Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini tehdit eden taklit ve tağşiş ürün listesini güncelledi. Yapılan denetimlerde, 6’sı insan sağlığını doğrudan tehlikeye atan toplam 15 yeni ürün tespit edildi. Bakanlık, güvenilir gıdaya erişimi korumak adına söz konusu ürünleri ve firmaları resmi web sitesi üzerinden kamuoyuyla paylaştı.
HANGİ ÜRÜNLERDE HİLE TESPİT EDİLDİ?
Bakanlığın yürüttüğü titiz denetimler, tüketicilerin gıda tercihlerinde yanıltıldığını ortaya koydu. Liste genelinde dikkat çeken bulgular şöyle sıralandı:
-
Dana Sucuk: Bir firmanın “dana sucuk” etiketli ürünlerinde deri dokusu ve kanatlı eti tespit edildi.
-
Çiğ Dana Kıyma: Mersin’in Yenişehir ve Toroslar ilçelerindeki iki farklı firmanın kıymalarında tek tırnaklı eti bulundu.
-
Sucuklarda Tek Tırnaklı Eti: Mersin Erdemli ve Bursa Nilüfer’deki işletmelerin sucuk ürünlerinde etiket bilgilerine aykırı şekilde tek tırnaklı eti kullanıldığı belirlendi.
GIDA GÜVENLİĞİNDE YENİ DÖNEM
Bakanlık ekipleri, Türkiye genelindeki denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Etiket beyanına aykırı içerik kullanan ve gıda standartlarını ihlal eden firmalara yönelik yaptırımlar uygulanıyor. Tüketiciler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güncellediği "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinden ürünleri sorgulayarak, sağlığı tehlikeye atan firmalar hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Uzmanlar, vatandaşları alışveriş yaparken ambalaj üzerindeki bilgileri kontrol etmeleri ve şüpheli durumlarda Alo 174 Gıda Hattı'na ihbarda bulunmaları konusunda uyarıyor.
Next




