYACAK

Sonuçlar, ruh sağlığı bozukluklarının yaygınlığının yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, dünya nüfusunun yarısı 75 yaşına kadar en az bir ruhsal bozuklukla karşılaşacak. Bu ruhsal bozuklukların başında majör depresyon ve anksiyete geliyor. Cinsiyete göre bazı zihinsel bozuklukların riski de farklılık gösteriyor.

KADINLARDA DEPRESYON YAYGIN, ERKEKLERDE ALKOL KÖTÜYE KULLANIMI ÖNE ÇIKIYOR

Araştırma, kadınlar arasında depresyon, günlük yaşamı olumsuz etkileyen kaygı ve travma sonrası stresin en yaygın üç ruh sağlığı bozukluğu olduğunu gösteriyor. Erkeklerde ise sıralama alkolün kötüye kullanımı, depresyon ve belirli bir fobi şeklindedir.

Yürüteç Tehlikesi: Sağlık Bakanlığı Yasakladı, Para Cezası Var! Yürüteç Tehlikesi: Sağlık Bakanlığı Yasakladı, Para Cezası Var!

RUH SAĞLIĞI BOZUKLUKLARI 15 YAŞINDA ORTAYA ÇIKIYOR

Araştırmacılar, zihinsel sağlık bozukluklarının genellikle ilk olarak çocukluk, ergenlik veya genç yetişkinlik döneminde ortaya çıktığını belirledi. Bu bozuklukların en yüksek başlangıç yaşının 15 olduğu saptandı. Ortalama başlangıç yaşının erkekler için 19, kadınlar için ise 20 olduğu bulgulandı.

GENÇLERE ODAKLANAN RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİNE YATIRIM ŞART

Çalışmaya katılan uzmanlar, özellikle gençlere yönelik ruh sağlığı hizmetlerine yatırım yapılması gerektiğini vurguluyor. Bu yaygın bozuklukların genç yaşlarda ortaya çıktığını anlayarak, risk altındaki bireylere uygun ve zamanında destek sağlamak için kaynakların tahsis edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bu önemli araştırma, dünya genelindeki ruh sağlığı bozukluklarına dair derinlemesine bir anlayış sağlamış ve gelecekteki müdahale ve tedavi stratejileri için temel oluşturacak bilgiler sundu.