Son dönemde Milliyet'in haberine göre, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmayan ve daha sonra sigortalı olan bireylerin Erken Emeklilik (EYT) kapsamına girebilmek adına hileli işlemlere başvurduğu belirtiliyor.

Çalışmadıkları halde bir işyerinde çalışıyormuş gibi göstererek dava açıp sigorta tescili yaptıran bu kişiler, daha önce sigortalı olma girişiminde bulunuyor.

MALİ MÜŞAVİR AHMET KURTULUŞ: "MUVAZAA KAVRAMI VE İŞBİRLİĞİ"

Konuyla ilgili olarak Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, "Muvazaa", yani taraflar arasında karşılıklı anlaşma anlamına geldiğini ifade ediyor.

Ahmet Kurtuluş'a göre, usulsüz anlaşmalarda taraflar iş birliği yaparak hatalı işlemlere yol açıyorlar.

Bu nedenle erken emeklilik için EYT kapsamına girebilmek isteyen kişilerin böyle yöntemlere başvurduğu bilgisi kendilerine ulaşıyor.

SİGORTASI GÖRÜNMEYENLERİN DURUMU VE HÜKÜMETİN TUTUMU

Bazı kişiler, gerçekten çalışmış olmalarına rağmen sigortalı olarak gösterilmedikleri durumlarıyla karşı karşıya.

Bu kişiler haklarını nasıl geri alabileceklerini araştırıyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu durumları "muvazaa" açısından değerlendiriyor ve gerçek hak sahiplerinin haklarını elde etmesini zorlaştıran bu tür işlemlere karşı sıkı bir duruş sergiliyor.

sgk-ceza

EMEKLİ MAAŞLARININ GECİKMELİ GERİ ALINMASI

Bazı bireyler, önceki işyerlerinde çalışmış olsalar da sigortalarının görünmediği durumlarda mahkeme yoluyla bu durumu düzeltiyorlar. SGK, anlaşma olduğunu tespit ederse emekli maaşlarını gecikmeli bir şekilde geri alabiliyor.

Hatta çok aşırı durumlarda hapis cezası da söz konusu olabiliyor. Ticari davalarda da benzer düzenlemeler bulunuyor ve hapis cezası olmasa da para cezası kesilmesi muhtemel görünüyor.

HAKLI DURUMDAKİ BİREYLERİN ZORLU İSPAT SÜRECİ

Hak sahiplerinin durumunu ispatlamak oldukça zorlu bir süreç. İş yerinin geçmişi, çalışma hayatının gerçekten devam edip etmediği gibi detaylar mahkeme tarafından titizlikle inceleniyor. SGK, işyerinin kapasitesine ve işçi sayısına dair araştırmalar yaparak bu tür durumları değerlendiriyor. Bu süreç, gerçek hak sahiplerinin haklarını elde etmelerini engelleyebiliyor.

Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: Fahiş fiyatta kapatma cezası geliyor Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: Fahiş fiyatta kapatma cezası geliyor

EYT BAŞVURU İŞLEMLERİ VE ÖNERİLER

EYT kapsamında başvuru yapacak olan kişilere önerilerde bulunuluyor. Yeni şartları sağlayan bireylerin emeklilik başvurusu öncesinde e-Devlet üzerinden hizmet birleştirme işlemini gerçekleştirmesi tavsiye ediliyor. Bu şekilde başvuru işlemleri daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ilerliyor.

Bazı durumlarda, prim günlerinin eksik olduğu SGK kontrolleri sonucu ortaya çıkabiliyor. Bu gibi sorunları yaşamamak adına hizmet birleştirmesi işlemi öneriliyor.

EYT başvuru süreci dinamik bir süreç ve hak sahiplerinin durumlarını ispatlamak oldukça zorlu bir süreci içeriyor. SGK, bu tür başvuruları titizlikle değerlendiriyor ve muvazaa durumlarını önlemek adına çeşitli adımlar atıyor.

(Kaynak: Milliyet)