Geçen günlerde sonuçları açıklanan OKS ve ÖSS sınavlarının ardından tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da özel okul ve dershaneler, başarılı olduklarını kamuoyuna duyurabilmek için haber, ilan ve reklâm yarışına girdiler.

OKS sınav sonuçlarına göre Türkiye genelindeki sıralamada Kahramanmaraş, 81 il arasında ne yazık ki 61. sırada yer alırken, 97. Türkiye birincisi arasında bir de Kahramanmaraşlı öğrencinin bulunması ise yüreklere biraz olsun su serpti.

Tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’taki yerel basın-yayın organları ile billboardlar (ilan tahtaları) özel okul ve dershane reklâmları ile dolup taştı. Birer ticari kuruluş olan özel okul ya da dershaneler, sonuçların açıklandığı andan itibaren basın toplantıları düzenleyerek değerlendirmelerde bulundu.

Bu hareketlilik sırasında Kahramanmaraş kent merkezinde faaliyet gösteren Özel Öz Derya (Koleji) İlköğretim Okulu’nun billboardlarda yer alan reklamında ise aynen şu ifade kullanıldı: “OKS SINAVINDA Toplamda Yine Öz Derya 1.”

OKUL YETKİLİSİ NE DEDİ?

Bu reklâmın yanıltıcı olup-olmadığı yönünde haber merkezimize vatandaşlardan ulaşan bilgi ve kamuoyunda oluşan sorular üzerine Özel Öz Derya’yı telefonla aradık. Okul Müdürü Halil Çal’ın izinli olması nedeni ile görüştüğümüz Müdür Yardımcısı Taner Ergen, geçen yıllarda kendilerine Milli Eğitim tarafından okullarının birçok dereceler aldığının bildirildiğini ve buna rağmen başka okulların kendilerinin daha başarılı olduklarına dair açıklamalarda bulunarak reklâm verdiğini ileri sürdü. Ergen; “Biz de bu sene toplamda birinciliğin bizde olduğunu bu şekilde duyurmayı uygun gördük. Eğer buna inanmayan var ise, aksini ispat etsin. Biz böyle açıklıyoruz. Bunun için Milli Eğitim’den izin alıp-almadığımız yönündeki sorunuza gelince; biz bu afiş için izin aldık. Başka iddiası olan ortaya çıksın. Bizim isim ve puan açıklamamıza gerek yok. OKS sınavında toplamda yine biz birinciyiz.”

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Daha sonra yine telefonla görüşerek konuyu aktardığımız ve özel öğretim kurumlarının bağlı olduğu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Özdemir ise, bu tür ilan ve reklâmların Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları kanun ve yönetmeliğine tabi olduğunu söyledi.

Özdemir, söz konusu yönetmeliğe göre; özel öğretim kurumlarının ancak amaçlarına uygun tanıtıcı mahiyette reklâm ve ilanlarına izin verildiğini, kanun ile yönetmeliğe aksi durumlarda ise kendilerine bir başvuru olduğu takdirde gerekli incelemenin yapılmakta olduğu bilgisini verdi. (www.kanal46.com)