Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KATSO) sanayici ve iş adamları ile Türk Eximbank heyeti bir araya geldi.


Türk İhracat Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) Yönetim Kurulu üyesi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, Türk Eximbank A.Ş. Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve beraberindeki Genel Müdür Yardımcıları, KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ve Yönetim Kurulu Üyelerince karşılandı. Heyet KATSO Meclis Salonunda düzenlenen sohbet toplantısına katıldı.


Toplantıda yaptığı konuşmada İl ve ülke ekonomisine yönelik bilgiler aktaran KATSO Başkanı Karaküçük, global ekonominin en stratejik unsuru ve ülkelerin gerçek zenginleşmesinin en önemli yolunun ihracat olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Reel sektörün ihracatta ortaya koyduğu performans ülkenin dünya ligindeki sırasını belirlemekte, sosyoekonomik kalkınmanın anahtarı olmaktadır. Günümüz Türkiyesinde yaşadığımız ekonomik ve sosyal sorunların, terör belasının, bölgelerarası gelir eşitsizliğinin temelinde sürdürülebilir ihracat sürecine girilmemiş olması ve ithalata bağımlı bir ihracat yapısının mevcudiyeti yatmaktadır. Bu itibarla, Türkiye’de ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının artırılması, ihracatçılar ve yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence sağlanması, yurt dışında yapılacak yatırımlar ile ihracat veya döviz kazandırma maksadına yönelik yatırım malları üretim ve satışının desteklenerek teşvik edilmesi amacıyla kurulmuş olan ve kullandırdığı kredi ve sigortaladığı sevkiyat hacmi her geçen yıl artarak 2011 yılında 6,5 milyar dolar ihracat kredisi sağlayan, 5,8 milyar dolar ihracat sigortası uygulayan Türk Eximbank’ın kredi ve sigorta programları çok önemlidir.


Buna ilave olarak, özellikle, ihracatta finansman sorunu yaşayan şirketlerin Eximbank imkanlarını kullanarak uluslararasılaşma konusunda ilerleme göstermesi ve işletme içi süreçlerini ihracata adapte ederek sürdürülebilir üretimi ortaya koyması gerektiğini belirten Karaküçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz Eylül ayı itibariyle Türkiye’de illerin ihracat sıralamasında 20. sırada bulunan Kahramanmaraş 2011 yılında 712 milyon dolar ihracat ve 1,2 milyar dolar ithalat gerçekleştirmiştir. 2012’nin ilk 9 ayında ise 560 milyon dolar ihracat, ilk 8 ayda 680 milyon dolar ithalat yapmıştır. Ülke ekonomisinde etkin bir role sahip olan ve tekstil ve metal mutfak sektöründe Türkiye’nin lideri konumuna ulaşan; 2005 yılında bugüne 4 milyar dolarlık reel sektör yatırımına imza atan, Türkiye iplik üretiminin %35’ini, dokuma kumaş üretiminin %10’unu, metal mutfak eşyalarının %50’sini, Türkiye elektrik üretiminin %8’ini, çimento üretiminin %7’sini karşılayan Kahramanmaraş bugünkü ihracat rakamlarından çok daha fazlasını hak etmekte, bunun için önemli bir potansiyeli ve enerjiyi barındırmaktadır. Bu bakımdan, bugün Türk Eximbank’ın ihracat kredi ve sigorta programlarının tanıtılmasının çok yararlı olacağına inanıyoruz.”


Ardından kürsüye gelen Türk Eximbank Yönetim Kurulu üyesi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş da Kahramanmaraş’a gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Bugün burada gerçekleştireceğimiz toplantıyla Türk Eximbank’ın ihracat sigortası ve kredilerine ilişkin oluşturduğu program hakkında bilgi vermek ve mevcut uygulamalarla ilgili görüş alış verişinde bulunmak istiyoruz. Bunun gerek ihracatçı firmalar gerekse de bizim açımızdan çok faydalı olacağı kanaatini taşımaktayım” dedi.  


“İHRACAT POTANSİYELİ YÜKSEK İLLERE ÖNEM VERİYORUZ”


Genel Müdür Hayrettin Kaplan, 2012'de ihracatçıya sağladıkları kredi desteğini bir önceki yıla oranla yüzde 90 artırarak 22 milyar dolara ulaştırdıklarını belirterek; “Merkez Bankası'nın sağladığı ucuz kaynakları iyi değerlendiriyoruz. Böyle ucuz kaynağı hiçbir yerde bulamayız. 2010'da bu 1 milyar dolardı. Bu yıl ise 10 milyar dolara ulaştırıyoruz. Ayrıca yurt dışından borçlanmalar gerçekleştiriyoruz. Özellikle ihracata hazırlık kredisinde ciddi sıra vardı. Çok şükür şu anda tüm ihracatçılarımız kolaylıkla faydalanabiliyor. Bu arada, sigorta hizmetlerinde kalitesi düşük hizmet sunuyorduk. Şimdi iyileştirmeler yaptık. Nasıl Kore Eximbank veya ABD Eximbank ihracatçısının yanında yer alıyorsa, bizim hedefimiz de Türk ihracatçısının yanında yer alabilmek. Bu yönde epey yol aldık. Ama daha gideceğimiz çok yol var. İhracatçıya daha yakın olabilmek için genel müdürlük binasını Ankara'dan İstanbul'a taşımaya karar verdik ve bu düşünceyi bu ay sonunda hayata geçireceğiz. Bu kararın ihracatçıya yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum, ihracatçıya yakın olmayı amaçladığımız için ihracat potansiyeli yüksek illere önem veriyoruz.”


Konuşmaların ardından Türk Eximbank A.Ş. Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve Genel Müdür yardımcıları katılımcıların sorularını cevaplayarak mevcut uygulamalarda yaşanan sorunlar ve çözüm yolları ve firmaların önerilerini derleyerek strateji geliştirme yöntemleri hakkında görüş alış verişinde bulundu. (www.kanal46.com)


 

Editör: TE Bilisim