Türkiye’de kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan semercilik mesleğine devam eden ustalar artık parmakla sayılıyor.


Kahramanmaraş Kapalı Çarşı’da 40 yılı aşkın süredir dede mesleği olan semercilik yapan 52 yaşındaki Ömer Mankır, “Mesleğimiz babadan, deden kalma. Şuanda sona erdi gibi. Neden derseniz teknoloji bitirdi. Çıkan yeniliklerin hepsi bizim mesleğimize zarar verdi. Şimdi tamamen bu mesleğin elinden tutulması gerekiyor yaşaması için. Ölmemesi gereken bir meslek. Bizlerde son durumunda şikayetçiyiz. Bize gereken destek verilmiyor. Şikayet derken mesleğimizin gelecek nesillere aktarılmasını istiyoruz. Şuan bir çırağım, kalfam dahi yok. Mesleğimiz ölmesin, böyle bir sanatkarlık ölmesin diye elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz ama sahip çıkan yok. 40 yıldır semerciyim. Eskiden günde iki tane semeri hemen hemen bitirirdik. Şimdi ise gereken ilgi olmadığı ve içimizdeki iştahımız kalmadığı için üç günde bir semer ancak yapabiliyoruz. Mesleğimizde gelecek görmediğim için kendi çoğumu dahi başka iş alanlarına yönlendirdim. Diğer insanlar da benimle aynı düşüncede olduğu için çocuklarını yanımıza vermiyorlar” dedi.
Her şeye rağmen üretime devam eden semerciler, bir gün semer el sanatının sadece tarih kitaplarında yer alacağını söylediler.(İHA)