7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 12 Eylül davası duruşmasında telekonferans yöntemiyle verdiği savunmasında 12 Eylül'de doğru olanı yaptıklarını belirterek pişmanlık duymadığını söyledi.


Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül davasının bugünkü duruşmasında dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, telekonferans yöntemiyle savunmalarını yapacak. Mahkeme dünkü duruşmada Evren ve Şahinkaya'nın aynı yöntemle kimlik tespitini yapmıştı. Duruşmaya sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar ile mahkemenin müdahillik başvurularını kabul ettiği TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP ve DİSK'in de aralarında olduğu tüzel kişilerin avukatları katılıyor. Ankara ve İstanbul'daki hastane odalarından ifade veren Evren ve Şahinkaya'nın görüntüleri, 4 LCD ekran aracılığıyla mahkeme salonuna yansıtılıyor.


Bu arada duruşmanın hemen başında sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar ile müdahil avukatlar arasında tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce avukatlara uyarıda bulundu. Acar, sanıklara işkence iddialarıyla ilgili yöneltilen sorular üzerine, işkence iddialarının ayrı bir soruşturmanın konusu olduğunu, soruların sadece darbeyle ilgili olması gerektiğini söyledi.


MAHKEMEYE İLAÇ ARASI


Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Eylül davasının görüldüğü duruşmaya devam ediliyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın hastane odalarından telekonferans yöntemiyle katıldığı duruşmada müdahil avukatlardan Fikret Babaoğlu, sanıkların sistematik işkence ve kötü muamele suçları yönünden de savunmalarını yapmalarını istedi. Mahkeme heyeti, talebi reddederek, sanıkların sadece darbeyle ilgili savunma yapmalarına karar verdi.


Daha sonra Kenan Evren'in savunmasına geçildi. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, Evren'e iddianamedeki suçlamaları özetledi. Evren, mahkeme başkanının 'Savunmanızı kendiniz mi yapacaksınız, avukatınızla mı?' sorusuna avukatıyla yapacağı karşılığını verdi. Evren'in savunmasını yapmaya başlamasından önce İstanbul'daki naip hâkim, sanık Tahsin Şahinkaya'nın ilaç alması gerektiğini söyledi. Mahkeme, Şahinkaya'nın ilaç alması için duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından duruşma yeniden başladı. Şahinkaya, yazılı olarak hazırladığı savunmasını okumaya başladı.


"SORULARI BEĞENMEDİNİZ Mİ?"


12 Eylül askeri darbesine ilişkin dava, verilen aranın ardından tekrar başladı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmada sanıkların görüntüleri, sesli ve görüntülü sistemile duruşma salonuna aktarılıyor. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde söz alan müdahil avukatlarından Ömer Kavili, Şakinkaya'ya sorularını yöneltmeye devam etti. Şakinkaya ise soruları yanıtsız bıraktı. Kavili, soruları cevapsız bırakan Şahinkaya'ya "Yutkunduğunuzu görüyorum, soruları beğenmediniz mi? Devamı geliyor o zaman" diyerek sorularına devam etti.


SİLAH KRİZİ


Baskın Oran'ın korumasının duruşma salonuna silahla girmesi üzerine mahkeme başkanı duruma müdahale etti. Mahkeme başkanı, Baskın Oran'ın koruması olduğu öğrenilen kişiyi hakkında işlem yapılmak üzere salondan çıkardı. Korumanın sert sözlerle dışarı çıkmasını söyleyen mahkeme başkanı, “Koruma polisliğin ‘A’ harfidir, bunu bilmen lazım” dedi.


 "PİŞMAN DEĞİLİM"


Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’ya müdahil avukatlar tarafından yöneltilen sorular cevapsız kaldı. Şahinkaya, avukatların sorularını cevaplamayacağını belirterek, sadece dinlemekle yetindi. Tahsin Şahinkaya’ya yöneltilen soruların ardından Kenan Evren, görüntülü sistemle yazılı savunmasını okudu. Savunmasında Evren, 12 Eylül harekatını yapan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst komuta heyetinin kurucu iktidar olarak Milli Güvenlik Konseyi’ni oluşturduğunu belirterek, “MGK’nın kurucu iktidar olarak Anayasa’daki kanunları çıkarmış, yeni anayasal düzeni oluşturmaya başlamıştır” dedi.


MGK'nin 1982 Anayasası'yla hükme bağlanmasının suç olduğunu, iddia edilemeyeceğini belirten Evren, “Beni ve silah arkadaşlarımı, 12 Eylül ve sonrasındaki tasarruflarından dolayı yetkisini 1982 Anayasası'ndan alan yargının suç isnat etme ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır” diye konuştu.


“BUNDAN SONRA BENİ TARİH YARGILAR”


“Kurucu iktidar olmayı, yani ihtilal yapmayı suç sayan bir kanun yoktur, olması da mümkün değildir” diyen Evren, “Biz ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir. Ben, 12 Eylül harekâtını yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Genelkurmay Başkanı, Milli Güvenlik Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanıyım. Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanıyım. Ben, 12 Eylül harekâtının hesabını Türk milletine verdim. Bundan sonra beni tarih yargılar. 12 Eylül harekâtını herkes istediği gibi değerlendirebilir. 12 Eylül ile ilgili beceriksiz siyasetçilerin söylemlerini geçen yıllar yalanlamaktadır. Demokrasinin işlediği yerde ihtilal olmaz. Siyasetçi beceriksizliğini askere kapora edemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, iktidar olmanın meraklısı değildir. 12 Eylül 1980'den bugüne kadar yaşananların bir daha yaşanmaması bunu göstermektedir. Ülkenin o tarihteki ve öncesindeki durumunu büyük Türk milleti bilmektedir. Büyük Türk milleti o olaylara layık değildi. Biz o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık. Tabii ki adli yargı mensupları ve yüksek mahkeme görevini yapmaktadır. Yukarıdaki açıklamalarımla birlikte söyleyeceğim bunlardır. Benim görevim bunlara yardımcı olmaktır” dedi. Savunmasının ardından Evren, soruları cevaplamayacağını söyledi.


DAVA ERTELENDİ


12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi bugünkü mesaisini tamamladı.  Mahkeme, duruşmaya yarın sabah 09.45'ten itibaren devam edecek. İHA



 


 

Editör: TE Bilisim