Kahramanmaraş Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mahmut Arıkan, 2012 yılına kadar kentte 3 milyar dolarlık yatırımın tamamlanacağını söyledi.

Arıkan, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraşlı sanayicilerin yaptıkları yatırımlarla merkezi hükümete her zaman destek olduğunu ifade etti. 5350 sayılı Teşvik Yasası ile Kahramanmaraş'ta 1 milyar 100 milyon dolarlık bir yatırım yapıldığını hatırlatan Arıkan, "Kahramanmaraş'ta Teşvik Yasası'nın tamamlanacağı 2012 yılına kadar 3 milyar dolarlık yaptırım tamamlanacak. Dünya büyük bir küresel rekabetle karşı karşıya. Kahramanmaraşlı sanayiciler olarak bizler de bu rekabetle karşı karşıyayız. Sanayicilerin küresel sermayeyle rekabet edebilmesi için bu teknolojilerini yenilemesi lazım. Yani dünyada çıkan makineleri Kahramanmaraş'a getirip bu makine parklarını yenilemeleri gerekiyor ve katma değeri yüksek mallar üretmeleri gerekiyor. Kahramanmaraş'a verilen teşvik, sanayicileri motive edecektir ve bütün makine parklarını yenileyeceklerdir. Bizim teşvikten dolayı yüzümüz ak. Çünkü aldığımız teşviki hep yerli yerinde kullandık" dedi.

Yapılan yatırımlarla Kahramanmaraş'ta 2009 yılına kadar 20-25 bin kişiye ek istihdam sağlanacağına işaret eden Arıkan, böylece Kahramanmaraş'ın işsizlik sorununun tamamen çözüleceğini kaydetti. Sanayicilerin nitelikli eleman bulamamaktan dert yandığını vurgulayan Arıkan, "Nitelikli insan gücünde büyük sıkıntımız var. Maalesef şu an vasıfsız işçi çok, sanayiciler nitelikli eleman bulmakta büyük sıkıntı çekiyorlar" diye konuştu.

Kahramanmaraş'ın bu bölgenin önemli sanayi merkezi durumuna geldiğini belirten Arıkan, şöyle konuştu:

"Her geçen yıl ilk 500 büyük firma sayımızda artış oluyor. Bu da gösteriyor ki Kahramanmaraş büyüyor, gelişiyor. Biz bunlardan her zaman gurur duyuyoruz. Gelecek 5 yıl içinde Türkiye'nin gelişmiş 10 ili arasına gireceğini tahmin ediyorum. Kahramanmaraş gördüğünüzden daha çok gelişiyor. Bu gelişmeye teşvikin çok büyük faydası oldu. Her ilde sermaye, para olabilir. Ancak örneğin Hatay ilinde çok büyük sermaye birikimi olduğu halde oraların sanayileşmediğini görüyoruz. Sanayileşme sadece kapitalle ilgili değil. Bu müteşebbis ruhu ayrı. Kahramanmaraş'ta bu ruh var. Bu müteşebbisler var. Kahramanmaraş'ın güvenilirliği var. Zaten finans kuruluşları güvenilir yerlere kredi verir. Şu anda bizlere 10 yıllık vadeli krediler teklif ediyorlar. Bu teklifi de hiçbir aracı banka olmadan yapıyorlar. Avrupa'daki fonlar şu anda Kahramanmaraş'a girmeye başladı. Kahramanmaraş'ın önü çok açık. Kahramanmaraş tekstilde moda merkezi olacak. Konfeksiyon yatırımları da hızlanmış durumda. Diğer illerden örneğin Gaziantep'ten, Kayseri'den gelecek yatırımcılar var. Önümüzdeki yıllarda Kahramanmaraş Türkiye'nin cazibe merkezi olacak."

Önümüzdeki 3 yıl içerisinde Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 50'sinin Kahramanmaraş'ta üretileceğini vurgulayan Arıkan, "Bunun dışında alternatif sektörler de gelişmeye başladı. Çimento sektörü Kahramanmaraş'ta büyümeye hazır durumda. Gelecekte çok önemli olacak olan meyve fidanları ilimizde üretilmeye başlandı. Önemli olan bunların alt yapısının olması. Alt yapı olmadan ne kadar 'Sektörü çeşitlendirelim' desek olmuyor. Bu bir süreç. Alt yapıyı tamamlarsak her şey kendiliğinden gelişecektir" diye konuştu. (Ahmet Caner Baysal) (www.kanal46.com)


Editör: TE Bilisim