Park Teknik Firması’nın Afşin’e yaptıracağı 24 derslikli okulun, Fen Lisesi olarak açılmasını teklif ediyoruz.

Çöllolar Kömür Havzası’nın yapımını üstlenen ve Afşin’deki çalışmaları 28 yıl sürecek olan Ciner Grubuna bağlı Park Teknik firması büyük bir sosyal projeye imza atarak Afşin’e 24 derslikli bir okul sözü verdi.

Geçtiğimiz günlerde Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner’in Afşin ziyaretinde gündeme gelen 24 derslikli okul için arsa aranmaya başlandı.

Okulun yerini, Afşin’deki yerel idarecilere bırakan Ciner Grubu, yaptıracağı okulun Endüstri Meslek Lisesi olarak eğitim vermesini ve mezunların Ciner Grubu’nda istihdamını planlıyor.

İkinci EML’ye Gerek Var mı?

Ciner Grubu tarafından yaptırılacak ve mezunlarına aynı şirket bünyesinde istihdam sağlamayı amaçlayan okul projesi, Afşin’in istihdamına yeterli katkıyı sağlamayacak.

En erken bir yıl içinde tamamlanması beklenen okul, dört yıllık lise eğitimi de hesap edilirse ilk mezununu ancak beş yıl sonra verecek.

Beş yıl içinde, Çöllolar Kömür Havzası kömür üretimine başlamış olacak. Tesis personel sayısı ve nitelikli personel açısından zorunlu olarak kendi sistemini kurmuş olacak.

Ayrıca, geçtiğimiz hafta ihalesi yapılan C ve D termik santrallerinin ise, 2012 yılına kadar yapımı tamamlanmış, her iki santralde, sözü edilen okul ilk mezununu verene kadar personel istihdamını büyük ölçüde bitirmiş olacak.

Dolayısıyla, bugün, Afşin’de nitelikli eleman sorununu ortadan kaldıracak diye iyi niyetlerle planı yapılan ikinci bir Endüstri Meslek Lisesi’nin, mevcut EML mezunları gibi istihdamda sıkıntı yaşayacağını düşünüyoruz.

Halihazırda, yaklaşık 30 yıldır eğitim faaliyetini sürdüren Afşin Endüstri Meslek Lisesi’nin yanında, ikinci bir Endüstri Meslek Lisesi’nin açılmasının hem kaynak kullanımı açısından, hem de projenin rantabilitesi bakımından düşündürücü olduğunu belirtmekte yarar görüyoruz.

Afşin’de yüzlerce işsiz EML mezunu varken, ikinci bir EML yerine mevcut okulun daha aktif hale getirilmesini, açılacak yeni bölümlerle santral teknolojilerine yönelik teknisyen yetiştirilebileceğinin mümkün olduğunu hatırlatıyoruz.

Üstelik, halen eğitim faaliyetini devam ettiren Afşin Endüstri Meslek Lisesi Atölye binasının arkasına, 16 derslikli yeni bir binanın yapımına başlanmışken ikinci bir EML’nin Afşin’e faydası olmayacaktır.

İstihdam Sorunu MEM’le Çözülebilir…

Afşin’de ciddi oranda istihdam sorununun yaşandığı herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir konu. Ancak Afşin’deki istihdam ve nitelikli insan sorunu çok acil şekilde çözülmeli.

Çöllolar Kömür Havzası yaklaşık bir yıl sonra kömür üretimine başlayacak. C ve D termik santrallerinin kömür havzaları ile birlikte yapımına başlanacak.

Afşin’de önümüzdeki 1-2 yıl içinde yaklaşık 15.000 nitelikli ve niteliksiz insana ihtiyaç var. Bunun için acil olarak, Afşin Mesleki Eğitim Merkezi’ne makine, alet v.s. desteği verilmeli ve Afşin MEM’in işlevi geliştirilmeli.

