Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7,7 ve Elbistan’da 7,6 büyüklüğündeki deprem 10 ilde büyük yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu.

Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz kimdir? Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz kimdir?

Elbistan’da yaşanan ikinci ana büyük deprem sonrası başından geçenleri anlatan Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, “Allah kimseye bir daha böyle felaketler yaşatmasın. Depremin ilk 2 gününden bahsetmek istiyorum biraz sizlere. Pazarcık merkezli ilk depreme evimde, Elbistan merkezli ikinci depreme kaymakamlık binamızda yakalandım” dedi.

“Hemen Hemen Herkesin Ailesi Enkaz Altında Kaldı”

Pazarcık’ta yaşanan 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde 3 binanın yıkıldığını ifade eden Gürbüz, “Kurtarma ekipleriyle birlikte hızlıca olay yerine intikal ettik ve kurtarma çalışmalarına başladık. Bütün personelimiz sahadaydı. Ancak öğlen Elbistan merkezli ikinci depremde adeta kıyameti yaşadık. Elbistan’da 2000’e yakın bina aynı anda çöktü. Elektrik ve iletişim koptu. Halkımızın haklı beklentisi vardı ama çalışacak ekipler de o depremi yaşadılar ve hemen hemen herkesin ailesi ya da bir yakını enkaz altında kaldı. Enkaz başına gidiyorum, hatlar çekmediği için zar zor kepçe operatörünü arayıp acilen buraya gelmen gerekiyor diyorum “Başkanım annem enkaz altında nasıl geleyim” diyor, bir şey diyemiyorum. Zaten bunlar da son görüşmeler oldu, sonrasında iletişim tamamen koptu” diye konuştu.

“Bir Tarafta Haytanı Kaybedenler Bir Tarafta Kurtarılmayı Bekleyenler…”

Yaşanan büyük yıkımın ardından büyük bir panik havasının yaşandığını dile getiren Gürbüz, şunları dile getirdi: “Belediye personellerimiz depremde hayatını kaybetti, hayatta kalanların çoğu bir yakınını kaybetti. AFAD ekipleri gelinceye kadar sayısı 50’yi geçmeyen kalan personelimizle birlikte kendi imkanlarımızla arama kurtarma faaliyetlerini yürütmeye çalıştık. Yetemedik biliyorum. Bir tarafta hayatını kaybedenler, bir tarafta kurtarılmayı bekleyenler, diğer tarafta da yakını enkaz altında kalıp yardım edilmesini bekleyenler… Halkımızın haklı tepkisine bir şey diyemiyorum elbet. Nereye gitsem, o an olmadığım diğer yerlerde eksiğim biliyorum. 2000 enkaz. Bir taraftan da çalışmaların organize edilmesi, gelen bilgiler ve ihbarlar doğrultusunda kalan ekiplerin koordine edilmesi gerekiyor. Afad’la iletişim kurulması gerekiyor. Bu sebeple sık sık koordinasyon merkezine gitmem gerekiyor. Tabi belediyemiz ağır hasar aldığı için öncelikle koordinasyon merkezi kurulacak yer tespiti yapılması gerekiyor. Bir saniye, bakın üstüne basarak söylüyorum binden fazla kalem konuyla ilgilenirken bir saniye dahi duracak vakit yok. Hamdolsun yardımlar, gönüllüler ve Afad ekipleri gelmeye başlayınca arama kurtarma faaliyetleri hızlandı ve birçok mucize kurtuluş haberleri aldık. Çalışmalar bugün de hiç ara vermeden devam ediyor. Bunca üzüntü ve yaşadığımız kıyamet provasının yanında bizleri üzen bir diğer şey de sosyal medyada burayı bilmeden yapılan eleştiriler oldu. 2 gün boyunca sosyal medyada neden yoktun deniyor da nasıl olayım? Can telaşına düşmekten vakit mi vardı, vakit olsa internet mi vardı? Sosyal medyadan takip etmeye çalışan vatandaşlarımıza da bir şey diyemiyorum, bölgeye gelip video çekip, sonra hemen geri dönüp bölgede çektiği videoları paylaşanları görünce internet var, olsa da şarjı hayati ihtiyaçlar için idareli kullanmak mecburiyetinde değiliz zannediyor.”