Tarımsal Yüksek Öğretime başlanmasının 163’üncü yılı nedeniyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde (KSÜ) bir program düzenlendi.

Prof. Dr. Abdullah Nafi Baytorun Konferans Salonu’nda düzenlenen programda tarımın önemine dikkat çekildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ercan Efe, tarımın ve tarım öğretiminin önemini vurguladı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Nafi Baytorun, Türk tarımına 1980 sonrası, gereken önemin verilmediğini belirterek; “Tarım çok önemli bir sektör olmasına rağmen maalesef 1980 sonrası gereken önem verilmemiş ve zayıflamıştır. Özellikle turizm ve sanayi sektörleri, sürekli tarımla rekabet içerisinde olmuş ve ne yazık ki bu rekabeti tarım kaybetmiştir. Ama ben inanıyorum ki 2012 yılına kadar tarım hak ettiği değeri bulacak ve yeniden sanayi kadar önem kazanacaktır” dedi.

Fakültelerde tarımsal istihdam oluşturabilecek donanımda mezunların yetiştirilmesinin gerekliliğinden bahseden Efe; “AB Tarım Mevzuatı ve politikalarını hazmedip ülkemizin çıkarlarına ters düşmeyen uyum yöntemlerini belirlemeliyiz. Tarımımızı AB ve dünya ile rekabet edebilir duruma getirebilmek için kendi tohumluğunu, damızlığını geliştiren, gen kaynaklarını koruyan, sürdürülebilirliği temel alan, çiftçiye ve yetiştiriciye yararlı hizmet ve bilgi üreten bir konuma gelebilmek için araştırmalarımızı bu alanlarda yoğunlaştırmalıyız.” dedi.

Ziraat Mühendisler Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan da, tarım sektörünün yaşamsal olarak ne derece önemli olduğunu anlattı. Kahramanmaraş’ın da kıskançlıkla korunması gereken doğal kaynaklara ve tarımsal varlığa sahip olduğuna önemle dikkat çeken Temizkan, bu varlığın korunması için herkese görev düştüğünü söyledi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. A. Nafi Baytorun ise Filistin’de yapılan saldırıları kınayarak başladığı tarımın önemini vurguladı. Tarımla uğraşan çiftçilere şafakta uyananlar diye hitap eden Baytorun şunları kaydetti: “Türk tarımını bu gün bu seviyeye getiren çiftçilerimize ben şafakta uyananlar diyorum. Şafakta uyananların 163’üncü Yılı kutlu olsun.”

Tarımda başarının, çağdaş, doğaya uygun sağlıklı tarım tesislerinin kurulmasıyla olacağını vurgulayan Baytorun, buna rağmen son yıllarda tarıma yeterli önemin verilmediğini işaret etti.
Özellikle 1980 sonrası tarımın, turizm ve sanayi karşısında rekabeti kaybettiğini dile getiren Baytorun; “Ne yazık ki Türkiye tarımda çok ileri gitmiş bir ülke değil. Her zaman diyorduk “Kendimize yeten bir ülkeyiz” diye ama maalesef durum böyle değil. Sadece kendimizi kandırıyoruz ve birçok tarımsal ürünü ithal ediyoruz.

Ancak zorluklardan yılmayan çiftçimiz sayesinde, elimizde olan büyük potansiyeli kullanıp yeniden doğrulabiliriz. Ben inanıyorum ki 2012 yılına kadar tarım hak ettiği değeri yeniden bulacak ve sanayi kadar önem kazanacaktır.

Öte yandan tarımın gelişmesinde en önemli etken tarımsal eğitimin geliştirilmesidir. Bu nedenle Ziraat Fakültelerine büyük görev düşmektedir. Bundan dolayı Ziraat fakültelerinin müfredatı çağın gereksinimlerine göre ele alınmalı ve yeniden düzenlenmelidir” diye konuştu.

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve Tarım İl Müdürü Ahmet Şahin ve çok sayıda öğretim görevlisi ile öğrencinin katıldığı programda konuklara, piyano ve keman dinletisi sunuldu. (www.kanal46.com)


YASAL UYARI: HABER METNİ İLE FOTOĞRAFLARIN BASIN-YAYIN ORGANLARI VE İNTERNET SİTELERİ TARAFINDAN 'KANAL 46' ADI KAYNAK VE MAHREÇ GÖSTERİLSE DAHİ İKTİBAS EDİLMESİ KESİNLİKLE YASAKTIR. BU YASAĞA UYMAYANLAR İDARİ VE MALİ CEZALARI PEŞİNEN KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR. KANAL 46 BU KONUDAKİ TELİF VE YAYIN HAKLARINI SAKLI TUTAR.. KAMUOYUNA SAYGI İLE DUYURULUR...