TİM Başkanı Büyükekşi: "Kiloyla satmak marifet değil, önemli olan pahalıya satabilmek"


GAZİANTEP (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Kiloyla satmak marifet değil, önemli olan pahalıya satabilmek" dedi. 


Ekşi, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen "Domoteks Gaziantep Makine Halısı Fuarı"nın açılışında, halı sektörünün Türkiye ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.


Sektörün 2,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştığını dile getiren Büyükekşi, şunları söyledi:


"Katma değeri yüksek ürünlerin ihracatı için çok çalışmamız gerekiyor. Bu konuda 4 ana konuya ağırlık vermemiz lazım. Bunlar, katma değeri artırabilmek için inovasyon, tasarım, marka ve arge. Bunları yapabilirsek ihracatta 500 milyar dolar seviyesine ve 2023 yılı hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyorum."


Türkiye'de 20 sektörde tasarım yarışması, 10 sektörde de proje, arge pazarı çalışmaları yaptıklarını hatırlatan Büyükekşi, inovasyon konusunu bütün kesimlerce tanınan ve bilinen bir hale getirmek istediklerini aktardı.


"Hamallıktan kurtulmamız lazım"


Türkiye'nin ürettiği malı daha pahalıya satması gerektiğini kaydeden Büyükekşi, şöyle devam etti:


"Kiloyla satmak marifet değil, önemli olan pahalıya satabilmek. Üniversitelerin akıl teriyle sanayicilerimizin alın terini biraraya getirip Türkiye'ye yeni bir çağ açmamız lazım. Hamallıktan kurtulmamız lazım. Onun için biz ne yapıp edip konteynerleri yükte hafif pahada ağır mallarla doldurmak için çalışmalıyız. Bunun da yolu inovasyon, tasarım, arge ve marka. Sanayicilerimizde bunu yapabilecek güç var."


Vali Erdal Ata da 2023 hedefine ulaşabilmek için katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini belirtti.


Gaziantep'in, halıcılığın ve sanayinin merkezi olduğunu vurgulayan Ata, "Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 6,5 milyar dolarlık ihracatın neredeyse 4'te biri halı sektöründen geldi. Bu rakam halı sektörünün ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi" dedi.


"İnsan odaklı büyümeliyiz"


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yetişmiş insan gücünün önemine dikkati çekerek, "Kalkınmanın özü birey" dedi.


Güven ve istikrarın önemine değinen Şahin, "Siyasi istikrar ekonomik istikrarı, ekonomik istikrar siyasi istikrarı getiriyor. Büyümek önemli ama kaliteli büyümek çok daha önemli. Bunun yanında sürdürülebilir büyümede makro dengelerin yanı sınra sosyal büyümeyi de iyi analiz etmemiz lazım. Çünkü İnsan odaklı büyümemiz gerekiyor" diye konuştu.


Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan da sektörün hızla büyümeye devam ettiğini ifade etti. Sektörde son teknoloji bin 400 makinelerinin olduğunu anımsatan Kaplan şunları kaydetti:


"Dünya parça halı üretiminin yüzde 57'sini karşılıyoruz. Sektörde 25 bin direkt, 25 bin de dolaylı olmak üzere 50 bin çalışan var. 2008'de 1 metrekare halıyı 5,3 dolara satarken 2013'te bu rakam 8,7 dolara çıktı. 2023'te ise 15 milyar dolar ihracat hedefliyoruz."


Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da sektörler arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çekti.


Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel de fuarın bölge ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunacağını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.


Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek stantlar gezildi.


Açılışa, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan ve Derya Bakbak ile CHP Gaziantep milletvekilleri Mehmet Şeker ve Ali Serindağ, Irak'ın Gaziantep Başkonsolosu Sabah S.Debbağh ile davetliler katıldı.


Yurtiçi ve dışından 159 firmanın makine halı ve yan sanayi ürünleri sergilediği fuar, 29 Mayıs'a kadar gezilebilecek.


(AA)