1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar.

Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet'e kadar bir yürüyüş yaptılar.


Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika'nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar.

O tarihten sonra 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, "Bayram" olmaktan çıkarıldı ve "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmaya başladı.

Basın deyince, gazeteler, televizyonlar, radyolar, dergiler, haber portalları ve yazılı haber bültenleri aklımıza gelir değil mi? Basın organları olmasaydı Edirne'deki veya Kars'taki bir olaydan nasıl haberimiz olabilirdi? Hatta "Dünya Kupası" maçlarını anında izleyebilir miydik? Peki, ülkemizden binlerce kilometre uzakta olan Avustralya'daki veya Almanya'daki bir olaydan hiç haberdar olabilir miydik?

Dünya'da ve ülkemizde yaşanan olaylardan basın-yayın organları aracılığıyla çok kısa bir süre sonra haberdar oluruz.

Gazeteciler Günüyle, basın organlarının yayın yapma ve halka bağımsızca haber verme özelliğine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır.


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun…

Halkın gözü ve kulağı olan, yaşadığı kentin sorunlarını kamuoyuna aktaran, etkin çözüm önerileriyle toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan Basın aynı zamanda fikir, düşünce, haberleşme özgürlüğü, insan hakları ve demokrasinin en yılmaz savunucusudur.

Gazetecilik mesleği günümüzde çok fedakârlık ve özveri isteyen bir meslektir. Çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü bir görev üstlenmektedir. Günümüz şartlarında gazeteci olmak, yalnızca 'haber veren kişi' olmak değildir. Gazeteci olmak, aynı zamanda düşünce ve yorumlarıyla toplumları bilgilendiren, demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunan ve bulundukları bölgenin sorunlarını gündeme taşıyarak idarecilerin çalışmalarına ışık tutan kişi olmayı da gerektirmektedir.

Mesleklerini hayat biçimi haline getirmiş, ilkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı çerçevesinde toplumun çıkarlarını göz önünde bulundurarak halkın doğru haber alma özgürlüğü yolunda hizmet etmek gibi büyük bir görevi üstlenen, tarafsız ve ilkeli yayınlarıyla halkın gözü kulağı olmaya özen gösteren tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz.


10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ İLE İLGİLİ OLARAK ŞU ANA KADAR BİZE ULAŞAN MESAJLAR:


 KAHRAMANMARAŞ VALİSİ ŞÜKRÜ KOCATEPE'NİN MESAJI:


“Ülkemizin geleceği ve insanımızın birlik beraberliği, huzurumuzun korunması doğrultusunda ilkeli, doğru ve tarafsız yayıncılık anlayışıyla çalışarak, halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenen, demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüğümüz basın kurumlarımız ve mensubu olan gazeteciler; gecesini, gündüzüne katarak, kar, kış, sıcak, tehlike demeden canla başla çalışarak, haber ve değerlendirmeleri ile toplumu doğru bilgilendirme görevlerini yerine getirmektedirler.


Bilindiği gibi 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe giren 212 sayılı yasa ile belli ölçülerde gazetecilere bu imkânlar sağlanmış ve bu tarih önce “Gazeteciler Bayramı”, daha sonrada “Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.


Bu duygu ve düşüncelerle, İlimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınması için gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlayan, yaptıkları görev gereği bir anlamda kamu hizmeti ifa eden değerli basın çalışanlarının “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlar, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anar, tüm basın çalışanlarına sevgi ve saygılar sunarım.''


 AK PARTİ ADIYAMAN MİLLETVEKİLİ MEHMET METİNER'İN MESAJI:


Sevgili Meslektaşlarım,


Bugün 10 Dünya Çalışan Gazeteciler Günü. Yani işin mutfağında olan, emek veren, gece gündüz demeden haber peşinde koşan, zor şartlar altında çalışan gazeteci kardeşlerimin günü. Bütün meslektaşlarımın gününü kutluyorum.


Bildiğiniz gibi, basının içinden gelen birisiyim ve bu nedenle de sorunlarınızı çok iyi biliyor, her platformda da, bu sorunların çözümü için çabalıyorum. Bu konuda bir süredir üzerinde çalıştığım ve mesleki kuruluşlardan görüş aldığım bir yasa tasarı çalışmam da var. Tamamlandığında bunu meclise sunacağım. Bu yasa tasarısı kabul edildiği takdirde, çalışan gazeteci kardeşlerim, hem daha iyi sosyal haklara kavuşacak, hem de ekonomik yönden çok daha iyi gelmeleri mümkün olacak.


Gazetecilik zor iş ama zorluğu kadar da güzellikleri var.


