Kahramanmaraş İl Öğrenci Meclisi, Başkanlık Divanı başkanını seçmek için 04.12.2008 tarihinde saat 14.30'da Millî Eğitim Müdürü Sebahattin AKGÜL başkanlığında Millî Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda toplandı.

Millî Eğitim Müdürü Sebahattin AKGÜL toplantının açış konuşmasında okullarımızda Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesinin başarıyla uygulandığına dikkat çekerek, öğrencilerimizin kararlarını özgürce ifade etme ve demokratik ortamda hakkını isteme alışkanlığının kazandırılmasında ve toplumda demokrasinin kökleşmesinde bu projenin çok önemli bir rol oynayacağını söyledi. İl Öğrenci Meclisince alınacak kararların eğitim öğretimin gelişmesinde rol oynayacağını ifade ederek, bu konuda Meclis'in alacağı kararları çok önemsediklerini belirtti ve aday üyelere başarı dileklerinde bulundu.

Kültür Şube Müdür Vekili Ramazan Avcı ise yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İl Öğrenci Meclisinin Değerli Üyeleri

“Cumhuriyetimizin demokrasi ile güçlendirilmesi; öğrencilerimizde yerleşik bir demokrasi kültürünün oluşturulması, hoşgörü ve çoğulculuk bilincinin geliştirilmesi, kendi kültürünü özümsemiş, millî ve manevî değerlere bağlı, evrensel değerleri benimseyen nesillerin yetiştirilmesi; öğrencilere seçme, seçilme ve oy kullanma kültürünün kazandırılması; katılımcı olma, iletişim kurabilme, demokratik liderliği benimseyebilme ve kamuoyu oluşturabilme becerilerinin kazandırılması amacıyla TBMM ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol ile uygulamaya konulan “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi” kapsamında oluşturulan İl Öğrenci Meclisinin İlk Toplantısına hoş geldiniz.

Demokrasi, insana değer olarak önem veren ve insan kişiliğinin özgürce ve eksiksiz biçimde geliştirilmesine imkan sağlayan bir yönetim ve fazilet rejimidir. Bu nedenle de, ancak eğitim süreci içinde öğretilebilir. Öğrenilebilmesi için, demokrasinin eğitime ihtiyacı vardır ve bu anlamda eğitim demokrasinin ön şartıdır.

Demokrasinin günümüz toplumları için bir yaşam biçimi olarak kabul edilmesi, bu yaşam biçimine uygun bireylerin yetiştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Çünkü demokrasi ancak onu anlamış ve benimsemiş bireylerce yaşatılabilir ve geliştirilebilir. Bu bireylerin yetiştirilmesi görevi ise öncelilikle aileye, eğitim kurumlarına ve çevreye düşmektedir. Ailede, okul yaşamında ve çevrede istenilen düzeyde demokratik davranış örnekleriyle karşılaşmayan bireylerin, demokrasiyi özümsemeleri, demokratik bir ülkenin yurttaşları olmaları beklenemez. İşte Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri projesi okul yaşamında demokrasinin kavratılması ve hayata geçirilmesi için dünyada örnek gösterilen başarılı ve son derece faydalı bir etkinliktir.

Sevgili Gençler!

Sizler bugün içinde bulunduğunuz öğrenci gruplarının lideri ve temsilcileri olarak burada bulunmaktasınız. Bu meclisi TBMM’nin bir maketi gibi düşünebilirsiniz. Ve inanıyoruz ki yarının da liderleri olarak güzel ülkemizi Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne taşıma gururunu sizler yaşayacak ve yaşatacaksınız.

Demokrasi sınavında hepinize başarılar diliyorum.”

SEÇİMDEN ÖNEMLİ AYRINTILAR

Meclis'in toplanması ve Başkanlık Divanı seçimi için mükemmel bir organize yapılmıştı. Daha önceki milletvekilliği seçimlerinde kullanılmış bir sandık, sandığın ağzını kapatmak için gerekli mum, ip, seçmen listesi, kapalı oy mekânı, adayların konuşmaları için kürsü ve mikrofon, Başkanlık Divanı için ayrılan masa demokrasi eğitimine Millî Eğitimin verdiği önemi yansıtıyordu.

Meclis, ilk birleşim olması münasebetiyle ant içtikten sonra Başkanlık Divanı aday listesi oluşturmak için toplantıya 15 dakika ara verildi. Üyelerin aday liste oluşturmak için yaptıkları olağanüstü kulis görülmeye değerdi.

Aradan sonra Geçici Divan Başkanlığına verilen 4 aday liste okundu. Her listenin başkan adayına listesini tanıtmak için beşer dakikalık söz hakkı verildi. Akabinde gizli oy açık tasnif usulüyle Başkanlık Divanı seçildi.

Seçim, adeta bir demokrasi dersi gibiydi.

Seçim sonunda Başkanlık divanına şu üyeler seçildi:

Başkan: Uğur Bozkuş (Göksun MATEM) Başkanvekili: Harun Bulut(Ekinözü ÇPL) Başkanvekili: Tuğba Alkılınç (Afşin Atatürk Lisesi) Kâtip: A.Egemen Horoz (Nurhak Lisesi) Kâtip: Halil Bağrıyanık (Kahramanamaraş Merkez Anadolu Erdem Bayazıt Lisesi)

Daha sonra seçimi kazanan Başkanlık Divanı Başkanı ve aynı zamanda İl Öğrenci Meclisi Başkanı Göksun MATEM Öğrencisi Uğur Bozkuş üyelere teşekkür ederek, İl Öğrenci Meclisi'ni en iyi şekilde temsil edeceğini söyledi..

Başkanlık divanı seçimleri tamamlandıktan sonra aşağıdaki Meclis Komisyonları oluşturuldu.

KÜLTÜR SANAT KOMİSYONU

Başkan: Mehmet KALUMAN (Merkez Öğretmenler Lisesi)
Üye: Betül TOLU (Kıllılı Cumhuriyet İÖO)
Üye: Şahin YETİŞ (Afşin End. Meslek Lisesi)
Üye: Ümmet YILDIZ. (Afşin İmam-Hatip Lisesi)
Üye: Ufuk TOKAÇ (Göksun Lisesi)

SPOR KOMİSYONU

Başkan: Sevgi KILÇIK (Nurhak İÖO)
Üye: H.İbrahim ÇİÇEK (Göksun Sağlık Meslek Lisesi)
Üye: Hanefi EREN (Göksun Y.Selim İÖO)
Üye: Cuma ÇOMRUK (Türkoğlu Yeşilyöre İÖO)
Üye: Ömer UYMAZ (Türkoğlu İmam-Hatip Lisesi

BİLİM KOMİSYONU

Başkan: Murat KURHAN (Çağlayancerit Fatih İÖO)
Üye: Zeynep FİRDEVSOĞL (Çağlayancerit İstiklal Yibo)
Üye: Eda KANTARCI (Türkoğlu G.Osmanpaşa İÖO)
Üye: Meksilana UZUNTOP (Pazarcık Sarıl İÖO)
Üye: Şeyma TOPAL (Ekinözü 80 Yıl İÖO)


Daha sonra, seçilen Divan Kurulu üyeleri Millî Eğitim Müdürü Sebahattin AKGÜL'ü makamında ziyaret ettiler. Sebahattin AKGÜL, Başkanı ve Divan Kurulu üyelerini tebrik ederek başarılar diledi. Günün anısına İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde fotoğraf çektirildi. (www.kanal46.com)