Demokrasi Denetçileri Derneği, partilerin 7 Haziran seçimleri sonrasında verdikleri sözlere ne kadar sahip çıktıklarını denetlemek amacıyla “Vaadini Unutma” isimli proje başlattı.


İfade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, iç güvenlik yasasının iptali ve seçim barajının düşürülmesi gibi 15 başlık bulunuyor.
7 Haziran seçimleri öncesinde seçim güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, "Bir Oy Hırsızının El Kitabı" adlı kılavuzu hazırlayan Demokrasi Denetçileri Derneği, partilerin seçimde verdikleri sözlere ne kadar sahip çıktıklarını takip etmek amacıyla "Vaadini Unutma" isimli proje başlattı. Kampanya kapsamında takip edilecek konular 15 ana başlık altında topladı.
İnternette www.vaadiniunutma.com ve sosyal medyada @Vaadiniunutma hesabından yürütülecek kampanyada “Demokrasi İçin Acil 15 Vaat” ise şöyle sıralandı:
GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ HAKKI
- Yapılacak düzenlemeler ile şiddet içermeyen her türlü eylemin önü açılmalıdır.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
- İnternet sitelerinin mahkemeler dışındaki merciler tarafından erişime engellenmesi yetkisi kaldırılmalı ve siyasilerin, internet paylaşımlarını hedef alan keyfi tazminat davalarına izin verilmemelidir.  Ayrıca basın özgürlüğü sağlanmalıdır.
SEÇİM BARAJI
- 1980 darbesinin en kötü miraslarından biri olan seçim barajı tamamen kaldırılmalı veya sembolik bir seviyeye çekilmelidir.
MAKUL ŞÜPHE KALDIRILMALI
- Birçok vatandaşımızın haksız bir şekilde gözaltına alınmasına yol açan makul şüphe yasası, yeni Meclis tarafından kaldırılmalıdır.
MİT YASASININ İPTALİ
- MİT’e olağanüstü yetkiler tanıyarak özel hayatın gizliliğini tamamen ortadan kaldıran yasa tekrar düzenlenmelidir.
YARGI BAĞIMSIZLIĞI
- Yargının siyasallaşmasının önüne geçecek reformlar hayata geçirilmelidir. Yargıda kapalı devre uygulamalarıyla eleştirilen Sulh Ceza Hâkimlikleri kaldırılmalıdır.
EKONOMİK REFORMLAR
- CHP 1.500 TL, MHP 1.400 TL ve HDP 1.800 TL asgari ücret vaadinde bulundu. CHP ve MHP emekli maaşlarına yılda iki kez ikramiye vermeyi vadetti. Bu vaatler devlet bütçesinden yapılan gereksiz harcamalar ve lüks tüketimin azaltılmasıyla oluşturulacak kaynaklarla ekonomiye zarar vermeden hızlı bir şekilde yerine getirilmelidir.
İŞÇİ VE SENDİKAL HAKLAR
- Soma ve Ermenek faciasının faillerinin yargılanması sağlanmalıdır.  Taşeron işçi uygulaması kaldırılmalıdır. Sendikalaşma oranını artıracak düzenlemeler yapılmalıdır.
YASANIN İPTALİ
- Valilere ve emniyet mensuplarına olağan üstü yetkiler veren “İç Güvenlik Yasası” acil olarak iptal edilmelidir.
- Sayıştay’ın tarafsız bir şekilde denetim görevini yerine getirmesi sağlanmalı ve etkinliği artırılmalıdır. Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneği gizli olmaktan çıkartılmalı.
17-25 ARALIK AYDINLATILMALI
- Şeffaf ve hesap verebilir, hukuka ve demokrasinin temel ilkelerine bağlı bir devlet yönetiminin tekrar kurulabilmesi, yolsuzlukların önünün kapatılması için 17/25 Aralık süreci gerekirse Yüce Divan gibi süreçler de işletilebilecek şekilde tekrar açılmalıdır.
KADIN HAKLARI KORUNSUN
- Özellikle son yıllarda kadınlara yönelik ayrımcılığın azaltılması yönünde sınırlı ilerleme sağlanmış olmasına rağmen bu konuda süregelen ve kapsamlı bir program çerçevesinde ele alınması gereken önemli sıkıntılar vardır.
AZINLIK HAKLARININ GÜVENCESİ
- Azınlık kimliklerinin devlet tarafından tanınması, Diyanet İşleri Bağkanlığı’nda yapısal düzenlemelere gidilmesi, kamusal ve özel istihdam alanlarında azınlıklara kota tanınarak istihdamda fırsat eşitliği sağlanması gerekmektedir.
DIŞ POLİTİKADA GÜVEN
- Dış politikadaki uygulamalar kamuoyunun gözetiminden tamamen uzak gerçekleştirilmekte ve Türkiye vatandaşları tarafından ancak yurtdışı basından takip edilebilmektedir. Dış politikada Türkiye’nin imajını yeniden düzeltecek politikalar geliştirilmelidir.
BUGÜN GAZETESİ

Editör: TE Bilisim