Önemli bir göç yolu üzerinde bulunan ve zengin bitki örtüsüyle çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan Hatay'da bu yıl yapılan gözlemlerde 7 yeni kuş türü daha kayıtlara eklendi.


Bitki örtüsü, iklim özellikleriyle önemli bir göç yolu üzerinde bulunan Hatay'da bu yıl yapılan gözlemlerde 7 kuş türü daha kayıtlara eklendi.


Mersin ve Samsun'dan sonra Türkiye'de en fazla kuş türünü barındıran üçüncü il konumundaki Hatay'da, her yıl gözlemlenen kuş türüne yenileri ekleniyor.


Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Hatay'ın farklı habitatlar barındıran önemli kuş alanları olan Subaşı'nda 1, Milleyha'da 3, Çevlik'te 1, Balık Gölü'nde 1 ve Amanos Dağları'nda 1 tür saptadıklarını söyledi. 


İncirkuşu türlerinin gözlenebildiği tek il Hatay


Hatay'ın bitki örtüsü, sulak alanları, deniz kıyı şeridi gibi etmenlerle birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığını ve önemli bir göç yolu olduğunu ifade eden Atahan, "Her yıl dernekte yer alan üyelerimizle kentin değişik noktalarında gözlemler yapıyoruz. Önemli bir göç yolu olan ilimizde daha önce Türkiye'de hiç görüşmemiş türleri de gözlemleyebiliyoruz. Bu yıl yapılan gözlemlerle Hatay'da görülen kuş türü sayısı 349'a ulaştı" diye konuştu.


Ocak ayında Subaşı mevkisinde gözlenen Yeşilsırtlı İncirkuşu (Anthus hodgsoni) ile Türkiye'de saptanmış 9 incirkuşu türlerinin gözlenebildiği tek ilin Hatay olduğunu vurgulayan Atahan, bu türün ülkemizde ilk kez fotoğraflandığını kaydetti.


Anavatanı, Sibirya'dan Moğolistan ve Çin'e uzanan bölge olan Yeşilsırtlı İncirkuşunun yanı sıra gözlemlerde Ukrayna ve Rusya'da kuluçkaya yatan kış aylarını ise Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde geçiren ülkemizde de göç zamanı nadiren gözlenen Küçük Suyelvesi (Porzana pusilla) nisan ayında kayıt altına aldıklarını belirten Atahan, şöyle devam etti:


"Ağustos ayında da Amanos Dağı'nda ülkemizde bin 500 rakımda yaşayan Kara iskete (Serinus pusillus) Hatay'da ilk kez gözlendi. Eylül de de Samandağ ilçesi Milleyha mevkisinde Ege kıyılarında üreyen Türkiye'nin diğer bölgelerinde nadiren görülen Ada Doğanı (Falco eleonorae) görüntüledik.


Ekim ayında ise Ural Dağları'ndan Doğu Sibirya'ya uzanan bölgede üreyen, kış aylarını Güneydoğu Asya'da geçiren Sarıkaşlı Çıvgın (Phylloscopus inornatus) gözlemledik."


Atahan, kasımda anavatanı Arap Yarımadası, Orta ve Güney Afrika olan Kap Kumrusu (Oena capensis) ile ülkemizde daha çok Karadeniz ve Marmara kıyılarında görülen Akdeniz'de ise çok seyrek rastlanan Tepeli Karabatak'ı (Phalacrocorax aristotelis) gözlemleyerek kayıt altına aldıklarını kaydetti.


(AA)

Editör: TE Bilisim