Uzun süreli uykusuzluklar ciddi göz problemlerine zemin hazırlayabiliyor. Fakat paniklemeye gerek yok, bazı basit önlemlerle uykusuzluğu ve göz problemlerini ortadan kaldırabilir, rahat bir ramazan geçirebilirsiniz.

Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu,uykusuzluk kaynaklı göz problemlerine karşı alınabilecek önlemleri anlattı.

 Uzun süreli uykusuzluk göz problemlerine yol açıyor

Düzensiz uykunun vücut sistemini olumsuz etkilediği, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, yorgunluk, dikkatsizlik gibi sorunlara yol açtığı herkesin bildiği bir gerçek. Fakat uzun süreli uykusuzluğun göz hastalıklarına neden olabileceğinden birçok kişi habersiz.

 Uykusuzluk, uyku apnesi olan orta ve ileri yaştaki hastalarda anterioriskemik optik nöropati (yaşlanma ile ortaya çıkan kan damarlarının iltihabı) hastalığı gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabilir. Çünkü bu durum, yetersiz kan akımı sebebiyle optik sinirde hasar oluşmasına ve böylece görme kaybına zemin hazırlayabiliyor.

Uykusuzluk ayrıca, göz kapaklarında şişliklere, göz altlarında torbaların ve koyu halkaların oluşmasına da neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, göz kapağı kaslarında spazmların yaşanmasına, göz kuruluğuna ve kuruluğa bağlı batma, yanma, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görme gibi durumlara yol açabiliyor.

 Bu sorunlardan korunabilmek için özellikle ramazan ayında, bazı noktalara dikkat etmek lazım.

 Bu önerilere dikkat

Sağlıklı yetişkinler, günlük 6-8 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu nedenle ramazan süresince uykusuz kalmamak için uyku saati öne çekilmeli. Sahur vaktine kadar uyku ihtiyacının bir kısmının karşılanması gerekir.