Hayvancılıkta son 2 yılda yüzde 8’e varan bir artış oldu.


Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, küçükbaş hayvancılıkta son 2 yılda yüzde 8’e varan bir artış olduğunu belirterek, bunun en önemli etkeninin, Doğu ve Güneydoğu’daki barış sürecinin olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Ayhan'ın verdiği bilgiye göre; “Türkiye genelinde küçükbaş hayvancılıkta 2014'te, bir önceki yıla göre yüzde 7.7 bir artış oldu. Bu büyükbaşta ise yüzde 3’e varan bir yükseliş kaydedildi. Koyun ve keçi sayısında bir önceki yıla göre yüzde 8’e varan bir artış yaşandı. Gerek üretim, gerek pazarlama konusunda sektör canlandı. Yaşanan dinamizm artarak devam ediyor. Bu artışta, Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2006 yılında küçükbaş hayvancılığın destek kapsamına alınmasının büyük payı oldu. Keçi ve koyun başına verilen destek 5 lira ile başladı günümüzde 22 lira kadar çıktı. Buna bağlı olarak ıslah çalışmaları yapıldı ve bu çalışmalara da destek verildi.”


GÜVEN ORTAMI DOPİNG OLDU
Bu gelişmede, çözüm süreciyle Güneydoğu'da yaşanan huzur ortamının büyük etkisi olduğunu bildiren Prof. Dr. Veysel Ayhan, “Türkiye’deki küçükbaş hayvanımızın yüzde 60-65’i doğu ve güneydoğuda bulunuyor. Daha önce güvenlik problemi sebebiyle hayvancılığımız bu bölgede geriye gitmişti. Ama son 1-2 yıllık içinde bu olumlu gelişmeler, küçük baş hayvancılığımızın da o bölgede sayılarını artırmıştır” şeklinde konuştu.


 


Kanal46




İHA

Editör: TE Bilisim