SGK Başkanı Fatih Acar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müsteşarı oldu.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı'na, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar atandı.    


Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararında ''Açık bulunan 1'inci derece kadrolu ve +7600 ek göstergeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığına SGK Başkanı Fatih Acar'ın atanması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 74'üncü maddesi ile 2451 sayılı Kanunun 2'nci maddesi gereğince uygun görülmüştür'' denildi.    


Öte yandan, Acar'dan boşalan SGK Başkanlığı görevine, SGK Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp İlhan atandı.


HABERİN DETAYI:


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanan Fatih Acar, Sosyal Güvenlik kurumu (SGK) Başkanlığı görevini yürüttüğü 1,5 yılda pek çok önemli projeyi uygulamaya geçirdi.


2007 yılında SGK Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan Acar, 26 Ekim 2011'de SGK Başkanlığı görevine getirildi. Acar'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı olarak görevlendirilmesine ilişkin atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.


Sosyal güvenlik kurumları arasındaki norm ve standart birliğini sağlayan mevzuat farklılıklarını gideren Sosyal Güvenlik Reformu (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu), Fatih Acar'ın SGK Başkan Vekilliği görevini yaptığı 8 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girdi.


2011'de asaleten SGK Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na atanan Acar, 1,5 yılda pek çok projeyi uyguladı.


Acar'ın SGK Başkanlığı döneminde uygulamaya konulan reformlardan bazıları şöyle:


"-Sağlık karneleri kaldırıldı, vatandaşların kimlik belgeleri ile hastanelere başvurmalarına imkanı getirildi.


-65 yaş üzeri yaşlılar ile özürlülerin maaşları evlerinde ödenmeye başlandı.


-Sağlık kurulları kaldırıldı. Aylık bağlama işlemlerinde, il veya ilçe idare kurullarının alınan muhtaçlık kararları ile kanunun gerektirdiği hallerde yetkili hastanelerden alınan sağlık kurulu raporlarının esas alınması sağlandı.


-429 sosyal güvenlik merkezi, faaliyete başladı.


-10 ve üzeri işçi çalıştıranlar işyerlerinin ücretleri banka kanalıyla ödenmesi uygulamasına geçildi.


-Kayıtdışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında gerekli bilgilerin toplanması ve takibi amacıyla 60 ayrı kurum ve kuruluşla protokol imzalandı.


-Vatandaşın SGK'dan memnuniyet oranı yüzde 71'e çıkarıldı.


-Kayıtdışı istihdam ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar kapsamında, 2008-2013 yılları arasında yapılan tespitler sonucunda, yaklaşık 1 milyon 465 bin 242 tescilsiz sigortalı ve emekli ayrıca 86 bin 764 işyeri kayıt altına alındı.


-Her vatandaşa istediği hastaneye gitme ve istediği eczaneden ilaç alma imkanı sağlandı.


-İlaçta karekod-barkod uygulaması ile ilgili çalışmalar tamamlandı.


-İlaç Provizyon Sistemi'ndeki maksimum doz kontrolü, cinsiyet ve yaş kontrolü gibi düzenlemelerle israf önemli ölçüde önlendi.


-Sağlık harcamalarının denetim ve kontrolünde önemli rol oynayacak MEDULA sistemi işletime açıldı ve 3 bin 85 hastane, 23 bin 699 eczane ve 4 bin 655 optikçi ile on-line işlem yapılmaya başlandı.


-e-reçete uygulamasına geçilerek reçete üzerinden yapılan usulsüzlüklerin önüne geçildi.


-Global bütçe kapsamında iskonto oranları yüzde 11'den yüzde 41'e çıkarılarak önemli ölçüde tasarruf sağlandı.


-Vatandaşların maluliyet taleplerinin bölgelerinde ivedilikle sonuçlandırılabilmesi için 13 ilde ((Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Kocaeli, Bursa, Konya, Kayseri, Samsun, Eskişehir, Trabzon, Gaziantep) bölge sağlık kurulları faaliyete geçirildi.


-Yeşil Kart sahibi 9 milyon 416 bin 775 kişi ile hiçbir güvencesi olmayan 1 milyon 700 bin kişi, 2012 yılı başından itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. Böylece, ülke nüfusunun yüzde 100'e yakın bir kısmı Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmış oldu.


-Trafik kazasının oluş tarihine ve kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın tüm trafik kazazedelerinin tedavi giderleri ile tıbbi malzeme ve ilaç bedelleri SGK'ca karşılanmaya başlandı.


-2008 yılında 15 milyon 41 bin 268 olan aktif sigortalı sayısı, 2009'da 15 milyon 96 bin 728, 2010'da 16 milyon 196 bin 304, 2011'de 17 milyon 374 bin 631 ve 2012 ekim ayı itibarıyla de 18 milyon 256 bin 293 kişiye yükseldi.


-SGK prim gelirlerinin toplam giderleri karşılama oranı 2009 yılında yüzde 52,8 iken, bu oran 2012 yılında yüzde 20,45'lik artışla yüzde 63,6 olarak gerçekleşti.


-Reform sonrası sosyal güvenlik açıkları her yıl azalarak devam ediyor. Açık/GSYİH oranı 2009 yılında yüzde 3 iken 2012 yılında yüzde 1,2 oldu.


-5502 SMS bilgi sistemi uygulamaya açıldı. Uygulama ile vatandaşlar, tüm operatörlerden kısa mesaj atarak, adına ne kadar prim yatırıldığını, muayene katılım payı borcu bulunup bulunmadığını gibi 11 sorunun cevabının en kısa sürede alabiliyor."


Başlatılan projeler


Fatih Acar'ın SGK Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde başlatılan projelerden bazıları da şöyle:


"-Sosyal Güvenlik Entegrasyon Projesi (SGEP): Birleştirilen SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR tarafından sosyal sigortacılık alanında verilen hizmetler entegre bir yapıda ve elektronik ortamda tam otomasyonla sunulacak.


-Arşiv Yönetim Sistemi (AYS) Projesi: Kurum arşivlerinde yer alan resmi evrak, rapor ve reçete gibi milyonlarca doküman, elektronik ortama aktarılarak sayısallaştırılacak.


-Data Center Projesi: Kurumun en az gelecek 15-20 senelik bilgi sistemleri ihtiyacını karşılayacak kapasitede ve teknolojide, SGK veri merkezi inşa edilecek.


-Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi: Sağlık hizmeti alan kişinin, hak sahibinin kendisinin olduğu avuç içi damar izi kimlik doğrulama yöntemiyle kesinleştirilerek 'kişiler hastaneye gitmedikleri halde gitmiş gibi işlem yapılması' gibi yollarla kurumun zarara uğratılmasının önüne geçilecek." (Ajanslar)


 

Editör: TE Bilisim