Denizli'de bulunan Türkiye'nin ilk homo erectus fosili, bilim dünyasında heyecan yarattı. Bir erkeğe ait 500 bin yaşındaki kafatası fosilinin, ilk insanların dünyaya dağılışları konusunda bilim dünyasına önemli ipuçları sağlaması bekleniyor.

Dünyadaki bütün insanların Afrika kökenli olduğu ve diğer kıtalara buradan dağıldıkları, bu sırada Ortadoğu ve Anadolu'dan geçtikleri yönündeki tezleri desteklemesi açısından önem taşıyan fosil, ''bilinen en eski tüberküloz vakası'' olarak da tıp tarihine geçmeye hazırlanıyor.

Latince ''dik insan'' anlamına gelen ve modern insanların atası olarak tanımlanan homo erectus fosili üzerindeki inceleme sonuçlarının, bugün ABD'nin saygın bilim dergilerinden American Journal of Physical Anthropology (AJPA)'da yayınlanması bekleniyor.

Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO) Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, bilim çevrelerinde heyecan uyandıran fosilin, insan kafatasının burundan itibaren üst yarısı olduğunu ve göz açıklıkları, kaşlar ve kafatası kemiklerinden ibaret olduğunu söyledi.

Kazancı, fosille ilgili şu bilgileri verdi:''Araştırmaya göre, homo erectus kafatası üzerinde tüberkülozun yol açtığı kemik deformasyonları açıkça görülüyor. Böyle kemik
deformasyonlarının D vitamini eksikliğine bağlı iskelet ve bağışıklık sistemi zayıflığından kaynaklandığı tıp uzmanlarınca zaten biliniyor.

Bilinenler ile fosil üzerindeki buluntular ortak değerlendirildiğinde Anadolu'daki ilk insanların ekvator bölgesinden geldikleri ve siyah derili oldukları sonucu çıkarılıyor.''
Araştırmanın iki ayrı bilimsel yeniliği beraber sunduğunu anlatan Kazancı, ''yeniliklerden ilki, Türkiye'de ilk homo erectus fosilinin bulunmasıdır. İkinci yenilik ise bilinen en eski tüberküloz vakasının tanımlanarak tıp tarihine katkıda bulunmasıdır'' dedi.

Prof. Dr. Kazancı, fosilin üzerindeki bilimsel incelemelerin tamamlanmasından sonra, sergilenmek üzere ulusal bir müzeye teslim edileceğini bildirdi.