Türkiye'nin kalkınma hamlesine uluslararası destek sürüyor. Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) aracılığıyla depremden etkilenen bölgelerdeki işletmeleri güçlendirmek amacıyla 500 milyon dolarlık yeni bir finansman paketi sağladı.

DEPREM BÖLGELERİNE EKONOMİK CAN SUYU

6 Şubat 2023’te meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak amacıyla yurt dışı kaynaklı finansman olanaklarını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda geliştirilen yeni destek programı, ekonomik toparlanmayı hızlandırmayı ve istihdamı canlandırmayı hedefliyor.

KAYITLI İSTİHDAMI ARTIRMA PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan "Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi" kapsamında hazırlanan finansman anlaşması, 23 Mayıs’ta resmen imzalandı. Proje ile depremden zarar gören bölgelerde faaliyet gösteren işletmelere yönelik mali destek sağlanacak.

500 MİLYON DOLARLIK KAYNAK 18 İLE YAYILACAK

Sağlanan 500 milyon dolarlık kaynak, başta Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 11 il ile birlikte Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas ve Tunceli gibi komşu illerdeki işletmelerin kullanımına sunulacak.

Projeyle firmaların hem yatırım hem de işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanırken, mevcut istihdamın korunması ve yeni iş olanaklarının yaratılması da öncelikler arasında yer alıyor.

ULUSLARARASI DESTEK 6,4 MİLYAR DOLARI BULDU

Hayvancılığı bırakıp parasını faize yatırdı! Bakın çiftçinin tek pişmanlığı ne çıktı
Hayvancılığı bırakıp parasını faize yatırdı! Bakın çiftçinin tek pişmanlığı ne çıktı
İçeriği Görüntüle

Yeni finansman paketiyle birlikte, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelere yönelik uluslararası kurumlardan temin edilen toplam finansman miktarı 6,4 milyar dolara ulaştı. Bu kaynağın yaklaşık 2,4 milyar dolarlık bölümü, ihracat yapan firmalar ve reel sektörün desteklenmesi için kullanılıyor.

ŞİMŞEK: SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE GÜÇLÜ DESTEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ekonomik programı kapsamında üretken yatırımları destekleyen ve istihdamı önceleyen politikaların hayata geçirildiğini vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:

“Uluslararası iş birlikleri kapsamında sağlanan finansal kaynaklar, reel sektöre etkin biçimde aktarılıyor. Bu da sürdürülebilir büyüme hedeflerimize doğrudan katkı sağlıyor. Katma değeri yüksek üretim ile istihdamı artırmaya kararlılıkla devam ediyoruz.”