2018'de start alan kapsamlı tasfiye operasyonlarıyla bölgede PKK unsurları tamamen bertaraf edildi. Bu durum, hem Türkiye'nin hem de yerel halkın refahını artıracak ekonomik kazanımların önünü açtı. Bölgede yeni yatırımlar ve istihdam olanakları doğdu. Binlerce insan, petrol üretiminden geçimini sağlamaya başladı. Türkiye, net ithalatçı konumunda olduğu petrolde dışa bağımlılığını önemli ölçüde azalttı.
ENERJİDE BAĞIMSIZLIK HAMLESİ: GABAR'DA GÜNLÜK 80 BİN VARİL ÜRETİM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar'daki petrol üretiminin günlük 80 bin varile ulaştığını duyurdu. 2016'ya kıyasla 3 kat artan üretimle Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefine kararlılıkla ilerliyor. Gabar'daki keşif, enerji bağımsızlığı yolunda kritik bir kilometre taşı oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'deki petrol üretiminin 2016'ya oranla 3 katına çıktığını vurgulayarak, Şırnak Gabar'daki günlük üretimin 80 bin varile ulaştığını bildirdi.
Bayraktar, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Ankara İl Temsilciliği'nin düzenlediği "Aile İftarı"nda konuştu. Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarıp bağımsız bir ülke haline getireceklerini ifade eden Bayraktar, Türkiye'nin bu sayede çok daha güçlü bir ekonomi ve ülke olacağını belirtti.
Bayraktar, 2016'da "Ulusal Enerji ve Maden Stratejisi"ni oluşturduklarını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "Şimdiye kadar yapılanları tekrar edersek farklı bir sonuç elde etmemiz mümkün değil. 'Neleri farklı yapabiliriz?' diye düşündük. Mesela 'Acaba Karadeniz'de daha önce hiç arama yapmadığımız, Akdeniz'de başkalarından kiraladığımız gemilerle değil, kendi gemilerimizle, mühendislerimizle, jeologlarımızla, petrol ve doğal gaz mühendislerimizle bu aramaları yapabilir miyiz?' diyerek bu ülkenin insanına, mühendislerine, teknisyenlerine, sondörlerine güvenerek, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu büyük bir iradeyle 2016'da yola çıktık."
Türkiye'nin Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han gemileriyle dünyanın en modern filosuna sahip ve yaklaşık 12 kilometre sondaj yapabilecek bir ülke haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin deniz yetki alanlarıyla ilgili iddiaları nedeniyle, Akdeniz'de ilk kuyu açıldıktan sonra, yabancı şirketlerin Türkiye ile çalışamayacaklarını belirttiklerini aktardı.
Bayraktar, Türkiye'nin genç mühendisleriyle, işçileriyle ve teknisyenleriyle, söz konusu filoyla operasyonları kendisi yapar hale geldiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"2020'de Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdik. Karadeniz ve Sakarya Gaz Sahası'ndan 710 milyar metreküp gaz bulduk. Aramaya başlarken 'Bunlar arama yapamazlar.' dediler. Arama yaptık. 'Arama yapsalar bile bulamazlar.' dediler. Bulduk. 'Bulsalar bile çıkaramazlar, üretemezler.' dediler. Biz bu ülkede petrol, doğal gaz varsa neredeyse arayacağız, bulacağız ve üreteceğiz hedefiyle Karadeniz'den doğal gazı 170 kilometre açıktan çıkarıyoruz ve bugün evlerimizde 3 milyon hanede kendi ürettiğimiz doğal gaz var."
Gabar'da da geçmişte terör yüzünden gidilemeyen coğrafyalarda arama yapmaya başladıklarını hatırlatan Bayraktar, "Şırnak'ta 2021'de, o adı terörle anılan coğrafyada biz yine Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfini yaptık. Yine çok kısa bir süre içinde o sahadan bugün 80 bin varil petrol üretiyoruz. Bizim üretimimiz, 2016'dan bugüne yaklaşık 3 kat artmış durumda." ifadelerini kullandı.
Bayraktar, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını bitirme hedefine büyük bir kararlılıkla ilerlediklerini vurgulayarak, "Şu anda yaptıklarımız, yapacaklarımızın çok gerisinde. Önümüzde yapacak çok işimiz var ve inşallah milletimize vereceğimiz çok büyük müjdeler var. Çünkü şimdi Türkiye'deki petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni bir aşamaya geçiyoruz." şeklinde konuştu.
AK Parti iktidarlarında Türkiye ekonomisinin 230 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara ulaştığını belirten Bayraktar, "Bize engel olmak isteyenler olmasaydı bugün 2,5 trilyon dolarlık bir ekonomi olacaktık. Terörle bizi yıllarca uğraştırdılar. Her arayan bulamaz ama bulanlar mutlaka arayanlardır. Dolayısıyla biz her bir karış toprağımızda arama yapmaya, bulmaya gayret edeceğiz." dedi.