Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı “İnsan Kaynaklarını Geliştirme” bileşeni kapsamında daha fazla ve daha iyi istihdam olanakları ve daha geniş bir sosyal uyum ile sürdürülebilir ekonomik büyüme yeteneğine sahip bilgi temelli ekonomiye geçişin desteklenmesi amacıyla Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Arttırılması Hibe programı amacına ulaşıyor.


Proje Koordinatörü Gül Ayşe Yetmez önceki gün basınla bir araya gelerek projeyi şöyle anlattı: “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı MFİB tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Hibe Programının toplam bütçesi 10 Milyon Avro olup bu tutarın 1.5 Milyon Avro’su Türkiye Cumhuriyeti, 8.5 milyon Avro’su ise Avrupa Birliği katkısıdır.


YİBO’lardan Liselere Liselerden Topluma Eğitim Destekleri projesi Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Arttırılması Hibe programı kapsamında Kahramanmaraş Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarafından yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 139.496,00 Avro olup, bu tutarın 13.949,60 Avro’luk kısmı Kahramanmaraş Kız Teknik ve Meslek lisesi‘nin eş finansman katkısıdır. Proje 10 ortaklı bir projedir. Bunlar; Afşin Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Andırın 75.Yıl Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Çağlayan Cerit İstiklal Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Ekinözü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Kahramanmaraş Alaattin Özdenören Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Pazarcık Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Kahramanmaraş Ticaret Borsası, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Türk Anneler Derneği Kahramanmaraş Şubesi, Türkiye Beyaz Ay Derneği Kahramanmaraş Şubesidir. Projemizin bütçesi 139.496 € (Avro) olup süresi 12 aydır.


Tüm proje boyunca yapılan çalışmalarda Kız çocuklarının eğitiminin önündeki en önemli engel, geleneksel değerler ve ekonomik zorluklar olduğu gözlenmiştir. Aileler, eğitimde oğlan çocuklarına öncelik tanırken, kız çocukların eğitimini gereksiz bulmakta ve ucuz işçilik ya da ev işçiliği gibi rolleri ile kız çocuklarını ihmal etmektedir. Tarımsal işçilik, erken evlilik, çocuk sayısının çok olması dolayısı ile aileler kız çocuklarının yerine erkekleri eğitime yollamayı tercih etmektedirler. İlimizde tarımsal alanlarda kısmi ve dönemsel işçilik yapan kızlar bu işçiliğin geliri ve ailelerin zorla yollaması ile eğitimden geri kalmakta ve yarıda bırakmaktadırlar. Bölgemizde zorunlu eğitimin 8 yıla çıkması ile birlikte köylerde, ilçelerde ve illerde kızlar okula yazılmış olmasına rağmen YİBO ve Taşımalı eğitim verilen yerlerde istenilen sonuçlar alınamamıştır. Buraya gelen kızlar ailelerinin ilgisizliği ve 8. sınıfa kadar okutma şartı ile koşullanmaları hem okulların hem de kızların eğitimde iyi sonuçlar almasını engellemektedir.


Yürüttüğümüz proje ile Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için topluma yönelik çalışmalar ile okuma yazma bilmeyen kadınların toplumsal hayata katılımını artırmaya yönelik çalışmalar ve kız çocuklarının okullulaşmasına yönelik politikaların geliştirilmesi çalışmaları yapılarak kız çocuklarının ve kadınların eğitim hizmetlerine ulaşması ve toplumsal hayata katılımlarının önündeki engellerin tüm boyutlarıyla ele alınması ve ortadan kaldırılmasına katkı sunuldu. Bu proje ilköğretimde okuyan, ilköğretimini tamamlamış ve olanakları kısıtlı kız çocuklarının orta öğretim ve mesleki eğitimde okullaşma oranlarının arttırılmasına ve kız çocuklarının eğitiminin önemine yönelik bilincin ve teknik altyapının geliştirilmesine katkıda bulundu. Özellikle kız çocuklarının ortaöğretimdeki ve mesleki eğitimdeki okullaşma oranlarının arttırılması, kız çocuklarının okul terk etme ve 8. sınıfı son sınıf olarak görmelerini ortadan kaldıracak başarı odaklı ders destekleri sağlanarak bu bakışı değiştirmek ve liseye devam etme oranının erkeklerle eş seviyeye taşımaya katkıda bulunuldu. Kız çocuklarının eğitimi hususunda ebeveynlerin bilincinin arttırılması sağlanarak İlde yeni bir eğitim seferberliği ve farkındalığı oluşturarak arz ve talebin birlikte gelişimine de katkıda bulunuldu. Proje kapsamında eğitime olan talebin arttırılması sağlanarak YİBO larda kız çocuklarının ev ödevleri, SBS sınav destekleri ve ders çalışma destek sınıfları oluşturuldu, Kız meslek lisemizde ve ortaklarımız olan YİBO larda okul dışı kalmış kızlara açık öğretim erişim ve temel ders desteği merkezi oluşturularak kızların her yaşta eğitime erişimlerine destek verildi. Kız teknik ve meslek lisemizde mesleki eğitim destekleri kurulumu sağlanarak orta öğretim sonrası okula devam edemeyen kızlarımıza ve kadınlarımıza yönelik çocuk bakıcılığı, sıcak yemekler (AŞÇILIK) konusunda mesleki eğitim almaları desteği ile güçlenmeleri sağlandı. Tüm proje ortaklarımızın ve merkezimizin destek merkezinde okuma yazma bilmeyen bayanlar tespit edilerek 1 aylık okuma yazma kursuna alındı ve sertifika verildi. Köylerde ve YİBOlarda Kız meslek lisesi tanıtımı yapılarak, bu alanda bir farkındalık çalışması yürütülecek ebeveynlerin eğitimin önemini kavramaları ve katılımları sağlandı.


Açtığımız 3 başlık altında kurs katılımcılarımızın kırtasiye, kitap ve sınav desteği karşılandı.


Proje boyunca 8 moderatör uygulamanın 2 si gerçekleşti. Kız Çocuklarının Okula Gidememesinin Nedeni ve Çözüm Arayışı, Bölgesel ve geleneksel etkenlerin tartışıldığı bu toplantılarımızda veli, eğitimci, öğrenci, kanaat önderleri ve basın bir araya getirilerek karşılıklı uzlaşma sağlanması planlanmıştır. Kalan 6 toplantı kasım ayı içinde gerçekleşecektir.


Kahramanmaraş ili sınırları içerisinde 11.000 anket çalışması ile bölge taranarak okullaşma önündeki engeller tespit edilmiş olup, sonuçları en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır. Fakat en önemli sorunun barınma olduğu tüm ilgililere duyurulur.


Her ay düzenli olarak yerel ortaklar ve proje ekibi bir araya gelmiş, proje ilerlemesi ve değerlendirilmesi üzerine bilgi verilmiştir.


10 adet ev ziyareti yapılmış, özellikle annelerimize ulaşılarak konunun önemi anlatılmış ve ikna çalışmaları yapılmıştır. Bölgede uygulanan tek proje olması ve yakın zamanda açıklanabilecek olası proje çağrıları için farkındalık yaratılması adına basınımıza büyük bir sorumluluk düşmektedir.”