Kanal 46 köşe yazarı Diyetisyen Muhammet Yıldız, "Tüp bebek tedavisi ve beslenme" başlıklı yazı kaleme aldı.
Tüp bebek ya da bilimsel ismiyle in vitro fertilizasyon, bir yumurtanın sperm tarafından, vücut dışında suni olarak döllenmesi sürecidir. Genellikle, kısırlık tedavisinde diğer yardımlı üreme yöntemleri başarısız olduğunda başvurulur.
Tüp bebek tedavisinde anneden alınan yumurta hücresi ile babanın sperm hücreleri kadın üreme sisteminin dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilir ve içlerinden bir spermin yumurtayı döllemesiyle embriyo elde edilir.
Bu yönteme başvurabilmek için kadının yaşı 23'ü bitirmiş 40 yaşından gün almamış olması gerekmektedir. Üç yıl evli olma şartı zorunludur. Üç yıl evli olanlar en az iki kez aşılama yaptırmak zorundadır. Ancak sperm sayısı 5 milyondan az olanlar, düşük yumurta rezervi olanlar ve tüpleri kapalı durumda olanlarda 3 yıllık evlilik şartı aranmaz. Tedavi planlanırken anne ve babanın beslenme, fiziksel aktivite ve uyku düzenine dikkat emesi son derece önemlidir.
Tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri olan embriyo transferi sonrasında sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma, eksizsiz yerine getirme gibi konulara dikkat edilmesi tüp bebek başarısı şansını artıracaktır.
Tüp bebek tedavisi süresince nohut, kuru fasulye, barbunya sofralardan eksik edilmemelidir. Haftalık yemek programında en az 2 gün kuru baklagiller olmalıdır. Protein, mineral ve omega 3 bakımından en zengin olan besin balıktır. Haftada 3-4 kez balık tüketmek, tedavi başarısını olumlu etkiler. Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri mükemmel kalsiyum ve D vitamini kaynaklarıdır. Bu besinler üreme sağlığı için gereklidir ve tüp bebek tedavisi sırasında başarılı implantasyon şansını artırabilir. Doymuş yağ alımını azaltmak için az yağlı veya yağsız seçenekleri tercih etmekte fayda vardır.
Kafein tüketimi tüp bebek tedavi başarısını azalttığı gibi düşük riskini de arttırmaktadır. İşlenmiş etler, sakatatlar, az pişmiş et ve et ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri embriyo transferi sonrasında yenmemelidir.
Alkol, sigara, yapay tatlandırıcılar, gıda boyaları, çikolata,koyu çay, soda, kahve, kimi ağrı kesici ve grip ilaçları gibi kafein içeren her türlü madde, zencefil, kinin, gıda katkı maddeleri, az pişmiş veya hiç pişmemiş gıdalardan uzak durmakta yarar bulunur. Kola, soda, gazoz gibi içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, su, ayran gibi doğal içecekler tercih edilmelir.