Influenza'dan Sonra En Çok Korkulan Hastalık X Hastalığı! Influenza'dan Sonra En Çok Korkulan Hastalık X Hastalığı!

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tanrıverdi, geçmeyen boğaz ağrılarının birçok hastalığın habercisi olabileceğini vurguladı. Dr. Tanrıverdi, H2 başlıkları altında Strep A, İnfluenza (Grip) ve Soğuk Algınlığı (Nezle) enfeksiyonları hakkında bilgi verdi.

STREP A: BADEMCİK VE YUTAĞIN ENFEKSİYONU

Dr. Tanrıverdi, "Strep A, bademcik ve yutağın akut bakteriyel enfeksiyonudur. Bakteriler içinde en sık etken A grubu beta hemolitik streptokok olan S. pyogenes'tir ve halk arasında Strep A enfeksiyonu olarak bilinir" dedi. Dr. Tanrıverdi, gelişmekte olan ülkelerde Strep A sıklığının gelişmiş ülkelere göre 5-10 kat fazla olduğuna dikkat çekti. Hastalığın belirtilerini açıklarken, "Ateş 38º C'nin üzerinde olur, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş ağrısı, halsizlik, kas ve karın ağrısı, bulantı, kusma ve boyunda ağrılı lenf bezleri görülebilir" diye ekledi.

İNFLUENZA (GRİP): SALGIN YAPABİLEN BİR ENFEKSİYON

Dr. Tanrıverdi, gripin yüksek ateş, baş ağrısı, öksürük, yaygın kas ağrısıyla seyreden, burun, boğaz, üst solunum yolları ve bazen akciğerleri tutabilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade etti. Grip belirtilerini açıklayan Dr. Tanrıverdi, "Ateş yükselir (38° C ve üzeri), titreme görülür, baş ve karın ağrısı eşlik eder. Kuru öksürük, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma ve çocuklarda kusma ve ishal görülebilir" dedi.

SOĞUK ALGINLIĞI: SIK GÖRÜLEN BİR ENFEKSİYON

Nezle hakkında bilgi veren Dr. Tanrıverdi, "Soğuk algınlığı burun akıntısı, aksırık, boğaz ağrısı ve hafif bir baş ağrısının eşlik ettiği bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığa yaklaşık 200 farklı virüs etken olur ve sonbahar ve kış aylarında sık görülür" dedi. Semptomatik tedavi yöntemlerine değinen Dr. Tanrıverdi, "Ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılır, antibiyotikler kullanılmaz. En iyi destek tedavisi bol sıvı tüketmek ve istirahat etmektir" şeklinde konuştu.

Dr. Mustafa Tanrıverdi, bu enfeksiyonların erken tanı ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğini vurgulayarak, genel hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve kalabalık yerlerde havalandırmanın önemine dikkat çekti.