Halkın özgürce haber almasına katkı sağlayan, halkın sorunlarını, sıkıntılarını, sevinçlerini kamuoyuna yansıtan bir mesleğin mensuplarısınız…


Her zaman güzel haber verme şansınız olmuyor ama üzülerek de olsa, kötü haberleri bizlerle paylaşıyorsunuz…


Bütün bunları yaparken, gerek sosyal imkanlarınızın, gerekse ekonomik imkanlarınızın kifayet etmediğini de biliyorum.


Bütün bunlar zamanla aşılacak konular ama daha önemlisi basının haber ve yorumlarında olabildiğince özgür olmasının sağlanmasıdır.


Kamuoyu aydınlatılırken, “hapis” korkusu yaşayan gazetecilerin olmadığı bir döneme doğru hızla ilerliyoruz.


AK Parti hükümetimiz kurulduğundan bu yana fikir ve düşüncelerin önündeki yasal engelleri aşmak için verilen uğraşlara hepiniz şahitsiniz. Elbette ki, halen istediğimiz seviyeye geldiğimiz söylenemez.


Yeni Anayasa çalışmaları ve demokratikleşmede alacağımız her mesafe, daha özgür düşünme ve düşündüğünü yayma hakkını da beraberinde getirecek, uygulamada görülen aksaklıkların da nihayete ermesine sebep olacaktır.


Bu duygularla tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, selam ve sevgilerimi sunarım.


KAHRAMANMARAŞ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA POYRAZ'IN AÇIKLAMASI:


Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, gazetecilerin görevlerinin özveri ile yaptığını ve toplumda saygınlığı olan kişiler olduğunu söyledi.

Poyraz, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle yayımladığı mesajda, gazetecilerin ülkenin demokratik anlamda gelişiminde önemli görevler üstlendiğine dikkati çekti.

Basın mensuplarının görevlerini özveri ile yaptığını ve toplumda saygınlığı olan kişiler olduğunu belirten Poyraz, mesajında şunlara yer verdi:

"Her şartta ve her koşulda görevleri peşinde olan gazeteciler, toplumda saygınlığı olan kişilerdir. Aynı zamanda kamu ile vatandaş arasında köprü görevi yürüterek vatandaşın istek ve arzularının kamuya, kamu hizmetlerinin de vatandaşa yansıtılmasına aracı olmaktadır. Bu hizmetlerin yerine getirilmesi için ilkeli ve dürüst yayıncılığı prensip edinerek kamuoyunu aydınlatmak için her ortam ve koşulda, sorumluluk duygusu içinde büyük bir özveriyle çalışan gazetecilerimizin gününü kutluyor, işlerinde kolaylıklar diliyorum."


KAHRAMANMARAŞ EMNİYET MÜDÜRÜ MUSTAFA AYDIN'IN MESAJI:


 Basın, demokrasinin gelişip güçlenmesinde vazgeçilmez bir yere sahiptir.


Kamuoyu oluşturmada, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamada çok önemli bir görev üstlenen basın çalışanlarının büyük sorumluluk ve görevleri vardır.


Çağdaş demokrasinin tüm kuralları ve kurumlarıyla işlerlik kazanması, iyi işleyen bir medya yapısıyla mümkündür. Medyanın güçlü olması, gerek ifade özgürlüğünün temini, gerek kamuoyunun istek ve taleplerinin doğru yansıtılması bakımından hayati önemdedir. Bundan dolayı gazetecilik, günümüzün en önemli ve etkili mesleklerinin başında gelmektedir.


Gazetecilik mesleği, özellikle fedakârlık isteyen, zor şartlarda yapılan önemli bir meslektir. Türk basınının önemli ilerlemeler gösterip, bugün geldiği seviyeye ulaşmasında basın çalışanlarının büyük katkısı vardır.


Bu nedenle; fedakârca çalışan basın mensuplarımızın çalışma şartlarını kolaylaştırmak, onlara gereken desteği ve katkıyı sağlamak, toplum olarak hepimizin görevidir.

 

Bu vesileyle Van depreminde görev yaparken hayatını kaybedip şehit düşen ve görevi uğruna hayatlarını kaybeden diğer tüm şehit gazetecilerimizi rahmetle anıyor ayrıca görev yapan tüm değerli gazetecilerimizin ise,“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nü en içten dileklerimle kutlar, sağlık, mutluluk ve başarı dilerim.

