Son günlerde Avrupa'nın en önemli gündem maddesi oan Polonya Belarus sınırındaki göçmen krizi sürüyor. Polonya'dan yapılan açıklamada Belarus güçlerinin sığınmacıları Kuznica sınır kapısına yönlendirdiğini belirtilmişti. Bölgeden edinilen son dakika bilgiye göre sınırda çatışma çıktı.

POLONYA'DAN AÇIKLAMA

Polonya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sığınmacıların Kuznica sınır kapısına gelmeye devam ettiği ve bu sığınmacıların Belarus güvenlik güçleri tarafından yönlendirildiği iddia edildi. Açıklamada, "Belarus tarafından Kuznica'daki sınır kapısına giderek daha fazla göçmen grubu getiriliyor" denildi. Belarus Devlet Sınır Komitesi'nden yapılan açıklamada ise 2 bin 100 kadar sığınmacının krizden olumlu bir sonuç çıkmasını beklediği belirtildi.

SINIRDA ÇATIŞMA

Belarus-Polonya sınırında Avrupa'ya göçme arayışındaki kişilerle Polonyalı güvenlik güçleri arasında arbede çıktı. Sınır kapısı yakınlarındaki bariyerleri aşmaya çalışan gruplara Polonya güvenlik güçleri TOMA'larla müdahale etti.

Sınırdaki bazı gruplar da ara bölgeye girerek Polonya toprakları içindeki güvenlik güçlerine taş ve odun fırlattı. Polonya güvenlik güçleri sınıra yaklaşanlara göz yaşartıcı sprey ile müdahale ederken, ara bölgedeki gruplara ses bombaları da attı.

Dün, 8 Kasım'dan bu yana çocuk ve kadınların da olduğu 2 bin civarındaki kişi ormanlık alanda kurduğu kamptan ayrılarak, Bruzgi-Kuznitsa sınır kontrol noktası önünde toplanmıştı. Kalabalık, burada oturarak bekleyişe başlamış, geceyi burada kurdukları çadırlarda geçirmişti.
AB-BELARUS KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belarus'a yönelik yaptırımların genişletileceğini duyurdu. Borrell, "Yaptırımlar her zaman etkilidir çünkü insanları etkiler. Zenginliklerini ve hareket kapasitelerini etkilerler. Yeni bir yaptırım paketini onaylayacağız. Havayollarına, seyahat acentelerine ve sınırlarımızdaki bu yasadışı göçmen krizine dahil olan herkese tüm yaptırımları uygulamak için çerçeveyi genişleteceğiz" dedi.

Kaynak: Sabah