Afşin MEM, başta EÜAŞ, Park Teknik Firması, C ve D termik santrallerinin ihalelerini alan firmalarla koordineli şekilde çok hızlı ve acil olarak santral teknolojilerine yönelik hızlı eğitimlerle nitelikli personel yetiştirmeli.

EÜAŞ, Afşin Mesleki Eğitim Merkezi’ne 200 bin YTL destek vereceğini açıkladı. Bu rakam yetmezse başka kaynaklar bulunmalı veya EÜAŞ bu desteğini artırmalı. Üstelik, bugün 200 bin YTL destek veren EÜAŞ, eğer uygun proje götürülürse bu desteği daha da artırır. EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün’ün, Afşin’deki istihdama katkı için daha fazla destek verebileceğinden kesinlikle eminim.

‘Turgay Ciner Fen Lisesi’ Afşin’e Yakışır

Afşin’deki faaliyetleri 28 yıl sürecek olan Ciner Grubu, yaptırmayı taahhüt ettiği 24 derslikli okulla elbette Afşin’de çok büyük bir sosyal projeye imza attı.

Afşin’e geldikleri ilk günde ‘Afşinlilerle komşu olmak istiyoruz’ diyen Ciner Grubu yetkilileri, bu proje sayesinde Afşin’e bakış açılarını ve iyi niyetlerini ortaya koymuş oldular.

Buradan özellikle Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner’e ve tüm Park Teknik yetkililerine Afşin halkı adına teşekkür ediyoruz.

Ancak, iyi niyetle başlanan ikinci bir Endüstri Meslek Lisesi Projesi’nin, rantabl olmayacağını belirtmek istiyoruz.

Elbistan ve Göksun ilçelerinin ortasında yer alan Afşin’de açılacak bir Fen Lisesi’nin üç ilçe için çok büyük yarar sağlayacağını, pansiyonu ile birlikte yapılacak Fen Lisesi’ne dışarıdan gelen öğrencilerin, Afşin Anadolu Öğretmen Lisesi ve Afşin Meslek Yüksek Okulu ile birlikte hem ekonomik hem de sosyal ve kültürel anlamda ilçemize büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

TBMM Başkanvekili Pakdil:

“Fen Lisesi Afşin’e faydalı olur”


Ciner Grubu’nun Afşin’e yaptıracağı, ikinci bir endüstri meslek lisesi olarak faaliyet gösterecek 24 derslik okul ile ilgili TBMM Başkanvekili Sayın Pakdil’le görüşme yaptık. Okulun, Afşin’de ikinci bir EML yerine Fen Lisesi olarak açılmasını teklif edeceğimizi ilettiğimiz Pakdil, “Fen Lisesi’nin Afşin’e ve bölgeye yarar sağlayacağını düşünüyorum. Afşin’deki mevcut EML’nin yeni bölümlerle daha aktif hale getirilerek Ciner Grubu’nun yaptıracağı yeni okulun da Fen Lisesi olarak açılması için, Ciner Grubu yetkilileri ve diğer ilgililerle görüşmeler yapacağım” açıklamasında bulundu.

İlçelere Fen Lisesi Açılması Mümkün…

2002-2003 yıllarında Afşin’e Fen Lisesi açılması gündeme gelmiş ancak Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye’de hiçbir ilçeye Fen Lisesi açılamayacağı yönündeki politikası Afşinlilerin bu düşüncesini erteletmişti.

Ancak geçtiğimiz aylarda Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde Fen Lisesi açılış törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ilçelere de Fen Lisesi açılabileceği müjdesini verdi.

Ayrıca, Trabzon Yorma İlçesi Fen Lisesi, Manisa Turgutlu Halil Kale Fen Lisesi, Bucak Adem Tolunay Fen Lisesi, İskenderun Tosçelik Fen Lisesi, Mardin Cizre Fen Lisesi, Türkiye’nin değişik yerlerinde ilçelerde kurulan örnekler olarak karşımıza çıkıyor. (KAYNAK: Yeşil Afşin) (www.kanal46.tv)

Editör: TE Bilisim