AK PARTİ KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ SITKI GÜVENÇ'İN MESAJI:


Basının geçmişte olduğu gibi günümüzde de toplumsal yaşantımızda çok önemli bir yeri vardır. Özellikle günümüzdeki teknolojik gelişmeler sonucu ulaşmış olduğumuz bilgi çağında, basının önemi daha da artmış bulunmaktadır. Bireyin haber alma hakkını sağlayan, doğru, ilkeli ve tarafsız görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren basın, toplumu düşünmeye, araştırmaya ve doğru sonuçlara ulaşmaya yönlendiren en etkili araçlardan biridir. Bundan dolayı gazetecilik, günümüzün en dinamik ve fedakârlık isteyen mesleklerin başında gelmektedir


Bilginin elde edilmesi ve kitlelere ulaştırılmasında doğru, tarafsız ve hızlı haber iletmeyi ilke edinen tüm basın mensuplarımızın "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nü en iyi dileklerimle kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.


AK PARTİ KAHRAMANMARAŞ İL BAŞKANI FATİH MEHMET ERKOÇ'UN AÇIKALAMASI:


AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, gazetecilerin haberin peşinde koşarken yaptığı fedakarlığın takdir edilmesi gerektiğini belirtti.

Erkoç, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, gazetecilerin yaşadıkları yerlerde yaptıkları çalışmalara ve taşıdıkları yüke dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"İnsanların değişen ve gelişen dünyayı bazen sizin objektifinizden, bazen de kaleminizden izlemesi, yaptığınız işin ne kadar önemli bir iş olduğunun da göstergesidir. Elbette ki bu önemli görevi bir güne sığdırarak kutlamak yaptığınız işe üstlendiğiniz sorumluluğa göre yeterli olmayacaktır. Bu anlamlı günde yerel ve ulusal basında görev yapan tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum."


AK PARTİ MERKEZ İLÇE BAŞKANI NECATİ OKAY'IN AÇIKLAMASI:


AK Parti Kahramanmaraş Merkez İlçe Başkanı Necati Okay, haber almada en güçlü aracın basın olduğunu bildirdi.

Okay, yaptığı yazılı açıklamada, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarının basın bayramını kutladığını ve gazetecilerin bu anlamlı günlerini paylaştığını belirtti.

Haber almada en güçlü aracın basın olduğuna işaret eden Okay, basının demokrasinin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını söyledi.

Parti olarak tüm basın mensupları ile iyi diyalog içerisinde olduklarını kaydeden Okay, "Hepimizin asli görevi memleketimize hizmet ve kentimizi yaşanılabilir bir mekan haline getirmektir. Bu amaç ve gaye çerçevesinde fedakarlıklarla görev yapan medya mensuplarının yılda bir günde olsa bu anlamlı günde anılmaları bizi mutlu etmiştir. Basınımızın Kurtuluş Savaşı'nda üstlendiği misyon her zaman takdirle karşılanmaktadır, aynı heyecan ve bilinçle memleketimizde de bu kutsal görevi yapan arkadaşlarımızı kutluyoruz" dedi.


MHP KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ MESUT DEDEOĞLU'NUN MESAJI:


'Gazetecilik çok zor şartlarda yapılan ve fedakârlık isteyen önemli bir meslektir. Ülkemizin en ücra köşesinde yaşanan bir olay gazeteciler sayesinde ekranlara yansımakta veya gazete sayfalarında yer almaktadır. Ülkemizde olan biten hemen hemen her şeyi, gazeteciler sayesinde öğreniriz.


Yeri gelir onların haberleri ile sevinir, yeri gelir onların haberleri ile üzülürüz. Yerel bölgelerde televizyon yayını yapmak veya gazete yayınlamak, ulusallara göre daha zor ve zahmetlidir. Çünkü bu arkadaşlarımızın imkânları sınırlıdır ve daha kısıtlıdır.


Bu nedenle, yerel bölgelerde gazete ve televizyon yayıncılığı yapan basın mensupları hükümet tarafından daha fazla desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Ülkemizde birçok sorunu ve haberi gündeme taşıyan gazeteciler kendi sorunlarını hiçbir zaman gündeme taşımazlar. Hâlbuki bizler biliyoruz ki, gazeteci arkadaşlarımızın bugün pek sorunları vardır. Bu arkadaşlarımızın yıpranma konusunda ki hakları bile yasalarla ellerinden alınmıştır. Bu konuyu, TBMM’de kürsüden de dile getirdim.


Gazetecilerin yıpranma konusundaki haklarının geri verilmesini ve özgür bir şekilde mesleklerini icra etmelerini istiyoruz. Bu konuda hükümet tarafından atılacak her türlü adımı da destekliyoruz.


Ülkemizde, tarafsız ve objektif bir yayın anlayışının hakim olması toplumun en büyük arzusudur. Bu konudaki çalışan gazetecilerimiz gayretleri desteklenmelidir. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm gazetecilerimizin çalışan gazeteciler gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.


Saygılarımla...' (wwww.kanal46.com)


Editör: TE Bilisim