Türkiye, seçim sonuçlarının ardından artan zamlarla sarsılarak yeni bir zam furyasıyla sarsılmış durumda.

Son gelişmelere göre, altın, mücevher gibi değerli metallerin ithalatına getirilen ek yükümlülüklerin ardından otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörleri için de ek vergi uygulamaları düşünülüyor.

Geçtiğimiz yıl dış ticaret açığı, tarihi bir rekora ulaşarak 109 milyar doları geçmişti. 2023'ün ilk yarısında ise bu açık, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 artarak 61 milyar 235 milyon dolara yükseldi. Bu durum, dış ticaretin çeşitli bölümlerini de etkilemiş durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında 50 olan dış ticaret açığına sahip fasıl sayısı, 2022'de 52'ye çıktı ve bu yılın ilk yarısında 53'e yükseldi. Tekstil, ayakkabı, değerli metaller ve otomotiv gibi birçok sektördeki artan ithalat, şirket kapanmalarını ve istihdam kaybını artırdı, bu da ekonomi yönetimini ithalatı kısıtlayıcı politikaları düşünmeye itti.

vergi

Bu bağlamda, altın ithalatına yönelik ek yükümlülükler önceki gün yüzde 20 oranında artırıldı. Aynı hazırlıkların tekstil ve ayakkabı sektörleri için de yapıldığı söyleniyor.

Önde gelen ekonomi haber kaynağı Ekonomim'den Yener Karadeniz'e göre, ek vergi uygulamalarının özellikle otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörlerini etkilemesi bekleniyor.

Ayakkabı sektörü temsilcilerine göre, bakanlık ithalatı zorlaştırmak amacıyla ek yükümlülükler getirme hazırlığında. Önümüzdeki günlerde ayakkabı sektöründe gümrük verilerinin artırılması bekleniyor.

Mevduat hesaplarında stopaj düzenlemesi Resmi Gazete'de Mevduat hesaplarında stopaj düzenlemesi Resmi Gazete'de

Tekstil sektörü son bir yıl içinde ekonomik gelişmelere paralel olarak 586 şirketin kapanmasına ve 116 binin üzerinde istihdam kaybına yol açtı. Bu nedenle, Bakanlık sektör temsilcileriyle 16 Ağustos'ta bir araya gelecek ve ithalatı kısıtlayıcı önlemler alınacak.

Otomotiv sektörü, bu yılın başlarında dış ticaret fazlası verirken, daha sonra bu dengenin bozulduğu görüldü.

Haziran ayında dış ticaret fazlası veren sektör, Temmuz ayında yeniden açık verdi. Özellikle 2000 cc üzeri otomobiller için ÖTV artışı gibi önlemler alınarak ithalatın frenlenmesi planlanıyor.