Biden: İsrailliler İran'ın saldırısı konusunda ne yapacaklarına dair henüz karar vermedi Biden: İsrailliler İran'ın saldırısı konusunda ne yapacaklarına dair henüz karar vermedi

İran halkı, geçtiğimiz günlerde helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ardından yeni liderlerini belirlemek üzere Cuma günü sandık başına gidiyor.

MÜHAFİZ ADAYLAR SEÇİMDEN ÇEKİLDİ

Ülkenin 14. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde seçmenler, üç muhafazakar aday arasından veya reformist bir siyasetçi arasından seçim yapacaklar. Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi gibi mühafazakar adaylar, son dakika değişikliğiyle adaylıktan çekilerek muhafazakar kanadın birliğini sağlamaya çalıştılar.

YÜKSEK KATILIM BEKLENİYOR

Yaklaşık 62 milyon seçmen, ülke genelinde 59 bin sandıkta oylarını kullanacak. Uluslararası gözlemcilerin denetiminden geçecek olan seçimler, İran'da büyük önem taşıyor.

ÇEKİŞMELİ YARIŞ BEKLENİYOR

Seçimlerde özellikle eski nükleer başmüzakereci Said Celili ve Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf gibi katı politikalarıyla tanınan adaylar arasında çekişmeli bir yarış bekleniyor. Anketler, reformcu aday Mesud Pezeşkiyan'ın ise şansının düşük olduğunu gösteriyor ancak yüksek katılım durumunda şansının artabileceği belirtiliyor.

HAMANEY'DEN SANDIK ÇAĞRISI

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, halkı seçimlere coşkuyla katılmaya çağırarak İslam Cumhuriyeti için katılımın önemini vurguladı. Sabah saatlerinde oy kullanan Hamaney'in çağrısına rağmen seçmenler arasında yoğunluk gözlenmedi.

SEÇİMİN KURALARI

İran'da seçim kazanan adayın, kullanılan oyların yüzde 50'sinden fazlasını alması gerekiyor. Aksi takdirde, ilk iki aday bir hafta sonra ikinci turda yarışacak.

Editör: İsa Aslantaş