Orta Amerika ülkesi Guatemala'da 'La Patrona' adıyla tanınan ünlü kartel lideri Marixa Lemus Perez'in siyasete atılarak başlayan kariyeri, dünya çapında yankı buldu.

Vice News'in 'Guatemala'nın El Chapo'su bir kadın' manşetiyle duyurduğu Maria Lemus, iki Orta Amerika ülkesinin sınırındaki küçük ilçe Moyuta'da acımasız bir imparatorluk kurdu ve kokain kraliçesi unvanını aldı.

Dahası, Marixa'nın siyasi kariyerinin bir belediye başkanlığı adaylığıyla başlaması. Kız kardeşi, 2011'deki seçimler öncesi Moyuta'da La Patrona için mitingler organize etti.

Ancak bir gün ellerinde AK-47 Kalaşnikoflar bulunan bir grup silahlı erkek Marixa Lemus'un seçim mitingini taradı, aralarında La Patrona'nın kız kardeşi Mayra'nın da bulunduğu sekiz kişi öldü.

Vice News'e konuşan Marixa, kız kardeşinin cansız bedenini "Yüzü mahvolmuştu ve kendi kanından oluşan bir havuzda yatıyordu" cümlesiyle anlatıyor.

Moyuta'daki belediye başkanlığı, Marixa Lemus'un aile mevkisiydi. 2009'da kalp krizinden ölen erkek kardeşi Magno, uzun yıllar ilçenin belediye başkanlığını yapmıştı.

Seçim mitingindeki saldırı 'Los Cuernos katliamı' olarak kayıtlara geçti, sandıktaki yarışı ise La Patrona'ya karşı rakibi Carlos Marroquin kazandı.

Ancak ilçenin gerçek hakimi, Marixa Lemus'un karteliydi. Ünü El Salvador sınırındaki küçük Moyuta'dan tüm ülkeye yayılan kartelde, eski polis memurları da vardı.

La Patrona 2015'te yakalandığında, Guatemala mahkemeleri kadın 'El Chapo'yu tam 94 yıl hapis cezasına çarptırdı. 2016 yılında ise, hapishaneden ilk kaçış denemesinde bulundu.

Diğer mahkumların yardımıyla hapishane duvarından atlayan Marixa Lemus, kısa süre içinde yakalanıp yeniden parmaklıklar arkasına gönderildi.

Bir yıl sonra bu kez konulduğu askeri hapishaneden kaçmayı başardı, hem de gardiyan kıyafeti giyerek. Guatemala polis ve askerlerinin başlattığı insan avı, iki hafta sonra sonuç verdi.

La Patrona'nın yakalanmasını dönemin Guatemala lideri Jimmy Morales, Twitter mesajıyla kutladı. Morales, polis ekiplerine ve komşu ülke El Salvador yetkililerine teşekkür etti.

Guatemala'daki Santa Teresa kadın hapishanesine konulan Marixa Lemus, dört yıldır parmaklıklar arkasında. İki kez hapisten kaçmayı başardığı için 'Kadın El Chapo' lakabı takıldı.

Meksikalı Sinaloa kartelinin lideri Joaquin 'El Chapo' Guzman, ülkenin en güvenli hapishanesi Altiplano'dan 2011 ve 2015 yıllarında firar etmişti. İlk kaçış, çamaşır arabasının içinde gerçekleşmişti.

İkincisinde ise kartel üyeleri El Chapo'yu kurtarmak için lazerli tünel kazmış, dünya şoka uğramıştı. Daha sonra yakalanan El Chapo ABD'ye iade edildi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: Milliyet