Hükümetin 2023 yılında otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam yapılmayacağı yönündeki açıklamalarına rağmen, yeni yılın ilk gününde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruyla birlikte, kamu ve özel sektöre ait otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine yüzde 76'ya varan oranlarda zam geldi.

CUMHURBAŞKANI'NIN AÇIKLAMASI İLE ÇELİŞEN ZAM KARARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 yılında otoyol ve köprülere zam yapılmayacağı yönündeki açıklamasına rağmen, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama, 24 Ekim 2023'te yapılan zamın ardından gelen tepkilerin ardından geri çekilen kararın, yeni yıl ile birlikte tekrar gündeme geldiğini ortaya koyuyor.

ZAM ORANLARI YÜKSEK

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, otoyol ve köprü geçiş ücretlerindeki artış, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile işletilen otoyol ve köprülerde yüzde 50, Kamu tarafından işletilenlerde ise yüzde 76 olarak belirlendi. Bu karar, özellikle YİD projelerine ait köprülerin otomobil geçiş ücretlerinde dikkat çekici bir artışı beraberinde getirdi.

DETAYLAR AÇIKLANDI

Yapılan açıklamada, otoyol ve boğaz köprülerinin daha ekonomik ve güvenli olması, bakım-onarım maliyetlerindeki artışlar, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki yükselmeler göz önüne alınarak zamların yapıldığı belirtildi. Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyollarda otomobil geçiş ücretleri ortalama yüzde 76 artışla belirlenirken, YİD modeli ile yapılan köprülerde ise bu oran yüzde 50 olarak uygulandı.

Fahiş fiyat cezası 1 milyon liraya çıkıyor Fahiş fiyat cezası 1 milyon liraya çıkıyor

GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE BELİRLENEN YENİ RAKAMLAR

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün belirlediği yeni geçiş ücretlerine göre, Kamu tarafından işletilen otoyollarda otomobil için en düşük geçiş ücreti 9,00 TL, en yüksek geçiş ücreti ise 84 TL olarak açıklandı. YİD projelerine ait köprülerin otomobil geçiş ücretleri ise; Osmangazi Köprüsü'nde 290 TL, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 295 TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 35 TL olarak belirlendi.

AYRINTILAR İNTERNET SİTESİNDE

Yapılan düzenlemenin detaylarına ulaşmak isteyen vatandaşlar, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi olan www.kam.gov.tr adresini ziyaret ederek bilgi alabilirler. Bu yeni zamların ekonomik ve sosyal hayatta nasıl bir etki yaratacağı ise gelecek günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak gibi görünüyor.

4-e6ly

5-gsnj

3-ekkh

6-l20i

Editör: İsa Aslantaş