Bir zamanlar 450 kişiye istihdam sağlayan Denteks, 10 milyon liraya icradan satışa çıkarıldı. Denteks'in patronu, “Ben namusumla battım. Alnım açık, utanmıyorum. Çünkü, çalmadım, çırpmadım. Her şeyime haciz geldi. Bana değil, memlekete yazık”dedi.

Denizli Basma ve Funika'dan sonra Denizli'de bir tekstil devi daha kapısına kilit vurdu. 2000 yılına kadar Türkiye'nin en zenginleri listesinde ilk 100 içinde yer alan Ali İhsan Kasapoğlu'na ait 450 işçinin çalıştığı 10 milyon dolar ihracatı olan Denteks Tekstil, arazisi fabrika binası ve içindeki ekipmanla birlikte icradan satışa çıkarıldı.

Denizli'de ekonomik kriz nedeniyle batan firmalardan tekstil devi Denteks, arazisi, fabrika binası ve içindeki mallarla birlikte Honaz İcra Müdürlüğü tarafından 10 milyon 12 bin 750 liraya satışa çıkarıldı.

1978 yılında kurulan ve 1993'te Denizli Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınan ilk fabrika olma özelliğini taşıyan Denteks, ekonomik krize daha fazla dayanamadı ve kapısına kilit vurdu.

Denteks, borçları nedeniyle Honaz İcra Müdürlüğü tarafından satışa çıkarıldı. 11 Ocak 2010'da yapılacak satış işleminde Denteks'in fabrika ve idari bölümlerinin bulunduğu binalar, arsası ve içindeki makineleri satılacak. 39 bin 994 metrekare alan üzerine kurulan, bir dönem 450 işçinin çalıştığı ve 10 milyon doları aşan ihracatı bulunan Denteks ilk oturumda satılamazsa, 21 Ocak 2010'da ikinci oturum düzenlenecek.

İlk satış 11 Ocak'ta

Denteks için 11 Ocak'taki ilk satışta 10 milyon lira muammen bedelin yüzde 60'ı üzerinden açık artırma yapılacak. Teklif gelmemesi halinde ise ikinci satış 21 Ocak'ta gerçekleştirilecek. İkinci satış muammen bedelden yüzde 40 indirimle, 4 milyon liradan başlayacak. Bu artırmada da kimse teklif vermezse satış, günü ve koşulları yeniden belirlenmek üzere ertelenecek.

2008 yılında tüm işçilerini çıkarıp üretimini durduran Denteks'in bir şirkete borcunun bulunduğu, icranın da bu nedenle uygulandığı öğrenilirken, 39 bin 994 metrekare üzerine kurulu idari binası, giriş kontrol binası, yangın malzemeleri binası, fabrika binaları, trafo binası ve ısı merkezi binası ile bu binalar içinde bulunan 45 kalem tekstil makinesi alıcı bekleyecek.

Kasapoğlu en zengin 100 kişiden biriydi

İşadamı Ali İhsan Kasapoğlu'nun 1978 yılında 22 ortaklı anonim şirket olarak kurduğu Denteks, kısa sürede büyüdü ve Türkiye çapında isim yaptı. 2001 krizinin ardından tekstil sektörünün dışında yatırım yapma kararı alan Kasapoğlu, oğulları aracılığıyla gıda ve perakende sektöründe karar kıldı. Denizli'nin en köklü tekstil fabrikası haline gelen Denteks, AVM ile mağazalar zincirini kurdu.

Ekonomist Dergisi'nin yaptığı bir araştırmada Ali İhsan Kasapoğlu, 1999 yılında en zenginler listesinde 91'inci sırada yer aldı. Oğulları Kemal ve Ceyhun'la birlikte işletmesinin başında olan Ali İhsan Kasapoğlu, 2005 yılında alışveriş merkezi işine girdi.

Denizli'nin ilk büyük alışveriş merkezi olan Marketix'e 10 milyon dolar yatırım yaptı. Akhan Yolu üzerinde 24 Eylül 2005'te faaliyete açılan Marketix'te buz pateni, 6 sinema salonu, yiyecek içecek bölümleriyle, en büyük tek katlı alışveriş merkezi ortaya çıktı. 650 kişiye istihdam sağlandı. Beş yıl içinde Ege Bölgesi'nde alışveriş merkezleri zinciri kurmak için 200 milyon dolarlık yatırım yapılması öngörülmüştü. Ancak Denteks ile birlikte Marketix de battı.

Çalmadım, çırpmadım namusumla battım

1972 yılında yüzde 70'i Sivri Ailesi'ne, yüzde 30'u Denizli esnafına ait olmak üzere kurulan Denizli Basma (Deba), yıllık 56 milyon dolar ihracatı olan, çalışan sayısı 1.700'e kadar çıkan bir şirketti.

Üst üste gelen krizler, yüksek üretim maliyetleri, Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerin ucuz işçilikle müşteri çekmesi gibi etkenler şirketi darboğaza soktu ve sonunda birkaç ay önce iflas etmesine neden oldu. CHP'li milletvekillerinin fabrikaya yaptığı ziyarette gözyaşlarını tutamayan Denizli Basma'nın patronu Esat Sivri, “Ben namusumla battım. Alnım açık, utanmıyorum. Çünkü, çalmadım, çırpmadım. Her şeyime haciz geldi. Bana değil, memlekete yazık” demişti.

'Nobel kazanacağım' dedi, intihar etti

Denizli'deki sayılı şirketlerden olan Funika Holding'in sahibi Osman Nuri Sözkesen, geçtiğimiz Ekim ayında ihtihar etti. Krizle sarsılan Sözkesen'in “Nobel kazanacağım” diyerek girdiği Ar-Ge'de milyon dolarlar harcadığı, istediği sonuçları alamayınca depresyona girip intihar ettiği belirtildi. Kriz öncesinde 1.000'in üzerinde çalışanı olan Funika, krizle nakit sıkıntısına düştü. Kredi borçları ve yurtdışındaki müşterilerin ödeme vadelerini uzatması, bu sıkıntının büyümesine neden oldu.

Son aylarda iplik ve dokumadan çıkan grup, konfeksiyonun da önemli bir kısmını fason yaptırıyordu. 2007'de 40 milyon dolar olan şirketin cirosu 2008'de 36 milyon dolara geriledi. Sözkesen, Deha TV ve Deha Yirmi Gazetesi'ni de sattı. Sözkesen, geçtiğimiz Nisan'da Funika Holding, Funika Ev Giyimi, Funika Sınai Ürünler ve Funika Otomotiv hakkında iflas erteleme kararı aldırdı.

Vatan

Editör: TE Bilisim