Türkiye, İsveç'in PKK'yı terör örgütü olarak tanımaması ve Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına izin vermesi nedeniyle NATO üyeliğine ambargo uygulama kararı aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oylanacak olan bu konuda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin tutumunu açıkladı.

Bahçeli, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin bir dizi şart öne sürdü.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ'DEN İSVEÇ'E SERT TEPKİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhur İttifakı'nın bir parçası olarak, İsveç'in NATO üyeliğine yönelik sert eleştirilerde bulundu.

İş Dünyası: Moody's'in Kararı Yatırımcı Güvenini Pekiştirdi İş Dünyası: Moody's'in Kararı Yatırımcı Güvenini Pekiştirdi

Bahçeli, "Sadece ABD istedi diye, F-16’yla ilgili parmak sallanıyor diye zillete tamam mı diyeceğiz? İsveç, PKK’nın Avrupa’daki mağarasıdır. Kandil Dağı neyse Stockholm aynısıdır" ifadeleriyle kararlı bir tutum sergiledi.

FİLİSTİN ŞARTI: NETANYAHU'NUN YARGILANMASI İSVEÇ'E TAMAM DEDİRTİR

Bugün yapılan açıklamada, Bahçeli'nin İsrail'in Filistin'e saldırılarına vurgu yaparak, "Netanyahu’nun Lahey’de yargılanmasının yolu açılırsa İsveç’in NATO üyeliğine tamam deriz" dediği belirtildi. Bahçeli, konuşmasında İsrail-Filistin barışına ve bağımsız bir Filistin devletinin tanınmasına bağlı olarak İsveç'in NATO üyeliği için olumlu bir tutum sergileyeceklerini açıkladı.

FİLİSTİN DEVLETİ VE İSRAİL-FİLİSTİN BARIŞI ŞARTLARI

Bahçeli'nin TürkGün gazetesine yaptığı açıklamada belirttiği şartlar arasında şunlar yer alıyor:

"Eğer İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barış ortamı sağlanırsa, 1967 sınırları dâhilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve toprak bütünlüğüne sahip Filistin devleti tanınırsa, İsrail tazminat ödemeyi kabul ederse ve Netanyahu’nun Lahey’de yargılanmasının yolu açılırsa İsveç’in NATO üyeliğine tamam deriz."

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ: TÜRKİYE'NİN BAKIŞI

Bahçeli, son olarak NATO'ya Norveç'in katılımıyla üye ülke sayısının 31'e çıkmasına rağmen, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye için önemli olup olmadığını sorguladı. "İsveç NATO’ya üye olsa ne olacak olmasa ne çıkacak?" sorusunu yönelten Bahçeli, "Biz bu gerçeğe bakarız. İsveç’in üyeliğini bekleyenlerin de yerine getirmesi şart olan öncelikli görevleri olduğunu kararlılıkla ifade ederiz" şeklinde konuştu.

Editör: İsa Aslantaş